Τρίτη 26 Μαΐου 2020

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ (1933-2020)

Ο Κυριάκος Ντελόπουλος, που πέθανε χθες στα 87 του, υπήρξε μία ξεχωριστή περίπτωση των ελληνικών γραμμάτων.
Γεννημένος στην Κέρκυρα το 1933, αλλά μεγαλωμένος στην Πάτρα (εκεί όπου τελείωσε το Γυμνάσιο), έρχεται στην Αθήνα για σπουδές, στην αρχή με υποτροφία στο Κολλέγιο Αθηνών και εν συνεχεία ως φοιτητής στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρακολουθώντας στην πορεία ειδική σχολή και σεμινάρια βιβλιοθηκονομίας. 
Από τα πρώτα κιόλας βιβλία του δείχνει τα ενδιαφέροντά του. Η βιβλιοθηκονομία σε πρώτο πλάνο μέσω της έκδοση «Σχεδίασμα κανόνων ταξιθετήσεως δελτίων καταλόγου» (1967), που αφορούσε στη βιβλιοθήκη του Κολλεγίου και ταυτόχρονα μια ροπή του προς το παράξενο και το ευτράπελο, μέσω του weird, σουρεαλιστικού βιβλίου του «Στραβά και Ανάποδα» (πρώτη έκδοση Μαυρίδης, 1967).
Στην παραγωγή του ξεχωρίζουν επίσης πολλά και διαφορετικά αναγνώσματα.  
Όπως λογοτεχνικά («O Άκης και οι άλλοι» στη Γνώση το ’83, «Άκης και Δωροθέα» στον Καστανιώτη το 2010), βιβλιογραφικά («Παιδικά και νεανικά βιβλία του 19ου αιώνα» στην Eταιρεία Eλληνικού Λογοτεχνικού και Iστορικού Aρχείου, το 1995, έργο για το οποίο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, «Nίκος Kαββαδίας, βιβλιογραφία 1928-1982» στο Eλληνικό Λογοτεχνικό και Iστορικό Aρχείο, το 1983), φιλολογικά («Nεοελληνικά φιλολογικά ψευδώνυμα» στο Βιβλιοπωλείον της Εστίας το 2006, επίσης βραβευμένο από την Ακαδημία), φωτογραφικά («Tηνιακή επιγραφοποιία / μια σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση σε ακμή» Eκδόσεις Eρίννη, το 2001) και άλλα πολλά.
Ο Κυριάκος Ντελόπουλος υπήρξε επίσης διακεκριμένος μεταφραστής, μεταφέροντας στην γλώσσα μας βιβλία των William Faulkner, Lillian Hellman, George Orwell (το κλασικό «Η Φάρμα των Ζώων» πρώτα στις εκδόσεις Εγνατία, το 1978) και άλλων, ενώ υπήρξε και λάτρης της τζαζ, αφού μετέφρασε ένα ιστορικό και κλασικό βιβλίο για τον χώρο, το «ΤΖΑΖ», του Marshall W. Stearns (εκδόσεις Ε.Λ.Ι.Α. το 1981), αρθρογραφώντας σχετικά και στο παλαιό περιοδικό ΤΖΑΖ, στο διάστημα 1978-1980. 

Η συνέχεια εδώ...

1 σχόλιο:

  1. Σχόλια από το fb...

    Errikos Sofras
    εξαιρετικό 'άρθρο, όπως ολα σας

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ευχαριστώ.

    Alex Apostolakis
    Εκτος των υπολοιπων,εξαιρετικη ειναι και η κατα καποιο τροπο δευτερολογια πανω στο ''Στραβα κι αναποδα'',με τον τιτλο ''Επιχειρησις: Μαργαριταρια''.Σε γενικες γραμμες παντως,αρκετα πραγματα που εγραφε ειχαν εικονοκλαστικο χαρακτηρα,ισως γιατι ειχε ''ματι'' για το αστειο προσωπο της καθημερινοτητας.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Είχε προηγηθεί "Το Λιβάδι με τους Μαργαρίτες" του Αθανασίου Φωτιάδου (εκδόσεις Αθήνησι 1965). Αυτό που δείχνω είναι η β έκδοση στον Γρηγόρη λίγο πιο μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή