Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

RICHARD BRAUTIGAN δύο νέα βιβλία, με πεζά και ποιήματα, ενός ξεχωριστού αμερικανού λογοτέχνη, που συμπορεύτηκε με την αντικουλτούρα στα σίξτις

«Σε 500 χρόνια από σήμερα, όταν όλοι μας θα έχουμε ξεχαστεί, ο Μπρότιγκαν θα διαβάζεται ακόμη» (Ken Kesey)
Δεν θα ήταν λάθος αν λέγαμε πως κάποιοι μεγαλώσαμε με πεζά και ποιήματα του αμερικανού λογοτέχνη Richard Brautigan (1935-1984).
Αιτία ήταν το γεγονός πως στις αρχές της δεκαετίας του ’80 είχαν κυκλοφορήσει τρία βιβλία του στη χώρα μας, ενώ και ο ίδιος θα γινόταν κάπως πιο γνωστός στα μουσικά κυκλώματα μέσα από τη σχέση του με το ροκ του ’60 και γενικότερα με την αντικουλτούρα.
Εκείνα τα τρία βιβλία, που είχαν τυπωθεί στα ελληνικά, ήταν τα: «Το Τέρας των Χώκλιν / Γουέστερν μυστηρίου και φρίκης» [Γράμματα, 1981], «Η Έκτρωση / Ένα ιστορικό ρομάντσο, 1966» [Γράμματα, 1982] και «Ποιήματα» [Νεφέλη, 1982].
Ένα επόμενο βιβλίο του Richard Brautigan, που είχε τίτλο «Το Ψάρεμα της Πέστροφας στην Αμερική» [Πλέθρον, Δεκ. 1984] και που ήταν το διασημότερό του, θα κυκλοφορούσε λίγους μόλις μήνες μετά τον πρόωρο θάνατό του, δίχως στο βιογραφικό του, που υπάρχει στις πρώτες σελίδες της ελληνικής μετάφρασης, να αναγράφεται κάτι για το τραγικό γεγονός – πως ο αμερικανός συγγραφέας είχε αυτοκτονήσει, δηλαδή, τον Σεπτέμβριο του 1984 στα 49 χρόνια του.
Το λέμε τούτο για να δείξουμε πως οι πληροφορίες για τέτοια θέματα, στην δεκαετία του ’80 –δεν συζητάμε για νωρίτερα– έφθαναν στη χώρα μας με το σταγονόμετρο.
Παρά ταύτα η εκδοτική άνθιση, για να μην πούμε η «τρέλα», που σημειωνόταν στην Ελλάδα στις αρχές των έιτις σε σχέση με την αμερικάνικη beat λογοτεχνία (τις παρυφές του beat ή και του post-beat), φρόντισε να μας κάνει γνωστό, σχετικά νωρίς, τον Richard Brautigan – και αυτό ήταν, όπως και να το κάνουμε, ένα μικρό ευτύχημα.
Ο
Richard Brautigan δεν ήταν ένας beat συγγραφέας και ποιητής. Γεννημένος το 1935 στην Τακόμα της Washington (Northwest, βορειοδυτικές Πολιτείες, Ειρηνικός), ο Brautigan ήταν σχεδόν μια δεκαετία (ή και παραπάνω) νεότερος από τους Allen Ginsberg και Jack Kerouac και συνομήλικος του Ken Kesey, του συγγραφέα του “One Flew Over the Cuckoos Nest”.
Αν και ξεκίνησε να τυπώνει ποιήματά του νωρίς, λίγο πάνω από τα 20 χρόνια του, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’50 (θα κυκλοφορήσει, τότε, τέσσερα ποιητικά βιβλία), ο Brautigan θα γίνει γνωστός από τα μυθιστορήματά του στην δεκαετία του ’60, και βασικά από το “Trout Fishing in America” το 1967.
Ο Richard Brautigan είχε δύσκολα και βίαια παιδικά χρόνια, κάτι που, στην νεότητά του τον έφερε απέναντι από τον νόμο. Κατέληξε μάλιστα σε νοσηλευτικό ίδρυμα, λόγω «ιδιάζουσας» συμπεριφοράς, όπου διαγιγνώσκεται με σχιζοφρένια και υποβάλλεται σε ηλεκτροσόκ.
Στην δεκαετία του ’60, και μετά τα μέσα της, ο Richard Brautigan ασπάζεται διαδρομές του κινήματος των πρώιμων hippies –πριν αυτοί καταστούν μόδα–, συμμετέχοντας σε εκφάνσεις της αντικουλτούρας.
Στην πιο σημαντική απ’ αυτές τις διαδρομές γνωρίζεται με τους Diggers, στο Σαν Φρανσίσκο, μια ριζοσπαστική κοινότητα ακτιβιστών υπό τον Emmett Grogan (1942-1978) και ορισμένους ακόμη (ανάμεσα και ο γνωστός αργότερα ηθοποιός Peter Coyote), και αρχίζει να λαμβάνει μέρος σε ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις.
 
Η συνέχεια εδώ...
https://www.lifo.gr/culture/vivlio/ritsarnt-mprotigkan-dyo-nea-biblia-me-peza-kai-poiimata-enos-xehoristoy-amerikanoy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου