Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

JON GORDON ένας τζαζ φόρος τιμής στη 7th Avenue

Ο άλτο και σοπράνο σαξοφωνίστας Jon Gordon μας έχει απασχολήσει κι άλλες φορές στο blog, καθώς έχουμε ανεβάσει reviews για τα άλμπουμ του “Stranger than Fiction” (2021) και “Evolution” (2009), αμφότερα στην artistShare. Στην ίδια ετικέτα κυκλοφορεί και το πιο νέο CD του, το “7th Avenue South” (2024), που περιλαμβάνει δέκα συνθέσεις – οκτώ του Gordon, μία του ντράμερ Quincy Davis και μία των Beatles (“Here, there and everywhere”).
To
“7th Avenue South” αποτελεί κατά βάση έναν φόρο τιμής στη συγκεκριμένη λεωφόρο της Νέας Υόρκης, στο Greenwich Village, εκεί όπου στα eighties (δεκαετία στην οποίαν ανδρώθηκε, από πλευράς jazz, o αμερικανός σαξοφωνίστας) μπορούσες ν’ ακούσεις τεράστιους μουσικούς σε κλαμπ σαν τα Village Vanguard, Sweet Basil και Seventh Avenue South, ενώ σε απόσταση αναπνοής βρίσκονταν τα Village Gate, Lush Life κ.λπ. Μέσα σ’ αυτούς τους χώρους θα αποκτούσε συνείδηση της σημασίας της jazz ο Gordon, γνωρίζοντας από κοντά μουσικούς της κλάσης των Ron Carter, Clark Terry, Gil Evans, David Sanborn κ.ά., οι οποίοι θα τον επηρέαζαν ως νέο μουσικό, εκείνη την εποχή, αφήνοντας διαχρονικά «επάνω του» το αποτύπωμά τους.
Το “7th Avenue South” είναι ένα ευχάριστο, όσο και απαιτητικό σύγχρονο τζαζ άλμπουμ, στο οποίο παίρνει μέρος μία πλειάδα μουσικών. Πιο συγκεκριμένα ακούγονται οι: Jonathan Challoner τρομπέτα, Walter Smith III τενόρο, Alan Ferber τρομπόνι, John Ellis μπάσο κλαρίνο, Jocelyn Gould κιθάρα, Will Bonness πιάνο, Julian Bradford μπάσο, Fabio Ragnelli ντραμς, Erin Propp φωνή (τραγουδά και στο κομμάτι των Lennon / McCartney), συν χορωδία.
Πέρα, τώρα, απ’ όλα αυτά τα αναμνησιολογικά σημασία τώρα, εδώ, έχει η συγκεκριμένη μουσική, που μεταφέρεται προς τα έξω μέσω του Gordon και των συνεργατών του, πολλοί εκ των οποίων, αν όχι όλοι, είναι φίλοι, απόφοιτοι και συνεργάτες του στο University of Manitoba, στο οποίο διδάσκει.
Ακόμη, στο “7th Avenue South”, υπάρχουν αναφορές σε παλαιότερους δίσκους του (όπως συμβαίνει με το εισαγωγικό “Witness” ή με το φοβερό “Spark”, προερχόμενο από ένα CD τού Jon Gordon Quartet από το 1995). Επίσης ακούμε το έξτρα σουινγκάτο “Ed’s groove”, που έχει πάρει το όνομά του από τον βενεζουελανό πιανίστα Edward Simon, παλαιό συνεργάτη του Gordon, με το έσχατο “7th Avenue South reprise”, να αποτελεί μια επαναδιατύπωση του track 2 “7th Ave South”, με τη συμμετοχή και χορωδίας.
Ένας όχι απλός, αλλά σίγουρα πολύ ενδιαφέρων και κατά τόπους απολαυστικός τζαζ δίσκος, προϊόν ενός μουσικού με σημαντική ιστορία.
Επαφή: www.jongordonmusic.com, www.artistshare.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου