Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

MAJKEN CHRISTIANSEN the great danish songbook

Κατά το... the great American songbook υπάρχει και great Danish songbook και ό,τι άλλο θέλεις. Δεν κατάλαβα... Γιατί θα πρέπει να εκχωρήσουμε μόνο στους Αμερικανούς το δικαίωμα να υπερηφανεύονται για τα παλαιά, δοκιμασμένα τραγούδια τους και όχι (και) σε κάθε λαό της οικουμένης;
Σίγουρα, λοιπόν, υπάρχουν σπουδαία δανικά τραγούδια από το παρελθόν έως και από το πολύ παρελθόν (λέμε για 90 χρόνια πριν), τα οποία έρχεται, τώρα, να τα διασκευάσει η Majken Christiansen, με το συγκρότημά της, το οποίο αποτελούν οι Magne Arnesen πιάνο, Andreas Dreier κοντραμπάσο και Torstein Ellingsen ντραμς, κρουστά (με την συνεισφορά και του Lars Frank στο τενόρο σαξόφωνο σε τέσσερα tracks).
Όπως γράφει και ο Andreas Dreier, στις liner notes του gatefold, το “The Great Danish Songbook” [Losen Records, 2024]... «αυτό το νοσταλγικό άλμπουμ μας μεταφέρει πίσω στο χρόνο, στην Κοπεγχάγη της δεκαετίας του ’30, σε μια εποχή στην οποία κυριαρχούσε η ζωντανή τζαζ μουσική, δηλαδή το swing, μια εξίσου ψυχαγωγική και χορευτική μουσική». Για να συνεχίσει ο Dreier:
«Μαζί με τις πρώτες δανικές ταινίες μεγάλου μήκους θα δημιουργούνταν και πολλά τραγούδια, όπως το “Jeg har elsket dig så lenge jeg kan mindes”, ενώ και τα επιθεωρησιακά έργα θα προσέφεραν αξιοπρόσεκτα κομμάτια όπως το “Man binder os på mund og hånd”, μέσω του οποίου θα γινόταν διάσημη η τραγουδίστρια Liva Weel. Όλα αυτά τα τραγούδια γρήγορα θα θεωρούνταν δανέζικη λαϊκή μουσική, αποτελώντας ένα σημαντικό μέρος του λαϊκού θησαυρού των τραγουδιών της χώρας. Οι μελωδίες, βεβαίως, ήταν συχνά επηρεασμένες από την αμερικανική τζαζ, εκφράζοντας όμως τη δανική ψυχή, όπως συνέβη με τη μουσική ταινία “Forelsket i København”, ενώ ένα άλλο κλασικό τραγούδι είναι το “Dansevise”, ένα ωραίο τζαζ βαλς, που θα κέρδιζε τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1963. Κοινό χαρακτηριστικό; Οι πολλές σπουδαίες τραγουδίστριες...».
Μια ακόμη τραγουδίστρια λοιπόν, η Majken Christiansen, που γεννήθηκε περίπου εκείνη την εποχή (1967), θα είναι αυτή, που θα (ξανα)δώσει μια νέα πνοή σε αυτό το άγνωστο προς εμάς, και σε πολλούς άλλους, υλικό, που είναι οπωσδήποτε αρκετά ενδιαφέρον ή και σπουδαίο, καθώς τραγούδια σαν τα “Jeg har elsket dig så længe jeg kan minds” και “Man binder os på mund og hand” δεν γίνεται να μην εντυπωσιάσουν τους φίλους της jazz και της λαϊκής μουσικής όπου γης.
Επαφή: www.losenrecords.no

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου