Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

TIGER LILLIES στο τελευταίο άλμπουμ τους “Lemonaki” είναι επηρεασμένοι από το ρεμπέτικο τραγούδι

Οι Tiger Lillies, που έχουν το Λονδίνο για βάση τους, αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια ένα από τα πιο λατρεμένα ξένα συγκροτήματα του ελληνικού κοινού. Το ενδιαφέρον του κόσμου, όλων αυτών που αγαπούν τις μουσικές και τα τραγούδια τους, και που τους παρακολουθεί, σε κάθε πρότζεκτ τους, είναι ανεπανάληπτο και μπορεί να συγκριθεί μόνον μ’ εκείνο που δείχνουν οι ποπ και ροκ fans για τα δικά τους συγκροτήματα.
Έτσι, από το 2003, που μας επισκέφθηκαν για πρώτη φορά, οι Tiger Lillies αποτελούν μόνιμη ελληνική συναυλιακή συνιστώσα (χειμερινή ή καλοκαιρινή), καθώς όλα τα πλάνα τους, όλα τα  πρότζεκτ τους, παρουσιάζονται έκτοτε και στην Ελλάδα (μάλιστα, ορισμένα απ’ αυτά ήταν σχεδιασμένα για ν’ ακουστούν εδώ, για πρώτη φορά).
Οι Tiger Lillies, δηλαδή ο βασικός Martyn Jacques, που τραγουδά, μ’ αυτόν τον δικό του λυρικό, οπερατικό τρόπο, παίζοντας πιάνο, ακορντεόν, κιθάρες κ.λπ., όπως και όσοι κατά καιρούς έχουν βρεθεί δίπλα του (τώρα ο μπασίστας Adrian Stout, που είναι στο συγκρότημα από το 1995 κι έχει στούντιο στην Αθήνα, και ο ντράμερ Jonas Golland, που συμμετέχει στην μπάντα από το 2015), έχουν φιλοτεχνήσει ένα πολύ ειδικό καλλιτεχνικό προφίλ, το οποίο τους καθιστά αμέσως αναγνωρίσιμους.
Στην αρχή κυκλοφορώντας μόνο κασέτες και δίνοντας παραστάσεις, και από το 1994 και μετά μπαίνοντας στην περιπέτεια του CD, οι Tiger Lillies αναδημιουργούν, ανασταίνοντας παράλληλα, ένα είδος τραγουδιού, που πάντα έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στην ηπειρωτική κυρίως Ευρώπη.
Είναι το τραγούδι εκείνο που παραπέμπει, ως άκουσμα, στο κλίμα του Μεσοπολέμου, και στο πνιγηρό και στο αισθαντικό (ασχέτως των όποιων άλλων μουσικών αναφορών), μέσα στο οποίο βρίσκουν χώρο για να εκφραστούν οι επιμέρους «κόσμοι» που απασχολούν το συγκρότημα: το τσίρκο (οι κλόουν, οι ακροβάτες, οι ζογκλέρ), το καμπαρέ, τo βαριετέ, τα βικτωριανά μιούζικ-χωλ, τα στριπτιτζάδικα, τα πονηρά βουλεβάρτα, το «πεζοδρόμιο» – χονδρικώς όλοι όσοι ζουν, κινούνται και προσπαθούν να επιβιώσουν στα ρείθρα και τις παρυφές της κοινωνίας. 

1 σχόλιο:

  1. Σχόλια από το fb...

    Xenofon Rarakos
    Με την ευκαιρία να πούμε ότι και ένας σπουδαίος του Ιταλικού τραγουδιού, ο Vinicio Capossela, ηχογράφησε ένα ολόκληρο cd με ρεμπέτικα, το 'Rembetiko Gymnastas'. Η βασική διαφορά στις δύο περιπτώσεις είναι, πιστεύω, ότι ο Capossela είναι λιγότερο γνωστός στο ελληνικό κοινό. Όταν ήρθε στην Αθήνα, δύο φορές νομίζω, έπαιξε μαζί με την Καίτη Ντάλη, τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και τη Δήμητρα Γαλάνη. Και πήρε μπουζούκι τον Μανώλη Πάππο.
    Φώντα, υποθέτω ότι θα έχεις ασχοληθεί και με τον V.C. αλλά δεν έτυχε να το δω.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Το γράφω στο κείμενο για τον Capossela.

    Vassilis Konstandopoulos
    Το γκρουπ είχε παίξει και στην κατασυκοφαντημένη πλατεία, στην τελευταία και πιο ακτιβιστική φάση της. Ο Ζακς αγόρασε σπίτι στα Εξάρχεια τελευταίως.
    https://www.youtube.com/watch?v=9cV068izE40
    οι TIGGER LILLIES στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Korina Farmakori
    Η πρώτη τους εμφάνιση, στο Γυάλινο, ήταν αξεπέραστη κατά τη γνώμη μου. Μαγικοί.

    Dionysia Prinou
    Ας είναι καλά το Jazz & τζαζ που μας τους γνώρισε σε πολλούς από μας ! Εκείνο το Maria τι κομμάτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή