Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

YELLOW BOX ένα νέο ηχο-μουσικό περιοδικό τώρα στα περίπτερα

Το να τυπώνονται και να κυκλοφορούν νέα ηχο-μουσικά περιοδικά, αυτή την εποχή, τούτη τη συγκυρία, είναι οπωσδήποτε παρήγορο. Και ουσιαστικό συνάμα.
Ο έντυπος λόγος πάντα θα έχει την δική του αξία, την δική του αυτοτέλεια, το δικό του... ευαίσθητο κοινό, που έχει μάθει να χρησιμοποιεί και τις φυσικές μορφές, πέρα από τις άυλες (γιατί κι ένα περιοδικό, από μόνο του, είναι μια «φυσική μορφή»), που έχει μάθει να αγοράζει δίσκους και CD, και να τοποθετεί τις συγκεκριμένες μορφές, σε καλά στερεοφωνικά συγκροτήματα, ώστε να υπάρχει η πληρέστερη δυνατή απόλαυση. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τις ψηφιακές φόρμες, που και αυτές αντιμετωπίζονται μέσα στο πλαίσιο των νέων ολοκληρωμένων μέσων.
Ο ήχος και η εικόνα, η τεχνολογία του ήχου και της εικόνας, είναι ένα θέμα που πάει παράλληλα με τη μουσική και τον κινηματογράφο στο σπίτι, με την υλική και άυλη υπόστασή τους, και πάντα θα υπάρχει ενδιαφέρον για νέα μηχανήματα, που προσφέρονται σε καλές τιμές – τιμές, τις οποίες να μπορεί να αντέξει κάθε πορτοφόλι. Σε τελευταία ανάλυση, όλα είναι θέμα επιλογής. Και για κάποιους το να έχουν ένα καλό συγκρότημα στο σπίτι τους, ώστε να απολαμβάνουν όπως πρέπει μουσικές και ταινίες, είναι κάτι που δεν μπαίνει στη ζυγαριά. Ή μπαίνει μαζί με ελάχιστα άλλα πράγματα.
Το νέο αυτό περιοδικό, που έρχεται να καλύψει με τις προτάσεις του τον συγκεκριμένο χώρο, αποκαλείται Yellow Box. Είναι ελληνικό φυσικά, διμηνιαίο, έχει φθάσει αισίως στο τέταρτο τεύχος του (Οκτώβριος-Νοέμβριος 2020), έχει 116 έγχρωμες σελίδες και κοστίζει 6 ευρώ.
Ήδη από το καλαίσθητο εξώφυλλό του φαίνονται τα θέματά του (κάποια απ’ αυτά εννοείται). Στο κέντρο κυριαρχεί ο ολοκληρωμένος ενισχυτής / DAC / Streamer Serblin & Son / Frankie Plus, ενώ πάνω απ’ αυτόν βλέπουμε θέματα για έναν ακόμη ενισχυτή (Yamaha A-S2200), για μια τηλεοπτική συσκευή (Samsung QLED 4K), όπως και για ένα πικάπ (Thorens TD1601).
Στις μέσα σελίδες πλήθος προτάσεων και κυρίως πλήθος κριτικών παρουσιάσεων νέων συσκευών (ολοκληρωμένοι ενισχυτές, ηχεία, πικάπ, ακουστικά, ενισχυτές για ακουστικά, streamers, CD boxes, soundbars, τηλεοπτικές συσκευές κ.λπ.) από έμπειρες πένες (μεταξύ άλλων και ο Δημήτρης Σταματάκος, από τις καλές εποχές του περιοδικού Ήχος & Hi-Fi, στην δεκαετία του ’80, αργότερα στο Audio κ.λπ.), προτάσεις οι οποίες συμπληρώνονται από διάφορα τεχνικά άρθρα και ακόμη σελίδες με συνεντεύξεις (Χίλντα Παπαδημητρίου κ.ά.), reviews για ταινίες και βιβλία, και βεβαίως δισκοκριτικές (κυρίως στους χώρους της κλασικής και της jazz, αλλά με ορατή προοπτική και προς άλλες κατευθύνσεις στο άμεσο μέλλον).
Στο τελευταίο κομμάτι (στις δισκοκριτικές) βάζω κι εγώ ένα χεράκι... προτείνοντας ενδιαφέροντα άλμπουμ βασικά από τον χώρο της jazz (αλλά όχι μόνον απ’ αυτόν).
Μια νέα προσπάθεια λοιπόν, που αξίζει να προσεχθεί και να στηριχθεί.
Επαφή: www.yellowbox.gr, www.facebook.com/YellowBoxGR

1 σχόλιο:

  1. Να πάει καλά το περιοδικό και καλά κείμενα όπως παντα Φωντα, γιατί γράφεις καλά, από παλιά σε περιοδικά κ βιβλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή