Κυριακή 24 Μαΐου 2020

MICHAEL THOMAS ένας πολλά υποσχόμενος και ακόμη νέος άλτο σαξοφωνίστας, στο νέο εξαιρετικό τζαζ άλμπουμ του

Το Event Horizon[GiantStepArts GSA 005, 2020] του νεαρού άλτο σαξοφωνίστα Michael Thomas είναι η πέμπτη κυκλοφορία, στη σειρά, τής ετικέτας Giant Step Arts. Για τις προηγούμενες τέσσερις υπάρχουν ήδη reviews στο δισκορυχείον. Ας θυμηθούμε ονόματα και τίτλους: Jason Palmer “Rhyme and Reason”, Johnathan Blake “Trion”, Eric Alexander “Leap of Faith” και Jason Palmer “The Concert: 12 Musings for Isabella”. Και τα τέσσερα αυτά άλμπουμ είναι εξαιρετικά, πράγμα που δείχνει πως η εταιρία που έστησαν προ διετίας οι φωτογράφοι τής jazz Jimmy και Dena Katz, και που αποτυπώνει έως ώρας μόνο ζωντανές ηχογραφήσεις (τα τρία από τα τέσσερα άλμπουμ είναι γραμμένα στο κλαμπ Jazz Gallery της Νέας Υόρκης, ενώ και το τέταρτο είναι live σε άλλο χώρο), είναι ήδη κάτι ιδιαίτερο για την αμερικανική τζαζ δισκογραφία. Τούτο φαίνεται όχι μόνον από τις εγγραφές, που είναι ποιοτικώς μία-και-μία, αλλά και από το εικαστικό μέρος, την ηχητική παραγωγή, το γενικότερο κόνσεπτ. Ελπίζουμε, λοιπόν, να μακροημερεύσει η προσπάθεια, ώστε να δούμε στο μέλλον και άλλες τέτοιες... τελειότητες. Να, σαν το άλμπουμ “Event Horizon” του Michael Thomas, που είναι και αυτό ζωντανά ηχογραφημένο στην Jazz Galery, πέρυσι τον Αύγουστο και που τώρα κυκλοφορεί σε διπλό CD. Δίπλα στον αλτίστα Michael Thomas συναντάμε τον σπουδαίο Jason Palmer στην τρομπέτα, τον μπασίστα Hans Clawischnig και ακόμη τον ντράμερ Johnathan Blake – κάτι που σημαίνει πως οι καλλιτέχνες τής, φύσει και θέσει, ανεξάρτητης αυτής εταιρείας παίζουν ο ένας στους δίσκους του άλλου, δίνοντας επιπλέον κύρος σε μια κοινή προσπάθεια. Για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η φάση... αν και πριν απ’ αυτό...
Το “Event Horizon” είναι όπως είπαμε ένα double CD, με πέντε tracks στο πρώτο δισκάκι και έξι στο δεύτερο. Όλα τα tracks αποτελούν, εν τω μεταξύ, συνθέσεις του αλτίστα Michael Thomas ενός μουσικού, ο οποίος, αν και νέος ακόμη, έχει την ιστορία του. Ντεμπουτάρισε το 2011 με προσωπικό άλμπουμ (το “Event Horizon” είναι το δεύτερό του), ενώ μέσα σ’ αυτή την δεκαετία έχει πάνω από τριάντα εμφανίσεις στην δισκογραφία, έχοντας ήδη συνεργαστεί με πολύ γνωστά ή και μεγάλα ονόματα (Brad Mehldau, Dafnis Prieto, Miguel Zenón κ.ά.). Φαίνεται, λοιπόν, πως το μέλλον τού ανήκει όπως λέμε, και πώς να μην συμβεί αυτό, όταν σε τούτη την τελευταία πρότασή του ο Thomas δείχνει στοιχεία και σπουδαίου συνθέτη και πολύ μεγάλου παίκτη. Έχει βεβαίως δίπλα του και μουσικάρες ο φίλος μας, αλλά και ο ίδιος δεν υπολείπεται σε αξία των συνοδοιπόρων του.
Κάθε σύνθεση, κάθε track που καταγράφεται εδώ, βασικά σε αφήνει άναυδο. Λέμε, χοντρικώς, για ένα άλμπουμ... καθαρής και αμόλυντης jazz, ενός ενθουσιώδους bop, τέλος πάντων, με αναφορές τζαζικές και εξω-τζαζικές (στο “Dr. Teeth”… πρωταγωνιστεί το Muppet Show), που είναι έτσι τοποθετημένες και επεξεργασμένες, θυμίζοντας άλμπουμ άλλων εποχών.
Ο Thomas συναινεί, οπωσδήποτε, στην κεντρική ιδέα του Jimmy Katz (του αφεντικού της Giant Step Arts), ο οποίος θέλει την σύγχρονη jazz να ηχεί όπως στην κλασική εποχή, στα fifties και τα sixties, με τους μουσικούς να εκμεταλλεύονται την ανάγκη για ομαδικό δόσιμο και επικοινωνία πάνω στη σκηνή, και όχι να υπεραμύνονται του σύγχρονου τρόπου εγγραφής – εκεί όπου σε πλείστες όσες περιπτώσεις η μουσική συντίθεται με τους οργανοπαίκτες μακριά ο ένας από τον άλλον (σε άλλη χώρα ή και σε άλλη ήπειρο ορισμένες φορές) ή στην καλύτερη περίπτωση παίζοντας στους διαφορετικούς χώρους ενός στούντιο. Αυτή η παρέκκλιση από την σημερινή «κανονικότητα», που έχει αναφορές φυσικά στην ίδιαν την ιστορία τής jazz, είναι που δίνει στην εγγραφή τα στοιχεία της τόλμης, της έντασης και της ζεστής επικοινωνίας, που αποβαίνουν κρίσιμα, οπωσδήποτε, για την ποιότητα και το ηχόχρωμα τού “Event Horizon”.
Συνθέσεις σαν την “Chant”, με το απλό και ανοιχτό αρμονικό δέσιμό της, την 16λεπτη “Underground” (που είναι η μακρύτερη στο χρόνο), με τους άπλετους «χώρους» για τις βασικές σολιστικές καταδείξεις ή την εισαγωγική “Distant”, που φέρνει στη μνήμη οργιώδεις συνευρέσεις masters της «χρυσής εποχής», προσδίδουν στο “Event Horizon” μιαν αίσθηση μεγαλοπρεπούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου