Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

οι JEFF COSGROVE / JOHN MEDESKI / JEFF LEDERER σε συνθέσεις του William Parker

Γεννημένος το 1952, μέλος δεκάδων σχηματισμών και με, από καιρό, άπειρη δισκογραφία, ο κοντραμπασίστας William Parker είναι ένας σύγχρονος τζαζ θρύλος. Πριν μερικά χρόνια (2015) ένα από τα σχήματα το οποίον οδηγούσε ο Parker ήταν εκείνο με τον πιανίστα Matthew Shipp και τον ντράμερ Jeff Cosgrove. Σήμερα, ο τελευταίος, ο Jeff Cosgrove, ένας αναγνωρισμένος ντράμερ, που έχει παίξει με πολύ κόσμο και βασικά ποικίλα στυλ (blues, jazz, rock κ.λπ.), ευρισκόμενος πια σ’ ένα καινούριο τρίο, αποφασίζει να δημιουργήσει ένα άλμπουμ, τιμώντας τον William Parker και αποδίδοντας συνθέσεις του. Ωραία ιδέα, οπωσδήποτε! Αλλά και πόσο πιο ωραία μπορεί να αποδειχθεί, όταν, γι’ αυτό το σκοπό, ο Cosgrove καλεί δίπλα του τον οργανίστα John Medeski και τον σαξοφωνίστα-φλαουτίστα Jeff Lederer! Τρεις κορυφαίοι μουσικοί, λοιπόν, που συνεργάζονται αρμονικά, προκειμένου να επιτύχουν το καλύτερο. Να αποδώσουν το πνεύμα των συνθέσεων του Parker, που αποτελούν ούτως ή άλλως ένα… πολυδιαβασμένο κεφάλαιο, στο «βιβλίο» τής σύγχρονης jazz.
Μπορεί το setting να φαίνεται κάπως ιδιόμορφο, πόσω μάλλον όταν από αυτό απουσιάζει και το κοντραμπάσο, αλλά επ’ αυτού έχει τις λύσεις του ο Medeski όσο να ’ναι (φοβερός... πληκτροφόρος μπασίστας), ο οποίος «βγάζει», σε κάθε περίπτωση, και μιαν άλλη, και κάπως κρυμμένη αν θέλετε, διάσταση των συνθέσεων του Parker. Προφανώς και αναφερόμαστε στο groovy πνεύμα των συνθέσεών του, αλλά δεν είναι μόνον αυτό, στο History Gets Ahead of the Story [Grizzley Music, 2020]. Είναι κι άλλα...
Βασικά, εδώ έχουμε να κάνουμε μ’ ένα σπουδαίο δίσκο, ένα σπουδαίο άλμπουμ σύγχρονης τζαζ, με τρία όργανα κάθε φορά (είτε υπάρχει το σαξόφωνο στο setting είτε το φλάουτο), τα οποία συμπλέκονται σε θαυμάσιες συνομιλίες.
Το πνεύμα των συνθέσεων του Parker είναι κυρίως hard bop, αλλά υπάρχουν και στιγμές πιο ελεύθερες, πιο avant, που δείχνουν τα πραγματικά ενδιαφέροντα όχι μόνον του Parker, αλλά και του τρίο τού Jeff Cosgrove, που με κάθε κομμάτι εδώ, είτε πρόκειται για blues-ballad (“Gospel flowers”), είτε για πιο πνευματικά tracks, στην παράδοση του Yusef Lateef για παράδειγμα (“Little bird”), είτε για πιο free (“Things fall apart”), είτε για πιο «καθαρές» γκρουβιές (“Μοοn”), αποδεικνύεται όχι απλώς διαβασμένο, αλλά και εντυπωσιακό!

1 σχόλιο: