Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ νέο τεύχος αφιερωμένο στον Ιάκωβο Καμπανέλλη

O Μετρονόμος, το καλό περιοδικό για το «έντεχνο τραγούδι», συνεχίζει την έντυπη πορεία του.
Το νέο τεύχος, το #79 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2021), διαθέτει ογδόντα σελίδες, έχει άψογη σελιδοποίηση, ωραίο χαρτί, δυνατά τυπώματα και ράχη, είναι πάντα ασπρόμαυρο και κοστίζει 6 ευρώ.
Σ’ αυτό το τεύχος κυριαρχεί το αφιέρωμα στον θεατρικό συγγραφέα, στιχουργό, σεναριογράφο κ.λπ. Ιάκωβο Καμπανέλλη (1921-2011).
Τα κείμενα για τον Ι. Καμπανέλλη καταλαμβάνουν περισσότερες από τις μισές σελίδες του περιοδικού, «πιάνοντας» το έργο του τιμώμενου από πολλές και διαφορετικές μεριές.
Ο Σπύρος Αραβανής γράφει για τον στιχουργικό λόγο του Ι. Καμπανέλλη, η Κατερίνα Καμπανέλλη γράφει για τον πατέρα της, ο Σταύρος Γ. Καρτσωνάκης γράφει για την συνεργασία Ι. Καμπανέλλη-Μίκη Θεοδωράκη, ο Αντώνης Μποσκοΐτης γράφει για την «μπαλάντα του Μάουτχάουζεν», ο Αλέξης Λιόλης γράφει για την συνεργασία Ι. Καμπανέλλη-Μάνου Χατζιδάκι, ενώ ανάμεσα σε άλλα υπάρχουν και κείμενα του ίδιου του Ι. Καμπανέλλη («Το Μεγάλο μας Τσίρκο», «Πώς και γιατί γράφεται ένα θεατρικό έργο»), μαζί με αναλυτική δισκογραφία (σε επιμέλεια Θανάση Συλιβού).
Από ’κει κάτω υπάρχει φυσικά και η υπόλοιπη ύλη του περιοδικού, με κάποια θέματα που ξεχωρίζουν, όπως η συνέντευξη της Irini Qn στον Ηρακλή Οικονόμου και οι συνεντεύξεις του λαϊκού τραγουδιστή Γιώργου Πλόσκα και του βιολιστή Κυριάκου Γκουβέντα στον Νίκο Μητρογιαννόπουλο. Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την τελευταία:
– Έχεις συμμετοχή σε πάνω από 3.000 ηχογραφήσεις σε βινύλια, CD, θεατρικά έργα. Πες μου για τον πρώτο δίσκο, στον οποίο συμμετείχες.
– Ήταν μία πρόβλεψη του Νίκου του Παπάζογλου, που κατάλαβε ότι το ύφος μου και τα δάχτυλά μου πάνε στο σμυρνέικο και με κάλεσε, όταν γινόταν η συλλογή «Τα Ρεμπέτικα της Θεσσαλονίκης» να παίξω ένα τραγούδι των φυλακών με τον Κεφάλα, τον αμανέ «Πέρα στο Γεντί Κουλέ». Ήταν ένα δύσκολο τραγούδι και ήταν και σ’ ένα μακάμι περίεργο, που δεν υπήρχε εκείνη την εποχή, όμως μου ’δειξε τα πατήματα, ας πούμε, κι έκατσα κι άκουσα πολύ έναν που έπαιζε ούτι μέσα και στο τέλος κάτσαμε μαζί ένα βράδυ και το παίξαμε στο στούντιο.
Στηρίζουμε ασμένως.
Επαφή: www.metronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου