Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

KARUNA TRIO (ADAM RUDOLPH / RALPH M. JONES / HAMID DRAKE) φανταστικό αρχιπέλαγος

Πρόκειται για το εκπληκτικό άλμπουμ, το λέω από την αρχή, Imaginary Archipelago [META Records, 2020], το οποίο φέρει εις πέρας το Karuna Trio, δηλαδή οι Adam Rudolph μεμβρανόφωνα, ιδιόφωνα και χορδόφωνα κρουστά, overtone singing και ηλεκτρονικό μανιπουλάρισμα, Ralph M. Jones αερόφωνα όργανα, φωνή και Hamid Drake μεμβρανόφωνα και ιδιόφωνα κρουστά, φωνή. Και το αποκαλούμε «εκπληκτικό», γιατί όλο και πιο σπάνια συναντάς πλέον τέτοιου τύπου ηχογραφήσεις, που να κινούνται εξ αρχής έξω από την πεπατημένη –πέραν ακόμη και από αυτό το σοβαρό, που έχεις μάθει να ακούς και να απολαμβάνει–, προτείνοντας κάτι νέο. Κάτι, όμως, που ενώ είναι νέο και ρηξικέλευθο, δεν χάνει ποτέ την επαφή του με το γήινο, το αληθινά ελκυστικό και το λαϊκό. Η αιτία εν προκειμένω; Η σύνδεσή του με τις παραδόσεις τού κόσμου – του υπαρκτού ή και του... ανύπαρκτου.
Το «Φανταστικό Αρχιπέλαγος» δεν υπάρχει – γι’ αυτό είναι και φανταστικό εξάλλου. Υπάρχει όμως στην φαντασία των τριών οργανοπαικτών, κι αυτό αρκεί. Αποτελείται δε από έντεκα νησιά, τα οποία είναι οι τίτλοι των κομματιών τού άλμπουμ. Ορίστε και τα ονόματά τους: Okomibo, Alima, Ibak, Dimahala, Apekweh, Madazuba, Pitek, Chandirasa, Suwakaba, Vajna και Sorokaba. Κανένα νησί δεν είναι ίδιο με ένα άλλο. Κάθε ένα έχει τις τοπικές μουσικές του, το δικό του ανάγλυφο, την δική του ανθρωπογεωγραφία. Μέσα απ’ αυτές τις παραδοχές ξεκινά να αναπτύσσεται και η μουσική τού άλμπουμ, η οποία δεν μπορεί παρά να διατηρεί κάποια (πολλά) αρχέγονα στοιχεία, καθώς το αρχιπέλαγος, έτσι όπως είναι απομονωμένο, έχει καταφέρει να διαφυλάξει τα προαιώνια ηχητικά μυστικά του. Καλό θα ήταν να υποθέταμε πως το φανταστικό αυτό νησιωτικό σύμπλεγμα είναι χαμένο κάπου στον νότιο Ειρηνικό, πολύ μακριά απ’ οτιδήποτε άλλο γνωστό, και πως εξαιτίας αυτής της γεωγραφικής απομόνωσης έχει καταφέρει να διατηρήσει αλώβητη, ανάμεσα σε άλλα, και την μουσική παράδοσή του.
Ό,τι ακούμε στο “Imaginary Archipelago” αποτελεί μιαν αυθόρμητη προσέγγιση, σε μια φανταστική, σε μιαν ανύπαρκτη μουσική, η οποία, όμως, αποκτά σάρκα και οστά μέσα από τα παιξίματα των τριών χαρισματικών μουσικών. Καθένας με την ιστορία του, φυσικά. Μεγάλη, πολύ μεγάλη (η ιστορία) του Hamid Drake, σημαντική εκείνη του Adam Rudolph (συνεργάτης και του Wadada Leo Smith μεταξύ άλλων) και λιγότερο γνωστή εκείνη του Ralph M. Jones. Μουσικές εμπειρίες δεκαετιών (σε πάλκα και δισκογραφία) συνδυάζονται σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να αποδοθεί το concept, που έχουν οι τρεις μουσικοί κατά νου, και το οποίον υλοποιείται με θρησκευτική πίστη και ευλάβεια.
Ναι, είναι μια ευλαβική μουσική αυτή που παρουσιάζουν οι Rudolph, Jones και Drake, το Karuna Trio, στο “Imaginary Archipelago”. Μια μουσική αγνή, ελεύθερη από δεσμεύσεις, πνευματική, αυτοσχεδιαστική φυσικά, που εμπεριέχει άπλετα jazz, exotica, world και πειραματικά / avant στοιχεία, με τέτοιο τρόπο τοποθετημένα, ώστε να αθροίζεται το τέλειο, το απόλυτο αποτέλεσμα. Πολύ μεγάλο άλμπουμ!
Επαφή: www.metarecords.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου