Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΟΥΓΟΥΛΑΚΗΣ στον ίσκιο

Πότε ήταν που γράφαμε για το πρώτο άλμπουμ τού Απόστολου Γουγουλάκη, από το 2014, εδώ στο blog; Μα... καθυστερημένα, στις 5 Ιανουαρίου 2021. Με πολύ λιγότερη καθυστέρηση θα αντιμετωπίσουμε τώρα το δεύτερο CD τού τραγουδοποιού, μια αρκετά φιλόδοξη δουλειά που τιτλοφορείται «Στον Ίσκιο» [Kyklos Records, 2020] και η οποία κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες. Έντεκα τα κομμάτια, όλα σε μουσικές και στίχους τού Γουγουλάκη και ενορχηστρωμένα κάθε φορά για διαφορετικό αριθμό και είδος οργάνων (παίζουν συγκεκριμένοι μουσικοί σε κάθε track εννοούμε – και όχι οι ίδιοι σε όλα τα tracks). Γενικώς έχουμε ένα ροκ άκουσμα –να το πούμε κάπως έτσι πιο χοντρά, πριν περάσουμε σε ορισμένες λεπτομέρειες–, στο οποίο συμμετέχουν επίσης οι Μάκης Σεβίλογλου (τραγούδι), Rhythmaniac (beatbox) και Mr FILO (ραπάρισμα).
Ο Γουγουλάκης γράφει πληθωρικά τραγούδια. Βεβαίως το γεγονός ότι άργησε να κυκλοφορήσει δεύτερο δίσκο (έξι χρόνια από τον πρώτο) μπορεί να τον επηρέασε και θετικά και αρνητικά. Θετικά, υπό την έννοια ότι έψαξε καλά τα τραγούδια του, δέθηκε μαζί τους, πείστηκε γι’ αυτά, πριν αποφασίσει να τα δώσει στην δημοσιότητα. Από την άλλην, όμως, αυτή η «καθυστέρηση» μπορεί να τον οδήγησε και σε κάτι άλλο. Στην ανάγκη να... χώσει στο σετ του και τούτο, κι εκείνο και τ’ άλλο – τραγούδια διαφορετικά τέλος πάντων, που αντανακλούν τελείως διαφορετικά background.
Ένα βασικό να πούμε. Ο Γουγουλάκης είναι αρκετά καλός τραγουδοποιός. Την ξέρει τη... δουλειά, έχει ιδέες, και γνωρίζει με ποιον τρόπο μπορεί αυτές ακριβώς τις ιδέες να τις υλοποιήσει. Από την άλλη, αυτή η πληθωρικότητα που βγάζει «Στον Ίσκιο» δημιουργεί κάποια ζητήματα, που δεν είναι αμελητέα. Δεν είναι εύκολο θέλω να πω να καθυποτάξεις τόσες και τόσο διαφορετικές μουσικές επιρροές, διατηρώντας πάντα ένα το ίδιο υψηλό επίπεδο. Το λέω, γιατί στο άλμπουμ ακούς rock, jazz, trad, folk, balkan, reggae, funk, doo-wop, μπαλάντες, ραπάρισμα και δεν ξέρω ’γω τι άλλο.
Υπάρχει λοιπόν αυτή η πολυσημία, υπάρχει βεβαίως και ο λόγος, που και αυτός είναι πληθωρικός, με ενδιαφέροντα πάντως νοήματα, εξέλιξη κ.λπ., υπάρχουν οι ενορχηστρώσεις, που υλοποιούν το όραμα του τραγουδοποιού και υπάρχει, τέλος, μια πολύ καλή όπως και λειτουργική ηχογράφηση-παραγωγή, που ανεβάζει, ακόμη πιο πολύ, το τελικό αποτέλεσμα.
Φυσικά, υπάρχουν και ενδιαφέροντα τραγούδια στο CD (π.χ. το «Κόσμε» είναι ένα πολύ καλό τραγούδι, και άλλα βεβαίως), είναι όμως το σύνολο, που αφήνει αρκετά καλές εντυπώσεις – μέσα, πάντως, στα αντιφατικά ηχητικά-μουσικά μηνύματα που εκπέμπει.
Πολύ ψηλά έβαλε τον πήχη ο Απόστολος Γουγουλάκης. Δεν περνάει πάντα πάνω απ’ αυτόν, αλλά ok… αφού και το «κάτω από τον πήχη», έχει πίσω του υγιή φιλοδοξία. Φιλοδοξία, δηλαδή, που στηρίζεται και σε ταλέντο, μα και σε δουλειά.
Επαφή: www.silvox.nl, www.taxideftis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου