Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

HARALD BERGERSEN, BERNT MOEN TRIO το παρελθόν και το παρόν της νορβηγικής jazz, σε δύο πολύ ενδιαφέροντα άλμπουμ

HARALD BERGERSEN: Baritone [Losen Records, 2021]
Ιστορικός πνευστός της νορβηγικής τζαζ σκηνής, καθότι γεννημένος το 1937, ο Harald Bergersen, υπογράφει τώρα ένα πολύ ευχάριστο άλμπουμ, το “Baritone”, παίζοντας, φυσικά, βαρύτονο σαξόφωνο.
Με ιστορία που ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και με αδιάλειπτη παρουσία στην σκηνή για περισσότερο από εξήντα χρόνια, ο Bergersen έχει συμμετάσχει σε διάφορα projects, μέσα στα χρόνια, δίχως να έχει δική του εκτεταμένη δισκογραφία.
Μία από τις πιο σημαντικές παρουσίες του καταγράφεται, πάντως, το 1977, στο άλμπουμ “Peacemaker”, ως μέλος του σεπτέτου του πιανίστα Per Husby, με το πρώτο άλμπουμ με το όνομά του στο εξώφυλλο να προέρχεται από το 1985 (“Joy Spring”). O Bergersen, που έχει ηχογραφήσει με μεγάλες ορχήστρες (The Norwegian Radio Big Band κ.ά.) και με μικρά σχήματα (Harald Bergersen Saxophone Quartet) εμφανίζεται τώρα ως leader, σε μια προχωρημένη οπωσδήποτε ηλικία, υπογράφοντας αυτό το θαυμάσιο CD, έχοντας δίπλα του άξιους μουσικούς, σαν τους Bård Helgerud κιθάρες,
Fredrik Nilsen κοντραμπάσο και Torstein Ellingsen ντραμς, κρουστά (όλοι με την δική τους ιστορία).
Το “Baritone” αποτελείται βασικά μόνον από διασκευές, καθότι από τα δώδεκα tracks που ακούγονται εδώ μόνον δύο είναι τα πρωτότυπα, το “Waltz for you” του Bergersen και το έσχατο “Observing” του κιθαρίστα Helgerud.
Έχουμε λοιπόν ένα δοκιμασμένο ρεπερτόριο, παλαιάς κοπής, να πέφτει στο τραπέζι –ήτοι συνθέσεις των Tommy Flanagan, Lars Gullin, Billy Strayhorn, Thad Jones, Benny Carter, Oscar Pettiford, Gerry Mulligan κ.ά.– οι οποίες αποδίδονται με αίσθημα και χάρη από τους τέσσερις μουσικούς, δημιουργώντας άνετη και ευφρόσυνη ατμόσφαιρα.
Τετράλεπτα γενικώς κομμάτια, με πολύ γερές μελωδίες, τις οποίες αποθεώνει ο Harald Bergersen με το βαρύτονό του, και με παιξίματα από τους υπόλοιπους τρεις απολύτως μετρημένα – καθώς το κάθε τι που ακούγεται στο “Baritone” έχει να κάνει με την απόλαυση, την απλότητα και την χαρά της συμμετοχής. Των τεσσάρων μουσικών πρώτα-πρώτα και στην πορεία ολονών μας.
BERNT MOEN TRIO: The Storm [Losen Records, 2021]
Από τους πολύ σημαντικούς νορβηγούς πιανίστες και κιμπορντίστες την τελευταία 20ετία, ο Bernt Moen δεν σταματά να μας εκπλήσσει με κάθε καινούρια δουλειά του. Βασικά λέμε για τις συμμετοχές του σε σχήματα όπως οι SAH!, Johnsen / Sahlander / Moen, Dualistic και Nypan – για να αναφερθούμε στα πλέον πρόσφατα, αφήνοντας απ’ έξω τις παρουσίες του σε άλμπουμ «τρίτων», όπως του κιθαρίστα Rolf Kristensen για παράδειγμα.
Η πιο νέα δισκογραφική παρουσία του Bernt Moen συμβαίνει με το τρίο του, το οποίο συναποτελούν οι Fredrik Sahlander μπάσο και Jan Inge Nilsen ντραμς. Το άλμπουμ τους αποκαλείται “The Storm”, είναι ηχογραφημένο τον Φεβρουάριο του 2021 κάπου στην Νορβηγία και αφορά σ’ ένα κλασικό πιάνο-τρίο – δίχως επεκτάσεις, ηλεκτρονισμούς, παράπλευρα όργανα κ.λπ.
Το άλμπουμ είναι ένα τυπικό με την δημιουργική έννοια nordic jazz με πολλά classical και folk στοιχεία διασκορπισμένα στις μελωδίες του. Διαθέτει σύγχρονο χρώμα, με τα μελωδικά patterns να είναι τέτοιας έμπνευσης, ώστε άνετα θα μπορούσες να τα χαρακτηρίσεις «πρώτης τάξεως».
Με δώδεκα συνθέσεις, όλες πρωτότυπες και όλες του Moen, το “The Storm” κυλάει και με την γοητεία του κλασικού, δείχνοντας τις συνθετικές ικανότητες του νορβηγού πιανίστα, όπως και τις ερμηνευτικές του τρίο του γενικότερα, μα και με εκείνην του ριζοσπαστικού, που έχουμε γνωρίσει μέσα από σχήματα τύπου e.s.t. (άκου π.χ. τα “Relentless” και “The storm”).
Ο συνδυασμός αυτών των δύο προσφέρει στο “The Storm” τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του – εκείνα που μπορεί να ελκύσουν jazz fans απ’ όλες τις θέσεις.
Επαφή: www.losenrecords.no

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου