Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

ΛΟΚΑΤΟΛΑ μονοτονία ρωθ

Λοκατόλα σημαίνει... Τάσος Τζωρτζάτος ποίηση, φωνή, Γιάννης Λιανός συνθετητές, Κωστής Γαρδίκης κιθάρα, συνθετητές, και... «Μονοτονία Ρωθ» [A Man Out of A Man, 2020] σημαίνει μια κασέτα με τρία tracks, τα «ρωθ β» και «ρωθ α» στην πρώτη πλευρά και το «ρωθ γ» στην δεύτερη πλευρά, μεγάλης γενικώς διάρκειας (10λεπτο το πρώτο, 11λεπτο το δεύτερο και 14λεπτο το τρίτο), τα οποία ακούγονται, και όχι απλώς ακούγονται αλλά και είναι, περίεργα. Πείτε τα και πειραματικά.
Βασικά εδώ οι απαγγελίες παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο, αλλά χωρίς να έχεις τους στίχους μπροστά σου, να τους διαβάζεις, όπως τους κοιτάς, όπως τους ακούς, δεν μπορείς εύκολα να τους αποκρυπτογραφήσεις. Εννοούμε, με αυτό, πως οι στίχοι ακούγονται... σουρεαλιστικοί, αλλά ίσως, εδώ, σημασία δεν έχει το συνολικό νόημα, μα η ατμόσφαιρα που μπορεί να χτίζεται από τις λέξεις μία-μία, και από τις προτάσεις μία-μία.
Από μουσικής πλευράς, το πρώτο track, ξεκινά ήπια στην αρχή, αλλά στην πορεία αποκτά μιαν αυξανόμενη ένταση – και φωνητικά και οργανικά. Το background είναι μάλλον noisy, στο πιο μεγάλο μέρος του, αλλά υπάρχουν και στιγμές πιο ήρεμες (στις οποίες πρωταγωνιστεί η κιθάρα).
Στο «ρωθ α», το δεύτερο κομμάτι της πλευράς, το ξεκίνημα είναι εξ ίσου noisy, εκρηκτικό θα λέγαμε. Προς αυτό δεν βοηθούν μόνον τα όργανα, αλλά και οι φωνές, που ακούγονται εξώκοσμες, είτε στο μέρος των κραυγών, είτε στο πιο καθαρό λεκτικό, αν και μετά τη μέση το track αποκτά πιο νορμάλ χαρακτηριστικά.
Τέλος, στο «ρωθ γ», στο 14λεπτο track, η ατμόσφαιρα γενικώς δεν αλλάζει. Το κλίμα είναι πάντα weird, τα σύνθια και οι κιθάρες δημιουργούν αυτά τα τελείως «ανοιχτά» πλαίσια, και η φωνή, απομονωμένη λες από το ηχητικό background, απαγγέλει συνεχώς, σχεδόν ασθμαίνουσα.
Είναι δύσκολο το άκουσμα της κασέτας «Μονοτονία Ρωθ», αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου