Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

THE VENIAL SIN οι πρώην Ανάπλους σε νέο άλμπουμ

Τα τέσσερα μέλη των Venial Sin, δηλαδή τους Θανάση Ραχούτη μπάσο, φωνή, Γιάννη Λαδιά κιθάρα, φωνή, Τάκη Κορκολή πλήκτρα και Πάρι Λέριο ντραμς, τους ξέραμε ως Ανάπλους – και ως Ανάπλους έχουμε γράψει τα σχετικά εδώ στο δισκορυχείον (κείμενα για τα άλμπουμ τους «Ανοσία» στην Anazitisi, το 2009 και «Στο Όνειρό μου» ιδιωτική έκδοση, μάλλον από το 2014).
Από το 2015 και μετά οι Ανάπλους λέγονται The Venial Sin και μ’ αυτό το όνομα έχουν ηχογραφήσει άλλα δύο άλμπουμ, το 2015 το πρώτο και το 2018/19 το δεύτερο. Γι’ αυτό το δεύτερο, το Wave of Sinners [G.O.D. Records], θα γράψουμε τώρα.
Πριν προχωρήσουμε, όμως, να δώσουμε μιαν εξήγηση, που αφορά στη χρονολόγηση του CD. Στο back cover διαβάζουμε 2018, αλλά στο bandcamp τής G.O.D. Records διαβάζουμε 22 Οκτωβρίου 2019... γι’ αυτό και οι δύο χρονολογίες.
Οι Venial Sin, που είναι αγγλόφωνοι κατ’ αρχάς, είναι ένα συγκρότημα με καθαρές sixties αναφορές. Garage βασικά και γκαραζοψυχεδελικές. Επίσης, σαν ήχος, οι Venial Sin παραπέμπουν σε συγκροτήματα της αναβίωσης των eighties. Και το λέμε τούτο, επειδή, πιο πολύ, θα μπορούσες να τους εκλάβεις σαν eighties μπάντα, παρά σαν sixties.
Φυσικά, τούτο δεν σημαίνει πως οι Venial Sin δεν είναι ένα γκρουπ του σήμερα και πως δεν έχουν να παρουσιάσουν και τις δικές τους ιδέες, τις ενταγμένες πάντα μέσα στο εν λόγω σκηνικό – και αναφερόμαστε, κυρίως, στη χρήση του σαξοφώνου (Τάκης Δρακόπουλος) σε τέσσερα από τα εννέα κομμάτια τους. Όχι, το σαξόφωνο δεν κάνει την πολύ μεγάλη διαφορά εδώ, δεν είναι κάτι που κυριαρχεί, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ένα όργανο, που δεν το συναντούμε «κάθε-μέρα» στα αναβιωτικά συγκροτήματα. Ωραίοι οι πνευστοί χρωματισμοί λοιπόν, αλλά βασικά αυτό που ξεχωρίζει στο “Wave of Sinners” είναι οι πολύ καλές συνθέσεις, τα πολύ καλά τραγούδια των Venial Sin.
Το άλμπουμ ανοίγει μ’ ένα ορχηστρικό, το “Instro”, που είναι στιβαρό και γρήγορο, και κάπως frat, αλλά γρήγορα έρχεται το πρώτο τραγούδι, το “Wave of sinners” (στίχοι Αλεξάνδρα Λυμπέρη), που είναι εξαιρετικό και σε «πιάνει» κατ’ ευθείαν. Ωραία η βασική φωνή και ουσιώδη τα πλήκτρα στο background, που γκρουβάρουν με δύναμη. Εξ ίσου δυνατή είναι όμως και η συνέχεια, με το “Fundamental addiction” (στίχοι Πολυτίμη Διαμαντοπούλου), που φέρνει στη μνήμη μου τους Seeds (αν το δεις προοπτικά και εις βάθος). Έξοχο κομμάτι. Ακόμη πιο στακάτο το “Dark side”, διαθέτει και αυτό τα πλήκτρα, με το σαξόφωνο σε κυρίαρχο ρόλο και με το rhythm section και την κιθάρα να ισορροπούν απολύτως. Σε λίγο πιο σκληρές φόρμες το “Night train”, και με πειραγμένα φωνητικά, δεν ρίχνει καθόλου τον όγκο της εγγραφής, η οποία, εκεί, κολλημένη στο κόκκινο, βοηθάει έτι περισσότερο στην ανάδειξη των τραγουδιών. Με το “You dont have to agree” καταγράφεται μια πιο κοντά στο garage-punk στιγμή, λίγο πριν το μέσου τέμπου, αλλά πάντα πυκνού, “Evolution”, που προσφέρει ένα διαφορετικότερο χρώμα στην εξέλιξη τού “Wave of Sinners”. Το “Cash in hand” είναι το πιο μεγάλο σε διάρκεια τραγούδι των Venial Sin, αφού ξεπερνάει τα πέντε λεπτά. Φέρνει ελαφρώς στη μνήμη μου τους Alley Cats και είναι ένα από τα καλύτερα του άλμπουμ.
Ένα άλμπουμ που θα ολοκληρωθεί με το “Devils way”, που είναι κι αυτό τραγούδι και που ρολάρει εξαιρετικά.
Ωραίο συγκρότημα! Με σωστά τραγούδια, γερές μελωδίες και άψογα παιξίματα. Τι άλλο να ζητήσεις από μια σύγχρονη ροκ μπάντα;

1 σχόλιο:

  1. Σ'ευχαριστούμε Φώντα για τα καλά σου λόγια.
    "Ωραίο συγκρότημα! Με σωστά τραγούδια, γερές μελωδίες και άψογα παιξίματα. Τι άλλο να ζητήσεις από μια σύγχρονη ροκ μπάντα;"
    Aυτό σκεφτηκα κι εγω όταν το άκουσα,κι αποφασίσαμε να το κυκλοφορήσουμε.
    Για το θεμα της ημερομηνίας,το 2018 είναι το ετος παραγωγής απο τα παιδιά,η ημερομηνία κυκλοφορίας είναι αυτή που αναγραφουμε στο bandcamp: 22/10/2019
    Φιλικά,
    Μιχάλης Ματθαίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή