Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

UNSHAPED_AHEAD ένα σόλο project του βιολιστή Δήμου Βρύζα

Οι Unshaped_Ahead είναι ένα σόλο project του βιολιστή Δήμου Βρύζα. Κάτω απ’ αυτήν την ονομασία υπάρχουν τρία άλμπουμ διαθέσιμα, με το Further Beyond να είναι το πιο πρόσφατο [Private Pressing, 2024]. Για τον Βρύζα, σαν βιολιστή και αυτοσχεδιαστή, έχουμε γράψει πολλές φορές στο blog, τονίζοντας και την εφευρετικότητά του και την αυτάρκειά του, ως οργανοπαίκτη – καθώς μπορεί εντελώς μόνος του, και με την υποστήριξη της τεχνολογίας, να παραδίδει ολοκληρωμένους δίσκους, όπως, για παράδειγμα, το CDReally Short and Tonal” στην πορτογαλική Creative Sources το 2020.
Ένα τέτοιο άλμπουμ, τυπωμένο σε βινύλιο αυτή τη φορά, έχουμε τώρα μπροστά μας. Ο Βρύζας, ως Unshaped_Ahead, είναι υπεύθυνος για ό,τι ακούγεται εδώ, δηλαδή για το βιολί, πειραγμένο ή μη, τα εφφέ, τις λούπες και όποια άλλη ηλεκτρονική διαχείριση συμβαίνει.
Το άκουσμα είναι πλουραλιστικό και βασικά πλήρες. Στην αρχή ας πούμε, στο πρώτο track ακούς ήχο φαζαριστής κιθάρας, μαζί με... ξεκούρδιστο πιάνο και κρουστά. Φυσικά δεν υπάρχουν τέτοια όργανα εδώ, παρά μόνο βιολί και εφφέ, αλλά το λέμε για να δείξουμε τον χώρο που καταλαμβάνουν αμέσως οι/ο Unshaped_Ahead, που δεν είναι άλλος από εκείνον του πειραματικού rock. Το δεύτερο κομμάτι φέρνει στη μνήμη μου μεσαιωνικό μοτέτο, και περιλαμβάνει πολλαπλές εγγραφές βιολιού, ενώ στο τρίτο εκείνο που επικρατεί είναι ο ροκ λυρισμός, με ταυτόχρονα επαναλαμβανόμενα στοιχεία. Η πλευρά θα κλείσει με το “Right rain”, που είναι ένα κλασικό βιολιστικό avant track.
Η Side B ανοίγει με πιτσικάτο παίξιμο στο βιολί, ενώ στην πορεία κάπου χάνεις τον αριθμό των βιολιών που ακούς. Προχωρημένο track είναι και το “Place”, που ακολουθεί, παρότι διαθέτει και μια κάπως βουκολική διάσταση. Το προτελευταίο κομμάτι αποκαλείται “Full swing” και αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα του δίσκου, καθώς εξελίσσεται σίγουρα χορευτικά, κάπως σαν μουσική επένδυση σύγχρονου μπαλέτου.
Το “Further Beyond” θα ολοκληρωθεί με το “Last thing”, που ηχεί περισσότερο folk-rock, και είναι, εκεί στο τέλος, ένα από τα ωραιότερα κομμάτια αυτού του εντελώς παράξενου, αλλά σε κάθε περίπτωση απολαυστικού δίσκου.
Επαφή: https://unshapedahead.bandcamp.com/album/further-beyond-2

1 σχόλιο:

  1. Γιώργος Πήττας
    Αναρωτιέμαι Φώντα αν έχεις υπόψη τον τσελίστα-λυράρι Γιώργο Καλούδη. https://www.youtube.com/watch?v=DzEpyDHnW0w
    Yiorgos Kaloudis - Sea II

    ΑπάντησηΔιαγραφή