Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 138

21/1/2019
Τένις δε γουστάρω με τίποτα. Μόνο μπάλα με δοκάρια κοτρώνες, μπάσκετ με καλάθι στεφάνι από βαρέλι-τυρί, βόλεϋ με φιλέ ένα σπάγκο δεμένο σε δέντρα, πετροπόλεμο με πέτρες απ’ αυτές που ανοίγουν κεφάλια, σχοινάκι με μεγάλη τριχιά, να πηδάνε μαζί αγόρια και κορίτσια και τα τοιαύτα…
Άκου... τένις! Έμαθε και η… Αριστερά το τένις! 

21/1/2019
Κάποιος σχολιαστής στο δισκορυχείον μού έγραψε πως η Αφροδίτη Μάνου μίλησε στη συγκέντρωση για τη Μακεδονία. Δεν την άκουσα, αλλά τώρα το τσέκαρα… Η οποία Μάνου είχε γράψει και κάτι χοντράδες για τον Σόιμπλε πριν από λίγα χρόνια στο fb, όταν είχε γίνει και πάλι ντόρος.
Η Αφροδίτη Μάνου, για μένα, άξιζε μόνο ως τραγουδίστρια, παλιά, γιατί ως τραγουδοποιό τη θεωρώ πολύ μέτρια. Ιδίως εκείνο το… «απ’ το ραδιόφωνο ακούω δυνατά τζαζ-ροκ» νομίζω πως είναι ένα από τα πιο δήθεν, ελληνικά, κακά τραγούδια που έχω ποτέ ακούσει.  

20/1/2019
Την «Κατάσταση Πολιορκίας» του Μίκη Θεοδωράκη την έχω σε μια βρετανική έκδοση Polydor από το 1969, με νούμερο 583 062. Κάτι μ’ έπιασε τώρα και θέλησα να βρω τα γειτονικά νούμερα της british Polydor. Tι άλμπουμ ήταν αυτά... Λοιπόν:
583 053 Cream – Goodbye****
583 054 Kenny Clarke-Francy Bolland – Volcano ***
583 055 Kenny Clarke-Francy Bolland – Rue Chaptal
583 056 Fat Matress – Fat Matress
****
583 057 The Power Pack – Soul Cure
583 058 Jack Bruce – Songs for a Tailor
****
583 059 Blind Faith – Blind Faith
*****
583 060 Cream – Best of Cream
*****
583 061 ?
583 062 MIKIS – IN A STATE OF SIEGE
*****
583 063 Bee Gees – Best of Bee Gees
****
583 064 The London Moods Orchestra - Themes
583 065 Audience – Audience
***
583 066 Ferris Wheel – Ferris Wheel
***
MIKIS… INTERNATIONAL... TOP PROGRESSIVE FOLK!!
 

19/1/2019
Με πήρε ένας φίλος τηλέφωνο χθες παροτρύνοντάς με να πάω στο συλλαλητήριο την Κυριακή. Η Μακεδονία μας… οι Σκοπιανοί θέλουν να φτάσουν στο Αιγαίο… το ένα, το άλλο… οι έτσι, οι αλλιώς… Του είπα… δεν είσαι καλά που θα πάω στην ίδια συγκέντρωση, που θα πάνε και ναζιστο-φασίστες.
Πριν λίγο με πήρε ένας άλλος φίλος τηλέφωνο και μου είπε… δεν πιστεύω να πας σε κανα συλλαλητήριο αύριο. Του είπα πως η χώρα θυμίζει τη μετεμφυλιακή Ελλάδα του ’50, με τους πράκτορες και τους κατασκόπους να αλωνίζουν (βλ. απέλαση ρώσων διπλωματών), τον Πάιατ να μπαινοβγαίνει στο Εθνικής Άμυνας για ψύλλου πήδημα, τον πρώην YΕΘΑ να μοιράζει αφειδώς αμερικάνικες βάσεις λες και πρόκειται για το αμπέλι του, ενώ καλούνται να απολογηθούν άτομα από την… Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας και ειδικότερα από το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος (βλ. Λαφαζάνης). Γεγονότα που, τις τελευταίες πολλές δεκαετίες, μόνο επί των ταγμένων αμερικανόφιλων Κοτζιά και Καμμένου συνέβησαν.  
Τελικά, μόνο ως πνεύμα αντιλογίας μπορείς να επιβιώσεις σήμερα – καθώς και με τους δύο αλλάξαμε άρδην την κουβέντα και αρχίσαμε να μιλάμε για συγκροτήματα…

16 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb περί συλλαλητηρίου...

    Maria Kalogeraki
    Εμένα δε μου καίγεται καρφί για την Μακεδονία στο σχολείο μαθαίναμε τις περιοχές της τότε Γιουκοσλαβίας κ θυμάμαι την Μακεδονία. Άκουσα ότι η σύνθετη ονομασία υπήρχε από παλιά σα πρόταση. Να πάρουν όνομα να αρχίσουμε τις εμπορικές συναλλαγές. Το ίδιο κ με Τουρκία που παίρνει τις μεγαλύτερες εξαγωγές της Ελλάδας.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Καλά εσείς έχετε εκεί θερμοκήπια και παράγετε και καμιά ντομάτα, εμείς εδώ παράγουμε μόνο... ιδέες.

    Maria Kalogeraki
    Χα χα χα πες το ψέμματα, εδώ δεν υπάρχει πολιτική ζύμωση ο κόσμος το πολύ πολύ να ασχοληθεί με τον δήμαρχο

    Ανδρέας Ζησόπουλος
    Για ποια συγκροτήματα;

    John Drake
    Ο πολιτισμός είναι η μόνη αξία που αντέχει στον χρόνο... Τα σύνορα οι κτήσεις, προϊόντα των πιο ποταπών ορμών του ανθρώπου, μεταβάλλονται συνεχώς ανάλογα με τις βουλές των ( ; )ισχυρών.

    George Nikolopoulos
    Αναρωτιέμαι πόσοι από αυτούς που θα πάνε γνωρίζουν από ποιόν πήρε το όνομα η ..Κατεχάκη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλια από το fb περί Αφροδίτης Μάνου...

    ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΗΣ
    Mεγαλη κουβεντα....για τα δηθεν τραγουδια...τεραστιος καταλογος..με ...!απλα δεν ασχολουμαι πλεον!!!ΒΑΡΕΘΗΚΑ!!!!...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Το θέμα είναι αν άκουγε... "τζαζ, ροκ" ή "τζαζρόκ"... (γέλια)

    ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΗΣ
    Χεχεχε..βρηκα ευκαιρια να πω κατι που με καιει!!!υ.γ.μπορει και να ακουγε..που ξερεις..,επειδη ηταν και ταση πιο κουλτουρε ..μπορει...αχαχαχα

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Εγώ πάντως δε θυμάμαι στο ραδιόφωνο να παίζανε τζαζρόκ τότε... (γέλια)

    ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΗΣ
    Σωστος!!!!!

    Γιώργος Γιαννόπουλος
    Και ποιος ξέρει τί εννοούσε τζαζροκ.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ό,τι παίζανε τότε τα ραδιόφωνα... (γέλια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπορεί να έπαιζε στο τρίτο προγραμμα mahavishnu orchestra, αλλά μπα.... μιλάμε δεκαετια 80. Ουτε κατα διάνοια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φώντα,το τένις είναι φοβερό άθλημα και για να παίξεις σε υψηλό επίπεδο,απαιτεί πολύ μεγάλη σωματική και πνευματική ετοιμότητα.Το ξέρεις άλλωστε,άλλο που δεν σου αρέσει.Κι εσύ κάποια στιγμή θα κάθησες να δεις εκείνα τα ιστορικά παιχνίδια Μποργκ-Μακενρό κλπ.Παρεμπιπτόντως,ο Ελβετός που κέρδισε ο πιτσιρικάς,είναι από τους μεγαλύτερους αθλητές στην ιστορία των σπορ γενικά,όχι μόνο του τένις.Μιλάμε για....εξωγήινο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν αντιλέγω Σπύρο, αλλά εμένα δεν ταιριάζει στην αισθητική μου. Δεν έχει να κάνει με ιδεολογικούς λόγους (γιατί πλέον τένις, για την πλάκα σου, μπορείς να παίξεις και τζάμπα).
      Δεν έχω δει ποτέ τένις ολόκληρο ματς. Το βαριέμαι αφόρητα. Όπως την κολύμβηση, την ιππασία κ.λπ.
      Φυσικά θυμάμαι όλους τους παλιούς τενίστες, και κάποιους καινούριους, που τους ακούω από δω κι από κει, όπως θυμάμαι και τον Μαρκ Σπιτς...

      Διαγραφή
  5. Φώντα κι εγώ τα βαριέμαι αυτά,ιππασία,κολύμβηση,χάντμπολ και άλλα.Όλοι έχουν τις προτιμήσεις τους.Είμαι φανατικός ποδοσφαιρόφιλος,τρελαίνομαι για καλλιτεχνικό πατινάζ,θεωρώ το στίβο τον ορισμό του αθλητισμού και το μποξ ένα από τα πιο εγκεφαλικά αθλήματα.Άβυσσος η ψυχή ανθρώπου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πλέον δεν ασχολούμαι καθόλου Σπύρο.
      Ο πρωταθλητισμός είναι πνιγμένος μέσα στα φάρμακα (νόμιμα και παράνομα) και αυτό με απογοητεύει και με απομακρύνει. Δεν με ενδιαφέρει κανένα σύγχρονο σπορ και δεν παρακολουθώ πλέον κανένα.
      Από το YouTube κοιτάζω μόνο κανα παλιό ποδόσφαιρο, από τη δεκαετία του '70, που οπωσδήποτε ήταν πιο καθαρό από το σημερινό.

      Διαγραφή
  6. Μου θύμισες το μακαρίτη τον πατέρα μου Φώντα....Ήξερε όλες τις ενδεκάδες του Ολυμπιακού της δεκαετίας του 60 και του 70 και άπειρες ιστορίες,καθώς γνώριζε κάποιους από τους παίκτες προσωπικά.Άρρωστος με τη Βραζιλία και τον Γκαρίντσα,ενώ θεωρούσε τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική αδικία το ότι δεν κατέκτησε τίτλο η εθνική Ολλανδίας του Κρόιφ και του Νέεσκενς.Ωραίοι οι παλιοί....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όλος αυτός ο λούμπεν εθνικιστικός πολτός, αντάμα με την ογκώδους άγνοιας μικροαστική συνείδηση που σαλιαρίζει τα τελευταία τριάντα χρόνια επικίνδυνα με τον ναζισμό, δεν θα μπορούσε να έχει για συνοδοιπόρους του, ως εκπροσώπους της τέχνης και του πολιτισμού τάχα μου και δήθεν, τέτοιου τύπου ελάσσονες -παντελώς ελάσσονες- καλλιτέχνες.Απόρησα μάλιστα που σε ένα από τα τελευταία τεύχη του Sonik αφιερωμένο στα ελληνικά 80'ς, μιλούσε ως σημαίνων τραγουδοποιός της εποχής δίπλα στους Κατσιμιχαίους και τον Γερμανό, που αν μη τι άλλο έφτιαξε έναν σπουδαίο δίσκο κι ας μην ξαναέκανε τίποτα μετά. Εντάξει ο ήχος και το ανάλαφρο στυλ των τραγουδιών του άλμπουμ εκείνου ("Νυχτερινή Εκπομπή" λεγόταν αν θυμάμαι καλά) μας θυμίζουν τα παιδικά μας χρόνια αλλά μέχρις εκεί. Αν πεις δε για τα κατοπινά της τραγούδια του στυλ "Για ποια Ελλάδα ρε γαμώτο", εκεί πλέον τα πράγματα γίνονται σχεδόν κωμικά. Δε νομίζω ότι πρέπει να ασχοληθούμε περαιτέρω, με θυμώνει όμως ότι τα εθνικιστικά τσιμπούρια τείνουν να οικειοποιηθούν το Άξιον Εστί.Δεν τους αξίζει σε καμία περίπτωση, ούτε φυσικά μπορούν να δουν τίποτα από τον ηθικό και πνευματικό τους απόπατο μέσα σε αυτό. Δεν ξέρω από που ξεκίνησε αυτό το κακό. Μάλλον από τα χρόνια της εθνικής συμφιλίωσης, τότε που η Μαρίκα Μητσοτάκη και ο σύζυγός της Κώστας χτυπούσαν με συγκίνηση τα χέρια στο ρυθμό του Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ, μαζί με όλο εκείνο το ανυποψίαστο και ετερόκλητο κοινό του Ηρωδείου, τότε που ξεκινήσανε όλα μας τα δεινά, στις αρχές της δεκαετίας του '90.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Α.Το Άξιον εστί δεν μπορεί να το οικειοποιηθεί κανείς όσο κι αν θέλει.
    Β.Τα δεινά μας ξεκίνησαν μια δεκαετία πριν,το 81 κι από τότε πήγαμε με τα φρένα σπασμένα μέχρι την τωρινή κατάληξη/κατάντια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Α. Λάθος. Το έχουν ήδη οικειοποιηθεί όλοι εκείνοι που αγωνίστηκαν, εκείνοι που μέσα από τις φυλακές και τις εξορίες το έκαναν ύμνο τους. Το οικειοποιήθηκαν, όπως ήταν φυσικό, οι φοιτητές του Πολυτεχνείου όταν απόξω τους σημάδευαν οι κάνες της χούντας. Στο μέλλον θα το οικειοποιηθούν όλοι οι μελλοντικοί αγωνιστές για αληθινή δημοκρατία, ελευθερία και ειρήνη. Είναι δικό τους,τους ανήκει. Ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, χρόνου και χώρου. Το να το οικειοποιούνται όμως χουντικοί και χουνταίοι, βασανιστές και θύτες, μπράβοι και τραμπούκοι, ντερτιλήδες και κοτζαμάνηδες στο όνομα προφανώς ενός ψευδούς ιδεαλιστικού εθνικού ιδεώδους που αψηφά τα όποια φράγματα (ταξικά, ιδεολογικά κτλ), στην πραγματικότητα δεν είναι παρά μια παρά φύσιν σύζευξη,ένα ιστορικό λάθος, ένας βιασμός της ιστορίας που αποδεικνύει περίτρανα την αφασία στην οποία έχουμε περιπέσει ως άνθρωποι και ως κοινωνία.
    Β. Διαφωνώ. Το '81 υπήρχε ακόμα Σοβιετική Ένωση. Δυστυχώς ήδη διασυρμένη πίσω από τις λανθασμένες συνταγές της αγοράς και της ελεύθερης οικονομίας, δεν έμελε να μακροημερεύσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε lostislandboy,το βλέπω απλά το θέμα,χωρίς πολλή θεωρία.Μουσική και στίχοι είναι,όποιος νοιώθει ότι τον εκφράζουν,καλώς το κάνει.Αν συμφωνούμε ή όχι,είναι άλλο θέμα,αλλά αποκλειστικότητα στα τραγούδια δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει.
    Όσο για το 81,μιλάω για τη χώρα μας.Για την ανατολή του "πράσινου ήλιου" και ουσιαστικά το ξεκίνημα της πτώσης.Με την πολιτικοποίηση των σχολείων,το δημόσιο-τέρας,τις επιδοτήσεις μαϊμού,τον ωχαδερφισμό και τη λαμογιά που επικράτησαν ως κυρίαρχες τάσεις.Κι αφού ξεκίνησε το πασοκ τη διάλυση,τη συνέχισαν οι χοντροκαραμανλήδες και λοιποί μπλε και την ολοκλήρωσαν οι ροζ,αυτοί με το "ηθικό πλεονέκτημα".Αυτά είδα και βίωσα ως παιδί και ως ενήλικας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπορεις να γραψεις κατι για την επανακυκλοφορια "Καινουργια μερα" του Στελιου Φωτιαδη;
    Σιγουρα μερικοι φιλοι του Δισκορυχειου θα ειναι πολυ χαρουμενοι,αφου τον εψαχναν μανιωδως αυτο το δισκο!
    Ελπιζω τωρα να ανεβει και ολοκληρος στο u tube

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μπορούσα να γράψω για το δίσκο, γιατί τον έχω από τα έιτις, αλλά για την επανακυκλοφορία όχι, γιατί δεν μου την έχουν στείλει. Αν μου τη στείλουν θα το κάνω.

      Διαγραφή
    2. Βεβαια υπαρχει αλλη μια πολυ προσφατη επανεκδοση (ουτε εβδομαδα,δεν θα πω ποια ειναι)η οποια ειναι ηδη πολυσυζητημενη και νομιζω μεχρι το καλοκαιρι θα εχει εξαντληθει!Η μεγαλη ειδηση γι'αυτην ειναι τα εγχρωμα ενθετα για πρωτη φορα!Στο ντισκογκς παντως ακομα δεν φαινεται

      Διαγραφή