Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

ο πιανίστας FALKNER EVANS σ’ ένα απολαυστικό τζαζ άλμπουμ

Πιανίστας της jazz από την Tulsa της Oklahoma, αλλά κάτοικος Νέας Υόρκης εδώ και αρκετά χρόνια, ο Falkner Evans έχει νέο προσωπικό CD, το οποίον αποκαλεί Marbles [Consolidated Artists Productions, 2020].
Όπως διαβάζω ο Evans είναι τρίτος εξάδελφος του μεγάλου συγγραφέα William Faulkner και πως για τέσσερα χρόνια, στα νειάτα του, είχε περάσει από το γνωστό συγκρότημα Asleep At The Wheel. Η ενασχόλησή του με την jazz ξεκινά από τα μέσα του ’80 περίπου και μετά, ώστε να φθάσει κάποια στιγμή, στις αρχές των 00s πια, να ηχογραφεί με τους Cecil McBee μπάσο και Matt Wilson ντραμς (το άλμπουμ “Level Playing Field” κατά πρώτον, το 2001). Προέκυψαν κι άλλα άλμπουμ στην πορεία, στα οποία ο Evans συνεργάστηκε και με άλλους μουσικούς, για να φθάσουμε σιγά-σιγά στο “Marbles”, το πιο νέο CD του, το οποίον μοιράζεται με τους Michael Blake τενόρο, σοπράνο, Ted Nash άλτο, κλαρίνο, φλάουτο και τους γνωστούς του από παλαιότερα Ron Horton τρομπέτα, φλούγκελχορν, Belden Bullock μπάσο και Matt Wilson ντραμς (με τον Steve Nelson να παίζει βιμπράφωνο σε τρία tracks).
Το “Marbles” περιλαμβάνει δέκα tracks, εννέα πρωτότυπα στη σειρά κι ένα δέκατο, την ωραία σύντομη διάρκειας version του στο  blues του Mercer EllingtonThings aint what they used to be”.
Κατ’ αρχάς να πούμε πως ο Falkner Evans είναι ένας πολύ ενδιαφέρων τζαζ συνθέτης-εκτελεστής και πως το άλμπουμ του “Marbles” είναι απολαυστικότατο. Όλες οι συνθέσεις του είναι εξαιρετικές, η μία ωραιότερη από την άλλη, και πως το πενταμελές, και ανά περιπτώσεις εξαμελές σχήμα τού δίνει όλες εκείνες τις ενορχηστρωτικές λύσεις, προκειμένου να παρουσιάσει την μουσική του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Το 6λεπτο εισαγωγικό “Pina”, αφιερωμένο στην γερμανίδα χορεύτρια και χορογράφο Pina Bausch, είναι μια σύνθεση «κυματιστή», καθώς περνάει από μινόρε και ματζόρε κλίμακες και τούμπαλιν, ευφραδής στην μελωδική αποτύπωσή της, η οποία διαθέτει ασυζητητί... χορευτικό ενδιαφέρον. Το επόμενο και επίσης 6λεπτο “Civilization” είναι υπέροχο blues, με ωραίες συνομιλίες και σόλι των πνευστών, με το τρίτο 6λεπτο track στη σειρά, την μπαλάντα “Sing alone” να μας προσφέρει, στην αρχή της, τις σόλο πιανιστικές ικανότητες του Falkner Evans... στο πιάτο. Πολύ γλαφυρό στην ανάπτυξή του το επόμενο “Global news” και με πάντα εξαιρετικές τις περιπτύξεις των πνευστών, με το “Hidden gem”, να διακρίνεται και λόγω της φυσικής παρουσίας του βιμπράφωνου, που χρωματίζει μοναδικά το κομμάτι. Το “This from that” είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα track του “Marbles”, με την bass line να φέρνει στη μνήμη Charles Mingus, όπως και το “Mbegu” εξάλλου, που και αυτό έχει μια ντελικάτη ανάπτυξη, που φέρνει στη μνήμη συνθέτες του great american songbook.
Χωρίς πολλά-πολλά λόγια... ένα θαυμάσιο jazz CD, από έναν πιανίστα-συνθέτη και μια ομάδα εξαιρετικών και κεφάτων μουσικών, που έχουν εδώ μια «πολύ πρώτη» πρώτη ύλη, στην παρουσίαση της οποίας δεν θα μπορούσε παρά να διαπρέψουν.
Επαφή: www.falknerevans.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου