Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

DELFEAYO MARSALIS / UPTOWN JAZZ ORCHESTRA jazz party

“Jazz Party” [Troubadour Jass Records, 2019] αποκαλείται το πιο τελευταίο CD του τρομπονίστα Delfeayo Marsalis και της Uptown Jazz Orchestra (4 τρομπόνια, 7 σαξόφωνα, 5 τρομπέτες, πολυμελές rhythm section, δηλαδή πιάνο, μπάσο, ντραμς, κιθάρες, που εμφανίζονται πότε εδώ και πότε εκεί, και ακόμη τέσσερις τραγουδιστές-τραγουδίστριες). Και είναι αλήθεια πως πρόκειται για ακριβώς αυτό. Για ένα τζαζ πάρτυ, από εκείνα που μόνον οι πολύ μεγάλοι μουσικοί της jazz μπορούν να σχεδιάσουν και να φέρουν εις πέρας.
Στο δισκορυχείον έχουμε γράψει κι άλλες φορές για άλμπουμ του Delfeayo Marsalis (προφέρεται Ντελφίιοχ), όπως ας πούμε το “Make America Great Again!” (2016), που είχε γίνει κι εκείνο με την συνδρομή της Uptown Jazz Orchestra – οπότε η σχέση του σπουδαίου μουσικού από την Νέα Ορλεάνη με την ορχήστρα δεν είναι τωρινή, έχει ένα κάποιο βάθος.
Στο “Jazz Partyo D. Marsalis παρουσιάζει έντεκα συνθέσεις. Επτά δικές του και τέσσερις άλλων – λέμε για τις “Blackbird special” των Dirty Dozen Brass Band, “Let your mind be free” των Soul Rebels Brass Band, “So New Orleans”, μια σύνθεση που την μοιράζεται με τον τρομπετίστα Dr. Brice Miller και “Caribbean second line”, από το ρεπερτόριο των New Birth Brass Band. Περιττό να πούμε πως και οι τρεις brass bands είναι νεο-ορλεανικές και πώς ο D. Marsalis δεν διασκεύασε τυχαίως κομμάτια τους.
Γενικώς, το “Jazz Party” σφύζει από Νέα Ορλέανη – και είναι φυσιολογικό αυτό, για να μην πούμε πως είναι έως και αναμενόμενο. Και τούτο, επειδή και ο D. Marsalis κινείται σ’ αυτό το πλαίσιο της ανάδειξης της μουσικής του τόπου του (να μην λησμονούμε πως η Νέα Ορλέανη είναι η μήτρα της jazz – η jazz γεννήθηκε στην Νέα Ορλεάνη, ασχέτως από πού κατάγεται), καθώς σ’ αυτό το πλαίσιο κινείται χοντρικώς ολάκερη η οικογένειά του. Και κάπως έτσι, μέσα από άλμπουμ που εμφανίζουν ένα concept (σαφές και προφανές πολλές φορές, αλλά και ελαφρώς καλυμμένο κάποιες άλλες) αναδεικνύονται και οι μουσικές αρετές του τόπου, και η ιστορία του, και η συνείδησή του και όλα τα υπόλοιπα.
Η Νέα Ορλεάνη πουλάει jazz, αυτή την jazz της Νέας Ορλεάνης – και την πουλάει τόσο στους Αμερικάνους, όσο και στους τουρίστες και τούτο δεν έχει κανένα σκοτεινό σημείο. Γιατί όλα γίνονται με την απόλυτη γνώση της μεγάλης παράδοσης, με ολοκληρωμένη υψηλότατη αισθητική και με πολύ προσεκτικές κινήσεις όσον αφορά στο μάρκετιν – γιατί το προϊόν είναι και ιστορικό και πολύτιμο και γι’ αυτό θα πρέπει να βγαίνει προς τα έξω με όλη τη μαγεία του. Και βγαίνει!
Στο “Jazz Party” ο D. Marsalis στήνει μια εκπληκτική γιορτή της jazz. Κοντολογίς, δημιουργεί ένα συναρπαστικό άλμπουμ με απίθανες συνθέσεις, που κινείται ανάμεσα στο blues και στο swing, παίρνοντας απ’ όλους τους συμπαίκτες του, δηλαδή από την Uptown Jazz Orchestra, τις καλύτερες των επιδόσεων. Πανικός! Απίστευτα κομμάτια, εξουθενωτικής ενέργειας (“Raid on the Mingus house party”, “Dr. Hardgroove”, “Irish whiskey blues” για να μείνουμε μόνο σε τρία πρώτης τάξεως και κλάσεως πρωτότυπα), ικανά να σε ταξιδέψουν σ’ αυτές τις κλασικές φόρμες της μεγάλης μαύρης μουσικής, με εισιτήριο στο... πλέον πολυτελές τραίνο και στην πρώτη-πρώτη θέση.
Προσθέστε, δε, σε όλα τούτα την υπέροχη «ζεστή» ηχογράφηση-παραγωγή και την άψογα εικαστικώς πλαισιωμένη έκδοση και θα έχετε ένα πλήρες σύνολο-ηχογράφημα «παραδοσιακής» τζαζ μουσικής, για την υψηλότερη θέση του βάθρου.
Φοβερό άλμπουμ!
Επαφή: www.dmarsalis.com

1 σχόλιο: