Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 295

7/10/2020
Πάνω στο σαθρό, «επαγγελματικό» πρωτοσέλιδο της ΕφΣυν πάτησε ο ΠΘ, για να βγει και να το παίξει σήμερα... αντιφασίστας.
Αν είναι δυνατόν (και για να μείνουμε στα πλέον πρόσφατα), το κόμμα που συγκυβέρνησε με το ακροδεξιό Λάος του Καρατζαφέρη (που πρόλαβε να στεγάσει μέχρι και τον γεροΠλεύρη), το κόμμα που διατηρούσε δίαυλο επικοινωνίας με την ΧΑ μέσω Μπαλτάκου, το κόμμα που σύρθηκε να κυνηγήσει την ΧΑ, επειδή δεν του έβγαιναν τα κουκιά για να κυβερνήσει, το κόμμα που έχει φασίστες-μεταμελημένες Μαγδαληνές σε καίριες θέσεις ευθύνης, το κόμμα που ασκεί σκληρή, διαρκή και βίαιη κατασταλτική πολιτική προς πάσα έναν, που δεν του κάθεται στο μάτι, το κόμμα που εφαρμόζει το ίδιο σκληρές και απάνθρωπες οικονομικές πολιτικές, που κάνουν τα ρετάλια του Πινοσέτ, να τρίβουν τα χέρια τους όπου γης, αυτό το κόμμα λοιπόν, πανηγυρίζει σήμερα για την καταδίκη της ΧΑ. Ωιμέ!
Η υποκρισία και η κοροϊδία έχουν και τα όριά τους... Μάλλον δηλαδή...

7/10/2020
HET-ФАШИЗМУ! Νιέτ - Φασίζμ! Όχι στον φασισμό!
(από κείνους που είχαν τον τρόπο, πριν γίνουν... πιτσαδόροι)

6/10/2020
«H συνεισφορά του Cornelius Cardew εκτιμάται εκ νέου όχι μόνον από τη γενιά των μουσικών, των καλλιτεχνών και των πολιτικών ακτιβιστών που συμμετείχαν στο κίνημα, για να ανοίξουν νέους δρόμους, στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, αλλά και από τη σημερινή γενιά. Σε όλους αυτούς ανήκει η μεγαλύτερη κληρονομιά του Cardew, το να συμβαδίζεις δηλαδή με τις απαιτήσεις της εποχής, έξω από κάθε δογματική αντιμετώπιση της πραγματικότητας ή περιορισμούς στο ανθρώπινο πνεύμα, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας».
Sandra L. Smith (2011)
[πρώην ηγέτιδα του Communist Party of Canada (Marxist–Leninist)]

4/10/2020
Από το βιβλίο του Κώστα Γιαννουλόπουλου "Ανθολογία Συγκεκριμένης Ποίησης" [Νεφέλη], που τυπώθηκε κάπου στις αρχές της δεκαετίας του '80 (δεν υπάρχει χρονιά στο βιβλίο).
Ανθολογούνται κυρίως ξένοι, αλλά και λίγοι Έλληνες, οπτικοί ποιητές.

7/10/2020
Κάποια κινηματογραφική συντάκτρια γράφει στο popaganda:
>>Η Δίκη των 7 του Σικάγο»: Ο Άαρον Σόρκιν πάλι αγχωμένος να βρεθεί στην «σωστή πλευρά της Ιστορίας<<
Στο τέλος του άρθρου της διαβάζεις:
>>* σημ. Popaganda: Ο μεταφρασμένος τίτλος του φιλμ στα ελληνικά αναφέρεται στην «πόλη των ανέμων» χρησιμοποιώντας τη γενική «…του Σικάγου». Η κινηματογραφική συντάκτρια αρνείται να το υιοθετήσει. Την στηρίζουμε.<<
Όταν η ταινία έχει μεταφραστεί επίσημα στα ελληνικά «Η Δίκη των 7 του Σικάγου» κι έχει κυκλοφορήσει αφίσα κ.λπ. είναι τελείως μ@λακία εσύ να επιμένεις στο «του Σικάγο».
Δεν μπορεί οι σινεφίλ (για να μην πω οι Έλληνες και γελάσει και το παρδαλό κατσίκι) να χωρίζονται (και) σ’ αυτούς που γράφουν «του Σικάγο» και σ’ εκείνους που γράφουν «του Σικάγου». Υπάρχουν άλλα πολύ σοβαρότερα ζητήματα, για να κονταροχτυπηθούμε...
Για μένα είναι και τα δύο σωστά. Παλιά, ως νεότερος γραφιάς, για να το παίξω κάπως και να ξεχωρίσω, έγραφα «του Σικάγο», αλλά στην πορεία, καθώς όσο περνούν τα χρόνια, γράφεις όλο και με λιγότερα κόμπλεξ, έχω υιοθετήσει το «του Σικάγου».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν θα κατακεραυνώσω κανέναν επειδή γράφει γενικώς «του Σικάγο» (το θεωρώ αδιάφορο σαν ζήτημα), αλλά αν όποιος γράψει «Θέμα Συνείδησης», αντί για «Θέμα Συνειδήσεως» (η ταινία), «Ας είμαστε ρεαλιστές» αντί για «Ας είμαστε ρεαλισταί» (το τραγούδι του Τόλη) και «Αναζήτηση...», αντί για «Αναζήτησις...» (η ταινία) θα τον θεωρήσω ανίδεο και άσχετο.

8 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb στο ποστ "Κάποια κινηματογραφική συντάκτρια γράφει στο popaganda:"...

    Nikos Sarantakos
    Αν θες τη γνώμη μου, το Σικάγο πρέπει να κλίνεται: του Σικάγου. Ο τύπος "Σικάγο" μόνο στα ελληνικά υπάρχει.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ναι, αλλά δεν λέμε της Μπογκοτάς. Ή το λέμε; Δεν ξέρω...
    Επίσης, αν το γράφαμε Σικάγκο, όπως είναι η προφορά του, και όχι όπως το λέμε στα ελληνικά (Σικάγο), θα ήταν λάθος να το κλίναμε;

    Nikos Sarantakos
    Το ότι ο τύπος Σικάγο υπάρχει μόνο στα ελληνικά καθιστά υποχρεωτικό κατά τη γνώμη μου το να το κλίνουμε, όπως και τα Λονδίνου, Πεκίνου. Αν το γράφαμε όπως περίπου προφέρεται πάλι θα το έκλινα αλλά θα είχε μια βάση και η ακλισία.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Της Μπογκοτάς όμως; Του Τορόντου;

    Ilias Frantzis
    ...της Ουάσινγκτονος...

    Γιώργος Χαρωνίτης
    Δυστυχώς, οι ηλίθιοι είναι πλειοψηφία και κάποιοι από τους μαλάκες αρέσκονται στο να φαίνονται και μαλάκες! Για μένα είναι το Σικάγο, του Σικάγου, το Μεξικό, του Μεξικού, το μπαρ, τα μπαρ - και όχι το ηλίθιο "τα μπαρς"! - η Χαβάη της Χαβάης, ακόμα και η Νέα Υερσέη έχει τη δική της (αν και τραβηγμένη) γοητεία! Άντε να συζητήσεις τώρα!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Όλα είναι σχετικά. Για το "Σικάγο" είπα τη γνώμη μου. Δεν έχω θέμα με το "του Σικάγο", το δέχομαι, δεν μ' ενοχλεί. Γράφουμε "τους φανς" όμως, το βλέπω συχνά, και όχι "τους φαν". Μερικά ξένα έχουν πληθυντικό στα ελληνικά "το κόμικ", "τα κόμιξ". Εγώ γράφω "τα σόλι", δεν μου αρέσει "τα σόλο", ούτε "τα σόλα", ούτε οι σολιές, ούτε τα σολαρίσματα. Ο καθένας γράφει όπως γουστάρει, εγώ αυτό δεν το θεωρώ κατ' ανάγκην κακό. Μάλλον καλό είναι. Μαλακία θεωρώ μόνο το να γράψεις "ας είμαστε ρεαλιστές", αντί για "ρεαλισταί", Χατζηδάκης αντί Χατζιδάκις, Κωνσταντίνος Καρυωτάκης αντί για Κώστας Καρυωτάκης κ.λπ.

    Γιώργος Χαρωνίτης
    Ανέφερα μερικά χοντρά (τοπωνύμια κυρίως - το μπαρ το είπα παρεμπιπτόντως) που ακόμα επιμένουν να μου τα διορθώνουν! Οι φανς, τα κόμιξ κ.λπ. έχουν καθιερωθεί ενώ τα σόλι είναι και πιο αισθητικά σωστό. Επίσης, δεν ανέχομαι να βλέπω το Ντύλαν διαφορετικά γραμμένο από όπως το έγραψα! Και μόλις δω ΤΗΣ ροκ μου έχουν ανάψει ήδη από πριν τα λαμπάκια!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ναι, ο Ντύλαν και τα συναφή είναι ένα θέμα. Τώρα, με τη νέα γραμματική γράφεται Ντίλαν. Δεν μπορείς να το πάρεις για λάθος, ούτε να κράξεις κάποιον αν το γράφει έτσι.

    Aris Karampeazis
    Πάντως κι εγώ όταν γράφαμε με μανία για και αναφέραμε με ακόμη περισσότερη μανία την σκηνή του Σικάγο (για Tortoise κλπ δηλαδή, όχι blues ή house) , προτιμούσα να το γράψω έτσι. Σχεδόν αυτόματα δηλαδή. Παρότι κατά βάθος προτιμώ το ‘του Σικαγου’.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Εγώ έχω γράψει και "Τσικάγκο" πάντως (όντως), αλλά δεν νομίζω και "Τσικάγκου"...

      Χρήστος Πριτσαπίδουλας στον Aris Karampeazis
      πότε έβγαλες τη μέση εκπαίδευση;

      Aris Karampeazis
      91-96 , if my memory serves me well

      Θανάσης Ζελιαναίος
      Σε αυτά τα πράγματα, καλώς ή κακώς, οφείλουμε να ακολουθούμε τον επίσημο τίτλο όσες μαλακίες και να έχουν γίνει επ' αυτού. Εδώ το Double Indemnity το κάνανε "Με Διπλή Ταυτότητα" (προφανώς μπέρδεψαν το Indemnity με το Identity). Ακόμα και αυτό έτσι πρέπει να το γράφουμε επίσημα.
      Αν όμως βγει μία επανέκδοση και η εταιρία θέλει να αλλάξει τον τίτλο και πχ από Συνειδήσεως θέλει να το κάνει Συνείδησης τότε για τη συγκεκριμένη έκδοση οφείλουμε να το γράψουμε Συνείδησης.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Έχει βγει επανέκδοση το "Ας είμαστε ρεαλισταί", ως "Ας είμαστε ρεαλιστές"; Δεν το έχω ψάξει...

      Stella Kun
      Η ερώτηση είναι τι τον ενδιαφέρει τι θα τον θεωρήσεις εσύ

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Η απάντηση είναι πως σημασία για μένα έχει το τι θα γράψω εγώ, όχι το τι ενδιαφέρει ή πώς θα το πάρει ο καθένας.

      Stella Kun
      Εντάξει.

      Antonis Boskoitis
      Όπως και η πρώτη ταινία του Κούνδουρου, Μαγική Πόλις, και όχι Μαγική Πόλη

      Kostas Kontomanolis
      https://youtu.be/bWTRWb18TDY
      RESONANCE O. K. Chicago

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Γιώργος Σίσκος, Λέσχη Μυστηρίου. Το βλέπαμε τότε...

      Kostas Kontomanolis
      το χω 45άρι από το 1973

      Aris Karampeazis
      Στου Σικάγου τον Χειμώνα ήτανε μια ανεμώνα, είπε και ο Λάκης άλλωστε επιλύοντας το ζήτημα

      Χρήστος Πριτσαπίδουλας
      Οι λέξεις που πριν την καθιέρωση της νέας (κακόηχης) δημοτικής είχαν διαμορφωθεί και καθιερωθεί, όπως π.χ. το Σικάγο του Σικάγου, η επιστημονική απόφαση δεν τις κατάργησε. Μόνο που οι μετέπειτα γενιές νεοελλήνων αγνοεί το τι επικράτησε στο γλωσικό παρελθόν ... Τα ισοπέδωσε όλα και "καθάρισε".

      Akis Perdikis
      Άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση. Κάποτε είχα ασχοληθεί με υποτιτλισμό και η πρώτη οδηγία που μου έδωσαν ήταν να γράφω ονόματα και ονομασίες με "ε, ο, ι". Τους είπα πόσο περίεργο μου φαίνεται το "Σέξπιρ", μου είπαν ότι λέξεις που έχουν καθιερωθεί δεν τις αλλάζουμε. Άντε βρες άκρη... Σε ό,τι αφορά στον πληθυντικό ξενικών λέξεων, δεν τις μετατρέπω ποτέ. Τις θεωρώ άκλιτες και δεν θα γράψω ποτέ "τα ταξιά" ή "τα μπαρς".

      Διαγραφή
    2. Βασίλης Καμπούρης
      Όταν βλέπω Φρενιτις (Χίτσκοκ) ανατριχιαζω πάντοτε Όταν βλέπω Φρενίτιδα νομίζω φαρυγγίτιδα χαχαχα

      Petros Alexakos
      Του Νέου Δελχ[ί]ο[ύ], της Κινσάσας, της Λίμας, του Όσλου, του Τόκιου και δεννν συμμαζεύεται

      Γιώργος Φρατζεσκάκης
      Σωστός ο Τόλης δηλαδή

      Theodoulos Paraskevaides
      ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑΑΑΑ!!!!...

      Michalis Matthaiou
      Στην Κονεκτικούτη λοιπόν.

      Patritsopoulos Nikos
      Σπανος ,τεραστιος

      Akis Perdikis
      Τέλη '70s, όταν προσγειώθηκα στη Νέα Υόρκη, έζησα για ένα διάστημα στην Astoria. Εκεί, λοιπόν, πρωτάκουσα φράσεις και λέξεις που στην Ελλάδα τις αγνοούσαμε - τα λεγόμενα 'γκρικγκλις'. "Αύριο περιμένω το ρουφιάνο!" μου λέει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού. "Δηλαδή?" του λέω. "Για το ρούφι, αυτός που θα φτιάξει το ρούφι". Roof... Α, μάλιστα. Αν μη τι άλλο, ήταν πρακτικοί οι Έλληνες της Astoria. Έπαιρναν μια αγγλική λέξη, της πρόσθεταν μια κατάληξη και την ...ελληνοποιούσαν. Για να μην ξεφύγω όμως από το θέμα, παραθέτω αυτούσια φράση που άκουσα κι αναφερόταν στο χειμωνιάτικο Σικάγο: "Φριζιάσαν τα λέκια και δεν μουβάραν τα σίπια"!! ("The lakes froze and the boats couldn't move"). Μπρρρρ....

      Michalis Matthaiou
      Θα πάμε με το κάρο στην μαρκετα.

      Akis Perdikis
      Άσε, πόνεσαν τ' αυτιά μου! "Πάω να κάνω πάρκι το κάρο τρια μπλόκια πιο κάτω".

      Akis Perdikis
      "Πιάσε μια τσίμπουργκα"!!!
      https://youtu.be/ssnUBk_QBfM
      The Olympia Restaurant with Buck Henry – SNL

      Michalis Matthaiou
      Τα θυμάμαι ζωντανά και τώρα τ'ακούω μόνο απ'το τηλεφωνο.

      Ferris Costas
      Τα Παρκαβενέϊκα του Μόντρεαλ. (Park Avenue).

      Διαγραφή
  2. Σχόλια από το fb σχετικά με το βιβλίο του Κώστα Γιαννουλόπουλου...

    Nektarios Papadimitriou
    τπ βιβλιο τυπωθηκε με αφορμη του Φεστιβαλ Νεας Ποιησης του Ινστιτουτου Γκαιτε, την εποχη που εργαζονταν εκει ο Hartmut Geerken. Το φεστβαλ εγινε στην Αθηνα και σε καποια Γερμανικη πολη (δεν θυμαμαι το ονομα) το 1982.

    Nikos Vaxevanidis
    Από μια σημείωση στο αντίτυπο μου του βιβλίου και μια γρήγορη αναζήτηση, νομίζω ότι εκδόθηκε το 1982. Το
    ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ~ POLITEIA BOOKSTORE
    αναφέρει "ημερ. έκδ. Δεκέμβριος 1980".

    Thanasis Efthimiou
    Λογικά, το 1982.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Πάντως σίγουρα πριν το '83.

    Dimitris Glyfos
    1980;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχόλια σχετικά με το ποστ για τον Cornelius Cardew...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δίσκοι των AMM και του Cornelius Cardew δεν τυπώθηκαν ποτέ στην χώρα μας, υπάρχει όμως ένα βιβλίο τού Cardew στα ελληνικά, το «Ο Στοκχάουζεν υπηρετεί τον ιμπεριαλισμό» [ουαπίτι, 2016].

    Vassilis Serafimakis
    http://www.ensemble21.com/cardew_stockhausen.pdf

    Panagiotis Bourazanis
    δεν το ήξερα οτι υπήρχε ελληνική μετάφραση...το διάβαζα στις καλοκαιρινές μου διακοπές, παρέα με το εξαιρετικό "Καπιταλιστικός ρεαλισμός/Υπάρχει άραγε εναλλακτική?" του Mark Fischer... Κ τα δυο εξαιρετικά ενδιαφέροντα.

    Daniil Gkorgkolis στον Vassilis Serafimakis
    o Stockhausen.. einai imperialist, apo pou prokyptei auto?

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    https://diskoryxeion.blogspot.com/.../karlheinz...
    KARLHEINZ STOCKHAUSEN ένα κατατοπιστικό κείμενο, για μία από τις μεγαλύτερες μουσικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα

    John Quaz
    Ο Brian Eno νομίζω έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα με Cornelius Cardew.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχόλιο από το fb σχετικό με την σοβιετική αντιφασιστική αφίσα...

    Giorgos Tselonis
    Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν γι' αυτούς που επώαζαν το αυγό του φιδιού από το 1944 μέχρι σήμερα ("Εθνάρχες", "Γέρους της Δημοκρατίας", "αποστάτες" και τους... απογόνους τους) να καρπωθούν την ιστορική αυτή απόφαση (εκμεταλλευόμενοι την ολιγωρία κάποιων ηλιθίων, νεοφώτιστων γιαλαντζί δημοκρατών) για να επιδείξουν το "δημοκρατικό" τους προσωπείο. Έλα όμως που ο νέος φασισμός βρίσκεται ήδη εδώ κι έχει πολλαπλά και δυσδιάκριτα πρόσωπα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχόλια από το fb στο ποστ "Πάνω στο σαθρό, «επαγγελματικό» πρωτοσέλιδο της ΕφΣυν πάτησε ο ΠΘ, για να βγει και να το παίξει σήμερα... αντιφασίστας."...

    Miltiadis Kordas
    Φωντα να θυμησω κατι...ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβερνησε με ΑΝΕΛ...αυτο...τιποτε άλλο

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Κάτι έχει πάρει τ' αυτί μου...

    Παρις Τεκνετσιδης στον Miltiadis Kordas
    Τό ότι στην ΝΔ υπάρχουν Βορίδης ήταν πρόεδρος τής ΕΠΕΝ τσεκουροφορος Γεωργιάδης πού είπε καλύτερα ό γιός νά γίνει χρυσαυγιτης παρά κομμουνιστής η συριζαιος
    Πλεύρης δεν χρειάζεται ανάλυση
    Θέλατε τίποτε..άλλο

    Miltiadis Kordas στον Παρις Τεκνετσιδης
    φίλε...επειδη δεν με ξερεις...ημουν φοιτητης της νομικης και ημουν μπροστα οταν εμπαινε ο Βοριδης με το τσεκουρι...επι του σχολιου μου ομως...εχεις αντιρρηση; Ειναι αναληθες;

    Παρις Τεκνετσιδης
    Φυσικά και είναι αληθές ό τσεκουροφορος άλλωστε μία φωτογραφία όσες χίλιες λέξεις

    Σπυρίδων Παπαδημητρίου
    Βεβαια , επρεπε να συγκυβερνησει με τον Βενιζελο και τον Λοβερδο.

    αθανασιος ιακωβακης
    Πάντα υπάρχει το χειρότερο....
    Δυστυχώς σε όλα

    Liana Malandrenioti
    Καλά τα λές

    Τουκιτσου Ημανα Κάθεται
    Έτσι ακριβως

    Antonis Boskoitis
    Εύγε, Φώντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητό ιστολόγιο diskoryxeion.blogspot.
    Συγχαρητήρια για τη δουλειά που έχετε κάνει στο μπλογκ τa πολύ ωραία θέματα και αισθητική του .
    Ακούστε αυτό το τραγούδι
    ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΗΦΟΡΑ:
    https://www.youtube.com/watch?v=s48ZZEXNnXY


    αν πιστεύετε ότι αξίζει διαδώστε το, είναι για τη σωτηρία των ανθρώπων ,προέρχεται από ένα άλμπουμ εκπληκτικό που όμως δεν έχει εκδοθεί ακόμα





    ο θεός να δώσει να φύγουν των κορονοϊων τα χτικιά και η Τουρκιά από την αγιασοφιά
    καλή συνέχεια στο πολύ σημαντικό έργο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή