Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

10+2 ελληνικές ταινίες της περιόδου 1969-70, που εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν μετά από 50 χρόνια – Στην εποχή τους δεν βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις των εισιτηρίων, έχοντας όμως να επιδείξουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία

Το 1969-70 οι εμπορικές ελληνικές ταινίες έσπαγαν ακόμη τα ταμεία. «Η Δασκάλα με τα Ξανθά Μαλλιά» του Ντίνου Δημόπουλου, με την Αλίκη Βουγιουκλάκη (παραγωγή Finos Films), είχε κάνει μέχρι τέλη Μαΐου 1970 και μόνο στους κινηματογράφους α και β προβολής της Αθήνας, του Πειραιά και των Προαστίων, 739.001 εισιτήρια! Σκεφθείτε σε όλη την Ελλάδα... Τα εισιτήρια θα πρέπει να άγγιζαν το ενάμισι εκατομμύριο! Αδιανόητο νούμερο!
Οι 19 πιο εμπορικές ταινίες είχαν κάνει πάνω από 300.000 εισιτήρια η κάθε μία, μόνο σε Αθηνά, Πειραιά και περίχωρα, όμως πολλές από τις συνολικά 99(!) ελληνικές ταινίες της σεζόν 1969-70 δεν ευτύχησαν εισπρακτικά – ενώ κάποιες καταποντίστηκαν κιόλας, παρότι σαν ταινίες άξιζαν, αποκτώντας πολύ περισσότερους φίλους μέσα στα χρόνια.
Το βασικό πρόβλημα, των περισσοτέρων ταινιών, ήταν η εύρεση αιθουσών και κενών ημερομηνιών προβολής, καθώς, και τότε, οι χώροι ήταν κλεισμένοι από τα διάφορα μπλοκμπάστερ, τα εγχώρια κυρίως (τις ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστούσαν οι Βουγιουκλάκη, Κούρκουλος, Βλαχοπούλου, Βουτσάς, Κωνσταντάρας κ.ά.).
Για να σας δώσουμε μιαν εικόνα. Μια ποιοτική ταινία θα μπορούσε να προβληθεί μόνο για μια εβδομάδα και μόνο σε έναν κινηματογράφο της Αθήνας, ενώ άλλες ταινίες (οι εμπορικές) θα μπορούσε να προβάλλονταν για πέντε ή και περισσότερες εβδομάδες σε εκατό κινηματογράφους. Σκεφθείτε, επίσης, πως το 1969, και μόνο στην Αττική, υπήρχαν περί τις 600 αίθουσες! (αυτό το νούμερο δίνει ο Δημήτρης Φύσσας σε μια συνέντευξή του στην Athens Voice, 13/11/2013).
Η Σοφία Ρούμπου στην ταινία του Πέτρου Λύκα Το Κορίτσι του "17"
Εμείς εδώ θα γράψουμε λίγα λόγια για μερικές καλές ή και πολύ καλές ή και εκπληκτικές ελληνικές ταινίες τής περιόδου 1969-1970, ακριβώς μισόν αιώνα πριν δηλαδή, ταινίες που βρέθηκαν από την 20η θέση και προς τα κάτω, έως και εντελώς προς τα κάτω, σε εισιτήρια και εισπράξεις, και που αξίζει κανείς να τις ξαναδεί με την πρώτη ευκαιρία, να τις απολαύσει και να τις επανεκτιμήσει. 
Για κάθε ταινία, στα βασικά στοιχεία της, αναφέρουμε: α. τον τίτλο της, β. το όνομα του σκηνοθέτη της, γ. το όνομα του παραγωγού της, δ. δύο αριθμούς που χωρίζονται από slash, οι οποίοι δείχνουν την εισπρακτική θέση της ταινίας στο σύνολο των ταινιών της περιόδου (π.χ. 20/99 σημαίνει πως η ταινία ήταν 20η σε εισιτήρια και εισπράξεις, ανάμεσα στις 99 ταινίες της σεζόν, στους κινηματογράφους α και β προβολής Αθηνών, Πειραιώς και Προαστίων) και ε. τον ακριβή αριθμό των εισιτηρίων τους, πάντα στους κινηματογράφους α και β προβολής Αθηνών, Πειραιώς και Προαστίων, για την περίοδο 1969-70. Οπότε για να βρείτε τα πανελλήνια εισιτήρια, απλώς διπλασιάζετε.
Επιλέγουμε λοιπόν 10 μεγάλου μήκους ταινίες της σεζόν 1969-70 και 2 μικρού μήκους.

Η συνέχεια εδώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου