Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

MIKE HOLOBER & THE GOTHAM JAZZ ORCHESTRA τζαζ και οικολογία

Ο πιανίστας, συνθέτης, στιχουργός, ενορχηστρωτής και band leader Mike Holober είναι μια γνωστή περίπτωση, εδώ στο δισκορυχείον, καθώς έχουμε γράψει και για τις αποφασιστικές παρουσίες του σε δίσκους τρίτων (Christopher Zuar, Scott Reeves, Kate McGarry κ.ά.), μα και για δικές του κυκλοφορίες, όπως το άλμπουμ του “Hiding Out” [ZOHO Music], με την Gotham Jazz Orchestra, πίσω στο 2019.
Τώρα, και πάντα σε συνεργασία με την Gotham Jazz Orchestra, ο Holober έχει έτοιμο ένα νέο double CD, που αποκαλείται This Rock We’re On: Imaginary Letters” [Palmetto Records, 2024], και το οποίο διαθέτει πολυποίκιλο ενδιαφέρον. Και μουσικό φυσικά και ευρύτερα κοινωνικοπολιτικό, υπό την έννοια πως υπάρχει concept εδώ και δη οικολογικού περιεχομένου.
Ο Holober είναι στενά δεμένος με το φυσικό στοιχείο ως αλπινιστής – δεν έχει σκαρφαλώσει μόνο στις Άλπεις φυσικά, αλλά έχει ανεβεί σε κάθε κορυφή της χώρας του, μικρή ή μεγαλύτερη, υποστηρίζοντας ένθερμα τα διάφορα οικολογικά μανιφέστα.
Θέλοντας λοιπόν να συνδέσει σε μια μορφή τις δύο μεγαλύτερες αγάπες του, την σύγχρονη μουσική / jazz και την οικολογία, κάνει ένα άλμπουμ, το παρόν, στο οποίο αναφέρεται και στα δύο.
Τα ορχηστρικά και τα τραγούδια, που γράφει ο Holober, έχουν πολλές φορές τίτλους προγραμματικούς (“Lay of the land”, “On this rock”, “Another summer”, “Three words for snow”, “Boundary waters” κ.λπ.), αλλά έχουν και υπότιτλους επεξηγηματικούς του τύπου “Imaginary letter from Wendell Berry”, “Imaginary letter from Rachel Carson to Dorothy Freeman”, “For Ansel Adams” κ.λπ. Τι είναι όλα αυτά τα πρόσωπα; Κάποιοι ίσως τα ξέρουν...
Ο Wendell Berry είναι «αμερικανός μυθιστοριογράφος, ποιητής, δοκιμιογράφος, περιβαλλοντικός ακτιβιστής, κριτικός και αγρότης» (wiki), η Rachel Carson ήταν «αμερικανίδα θαλάσσια βιολόγος , συγγραφέας και οικολόγος» (wiki), η Dorothy Freeman ήταν «αν όχι η πιο κοντινή, μια από τις στενότερες φίλες της Carson, με πολλά κοινά ενδιαφέροντα και κυρίως τη φύση» (NTU Singapore), ο Ansel Adams «ήταν ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους του 20ού αιώνα, περισσότερο γνωστός για τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες τοπίων και εθνικών πάρκων των ΗΠΑ» (Wiki) κ.ο.κ.
Όπως εξηγεί ο Holober... «προσπάθησα να βάλω τον εαυτό μου στη θέση όλων αυτών των ανθρώπων και να φανταστώ το τι θα μπορούσε να πουν για το σήμερα»... και κάπως έτσι θα προκύψει, θα πούμε εμείς, το “This Rock We’re On: Imaginary Letters”, ένα μπιγκ-μπαντικό jazz με στοιχεία avant άλμπουμ, που ακούγεται σίγουρα με ενδιαφέρον.
Οι μουσικοί που συμμετέχουν στην εγγραφή, μέλη βεβαίως της Gotham Jazz Orchestra, είναι 26 άτομα, με μερικά πολύ γνωστά ονόματα ανάμεσά τους, όπως είναι ο τενορίστας Chris Potter, o μπασίστας John Patitucci, οι πνευστοί Ben Kono και Jason Rigby κ.λπ., με τις συνθέσεις να αντλούν στοιχεία από την μακριά τζαζ παράδοση των big bands, παραλλήλως με εκείνη των μικρότερων ensembles, σε συνδυασμό πάντα με τις τραγουδιστικές και αυτοσχεδιαστικές παρεμβάσεις, στις αναπτύξεις των σόλι, προβάλλοντας άλλοτε μια πληθωρική εκρηκτικότητα (“Tower pulse”) και άλλοτε έναν περισσότερο ντελικάτο ήχο, με συναρπαστικές μελωδίες, ευφραδή παιξίματα και υπόγεια ένταση (“Boundary waters”).
Καταπληκτικό ανά στιγμές άκουσμα και σίγουρα, σε κάθε στιγμή του, απολύτως ενδιαφέρον.
Επαφή: www.mikeholober.com, www.mikeholober.bandcamp.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου