Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΕΜΠΟΝΟΣ για το soundtrack της ταινίας «Άλυτη»

Το νέο άλμπουμ τού Σωτήρη Δεμπόνου (γνωστός τόσο από τις προσωπικές δουλειές του, όσο και από εκείνη του σχήματος Farwest Mandolinistic Orchestra) έχει να κάνει με ένα soundtrack – όχι κάτι ασύνηθες, για τον συγκεκριμένο μουσικό. Η ταινία για την οποία γράφει μουσική ο Δεμπόνος αποκαλείται Άλυτη (Entwined), είναι μεγάλου μήκους και είναι σκηνοθετημένη από τον Μίνωα Νικολακάκη. Στο site catisart.gr βρήκα μερικά στοιχεία για την ταινία, τα οποία και μεταφέρω εδώ, γιατί θα μας διευκολύνει.
«Το σενάριο είναι εμπνευσμένο από τους μύθους και τους θρύλους της ελληνικής (και κατ’ επέκταση βαλκανικής) λαϊκής παράδοσης, οι οποίοι έχουν αποδοθεί µε µία “ρεαλιστική” προσέγγιση, ενώ το µεταφυσικό στοιχείο χρησιμοποιείται διακριτικά. Πρόκειται για την ιστορία ενός γιατρού ο οποίος µετακοµίζει σε ένα απομακρυσμένο χωριό για να κάνει το αγροτικό του. Εκεί, ερωτεύεται µια ευπαθή κοπέλα, η οποία ζει απομονωμένη από τους δεισιδαίμονες συγχωριανούς της, διότι πάσχει από µια σπάνια ασθένεια που καθιστά το δέρµα της σα φλοιό δέντρου. Αποφασισμένος να τη θεραπεύσει, ο γιατρός θα συνειδητοποιήσει σύντοµα ότι τα πράγµατα δεν είναι όπως φαίνονται, ιδιαίτερα όταν εκείνη του αποκαλύπτει τον παράδοξο τρόπο για να την σώσει. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι ο Προµηθέας Αλειφερόπουλος και η Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, ενώ επίσης εµφανίζονται οι Κώστας Λάσκος, Μάνος Βακούσης και Αλέκα Τουµαζάτου».
Η μουσική του Σωτήρη Δεμπόνου είναι... κινηματογραφική, και χωρίς αυτήν την άνωθεν παράθεση, τη σχετική με το στόρι της ταινίας, είναι μάλλον δύσκολο να κατανοηθεί. Τούτο, φυσικά, δεν σημαίνει, πως η μουσική δεν είναι «καλή»... το αντίθετο μάλιστα! 
Σημαίνει πως η μουσική είναι γραμμένη για να υπηρετήσει αυτό το οποίον ονομάζουμε «όραμα του σκηνοθέτη», και αν σου αφήνει κάποια «κενά» –έτσι όπως την ακούς, απ’ αυτό το ωραία φτιαγμένο CD της Puzzlemusik–, τούτο συμβαίνει επειδή είναι αληθινή κινηματογραφική μουσική και όχι μια κάποια επένδυση, με στοιχεία ανεξάρτητα της εικόνας («αυτονομίας» όπως τα λέμε). Τι ωραίο που θα ήταν, εννοείται αυτό, αν στην έκδοση, εκτός από το CD, συμπεριλαμβανόταν και το DVD τής ταινίας! Τότε, πραγματικά, θα απολαμβάναμε την μουσική του Δεμπόνου και ενσωματωμένη στις εικόνες (όπως αρμόζει), αλλά και μόνη της, και σ’ αυτή την περίπτωση θα εκτιμήσουμε και άλλα, ενδεχομένως, στοιχεία της. Τώρα; Τώρα ο ρόλος μας είναι πιο δύσκολος...
Ο Σωτήρης Δεμπόνος γράφει μια μουσική λυρική, θωπευτική, υπαινικτική με «δωματίου», folk και ηλεκτρονικά ηχοχρώματα. Μια μουσική που, με τον τρόπο που αναπτύσσεται, φαίνεται να συνοδεύει ουσιαστικά την κινηματογραφική αφήγηση – έναν τρόπο λεπτό και ιδιοφυή, χωρίς να γίνεται κατάχρηση στην εκφραστικότητα (τι θα απέμενε, τότε, στην εικόνα;), διατηρώντας όλα εκείνα τα «κενά», που είναι απαραίτητα προκειμένου να εξελιχθεί και να αναδειχθεί η φιλμική δράση.
Ο Γιώργος Κίτσιος βιολί, βιόλα, κρουστά με δοξάρι και ο Σωτήρης Δεμπόνος κλασική κιθάρα, synths, samples, μπάσο, ιδιόφωνα κρουστά, ηχητική επεξεργασία, είναι οι δύο μουσικοί που αναλαμβάνουν να μας ξεναγήσουν σ’ αυτόν παράξενο κόσμο τής Άλυτης... μιας ταινίας που, ενώ δεν την βλέπουμε, μπορούμε να την αισθανθούμε.
Επαφή: www.puzzlemusik.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου