Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

JASON YEAGER jazz και τραγούδια της αντίστασης

Ο βοστωνέζος συνθέτης και πιανίστας της jazz Jason Yeager μας έχει απασχολήσει επανειλημμένως στο δισκορυχείον. Και με τις συνεργασίες του, και με τα προσωπικά άλμπουμ του: το “United” [Inner Circle Music, 2016], στο οποίο συμπορεύτηκε με τον βιολιστή  Jason Anick, όπως και το δικό του “Affirmation” [Inner Circle Music, 2014]. Το New Songs of Resistance [Outside in Music, 2019] είναι το πιο νέο CD τού Yeager, ένα πολύ ιδιαίτερο άλμπουμ που περιλαμβάνει δεκατρία tracks.
Εδώ ο Yeager, επηρεασμένος από το αγωνιστικό λατινοαμερικάνικο τραγούδι, διασκευάζει Violeta Parra, Victor Jara (Χιλιανοί), León Gieco (Αργεντινός) και Chico Buarque (Βραζιλιάνος), παρουσιάζοντας συγχρόνως και μια σειρά δικών του συνθέσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται κι ένα τραγούδι πάνω σε λόγια του Victor Jara – το “Somos cinco mil”, το τελευταίο τραγούδι, ως λέγεται, κι έτσι είναι, τα τελευταία λόγια που έγραψε ο θρύλος τραγουδοποιός, λίγο πριν δολοφονηθεί από την χιλιανή χούντα. Τα συγκεκριμένα λόγια δεν είναι η πρώτη φορά που μελοποιούνται και μάλλον δεν θα είναι και η τελευταία… Τέλος πάντων ο Yeager δίνει εδώ τη δική του εκδοχή στο “Somos cinco mil”, που είναι πολύ καλή, έχοντας δίπλα του και τα ωραία φωνητικά της Erini. Η Erini αποδίδει τρία επιπλέον κομμάτια, ενώ υπάρχουν και δύο ακόμη φωνές, η Farayi Malek που κάνει φωνητικά και η Mirella Costa, που τραγουδάει Buarque.
Και αν φαίνεται πως τα τραγούδια κυριαρχούν (σε ποσότητα) στο New Songs of Resistance”, στην πράξη εκείνα που κυριαρχούν είναι τα ορχηστρικά – οι τζαζ συνθέσεις του Yeager, που έρχονται να πλαισιώσουν το γενικότερο αγωνιστικό φρόνημα του άλμπουμ.
Και σ’ αυτά τα κομμάτια ο Yeager αποδεικνύει πως είναι ένας ευφάνταστος συνθέτης, ένας μουσικός που έχει μελετήσει την... αγωνιστική τζαζ των late fifties-sixties, τον Charles Mingus και τον Max Roach, προσδίδοντας στα κομμάτια του τέτοιου τύπου ποιότητες. Προς αυτό τον συνδράμουν καλοί μουσικοί: ο Fernando Huergo στο ηλεκτρικό μπάσο, ο Mark Walker σε ντραμς, κρουστά, η Milena Casado σε φλούγκελχορν, ο Cosimo Boni σε τρομπέτα, ο Matthew Stubbs σε κλαρίνο, μπάσο κλαρίνο και ο Naseem Alatrash σε τσέλο.
Το συνολικό αποτέλεσμα είναι υψηλού επιπέδου – αυτό που αναμένεις, γενικώς και ειδικώς, από μουσικούς του νεοϋορκέζικου τζαζ κυκλώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου