Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

THE MARK MASTERS ENSEMBLE ένα tribute στον αμερικανό συνθέτη Alec Wilder

Ο Mark Masters, όπως έχουμε ξαναγράψει, δεν είναι τυχαίος μουσικός – είναι ακριβώς το αντίθετο. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς συνθέτες και ενορχηστρωτές της jazz, τις τελευταίες δυο-τρεις δεκαετίες. Αυτό το μαρτυρά πρωτίστως η δισκογραφία του, που απλώνεται όλη σχεδόν στην Capri Records (έχει την έδρα της στην Bailey του Κολοράντο) και στην οποία συναντάς ουκ ολίγα «διαμάντια». Μάλιστα, για κάποια απ’ αυτά έχουμε γράψει και στο δισκορυχείον, όπως για το άλμπουμ του “Our Métier” (2018), στο οποίον ο Masters παρουσίαζε δικές του συνθέσεις, το Blue Skylight” (2017), στο οποίο διασκευάζονταν συνθέσεις των Charles Mingus και Gerry Mulligan, ή το “Everything You Did” από το 2013, με τις εξαίσιες versions στα τραγούδια των Steely Dan. Τώρα, στο έσχατο “Night Talk / The Alec Wilder Songbook [Capri Records, 2020], ο Mark Masters με το Ensemble του σκύβουν σ’ έναν άλλο σημαντικό δημιουργό του παρελθόντος, που είχε πολύ καλές σχέσεις με την jazz, έχοντας ακόμη καλύτερες, όμως, με την «κλασική μουσική». Λέμε για τον Alec Wilder (1907-1980), συνθέσεις του οποίου παρουσιάζονται και διασκευάζονται στο παρόν CD.
Σ’ αυτό το άλμπουμ το Mark Masters Ensemble αποτελείται εκ των Gary Smulyan βαρύτονο σαξόφωνο, Bob Summers τρομπέτα, Don Shelton άλτο σαξόφωνο, άλτο φλάουτο, Jerry Pinter τενόρο & σοπράνο σαξόφωνα, Dave Woodley τρομπόνι, Ed Czach πιάνο, Putter Smith μπάσο και Kendall Kay ντραμς, με τον Mark Masters να διευθύνει προφανώς και να κάνει τις ενορχηστρώσεις.
Το υλικό προσιδιάζει σ’ αυτό που λέμε «στάνταρντ» ή “great american songbook”. Λέμε προσιδιάζει, γιατί εδώ, εκτός του “Ill be around”, ενός κλασικού πλέον τραγουδιού του Alec Wilder, που το έχουν πει οι πάντες (Frank Sinatra, Peggy Lee, Doris Day, Sarah Vaughan, Carly Simon κ.ά.), το υπόλοιπα υλικό δεν είναι θα έλεγα αρκετά αναγνωρίσιμο. Υπάρχει, βεβαίως, και το άλμπουμ του πιανίστα Roland HannaPlays the Music of Alec Wilder” από το 1980, όπως υπάρχουν και οι διασκευές των συνθέσεων τού Wilder σε εκατοντάδες τζαζ άλμπουμ, από τα forties έως και σήμερα, αλλά τούτο δεν σημαίνει κάτι, και προπαντός δεν καθιστά την δουλειά τού Mark Masters, στο “Night Talk”, λιγότερο σημαντική.
Υπέροχες συνθέσεις λοιπόν έχουμε εδώ, μπαλάντες βασικά, αλλά και tracks με έκδηλο swinging, που ρολάρουν άψογα, μέσα από την μετρημένη και μελετημένη προσέγγιση τού έργου τού Alec Wilder από τον Mark Masters (και τoυς συνεργάτες του φυσικά), η οποία (προσέγγιση) ταυτίζεται μ’ εκείνο που έχουμε συνηθίσει να ακούμε από τα άλμπουμ του, χρόνια τώρα.
Επαφή: www.caprirecords.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου