Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 422

10/1/2022
Κάποια στιγμή θέλω να κάνω ένα κείμενο για μερικές από τις αγαπημένες μου ελληνικές βιντεοταινίες, της περιόδου 1985-1990. Να φτιάξω μια δεκάδα. Αν δεν το έχω κάνει μέχρι τώρα είναι γιατί μερικές δεν υπάρχουν καθόλου στο δίκτυο (θυμάμαι μόνο τους τίτλους πια) και δεν μπορώ να γράφω για ταινίες, αν δεν τις έχω δει πρόσφατα. Ελπίζω κάποια στιγμή να ανέβουν και οι υπόλοιπες και τότε θα το κάνω. Ήδη για τις μισές και πλέον έχω κρατήσει σημειώσεις...
Μία από τις πολύ καλές βιντεοταινίες που ξαναείδα πριν από κάποιο καιρό είναι και το αστυνομικό θρίλερ του Θανάση Αντωνίου «Ένας Επικίνδυνος Άνθρωπος» από το 1990.
Το σενάριο είναι κάτι παραπάνω από αξιοπρεπές, δηλαδή πολύ καλό, η σκηνοθεσία ανεκτή, ενώ η μουσική είναι χάλια, όπως σχεδόν σε κάθε βιντεοταινία. Πιστεύω ότι οι μουσικές των βιντεοταινιών είναι ό,τι χειρότερο έχουν να επιδείξουν, όχι γιατί είναι για τα σκουπίδια, σώνει και καλά –αν τις ακούσεις έξω από τις ταινίες–, αλλά γιατί μέσα στις ταινίες είναι... άλλα αντ’ άλλων. Δεν συμβαδίζουν με αυτά που βλέπεις, «πέφτουν» όπου να ’ναι, ακούγονται πολύ δυνατά, ενώ και σαν ηχοχρώματα είναι σχεδόν καταδικασμένες, αφού ακούς σ’ αυτές μόνο σύνθια και ντραμς. Τέλος πάντων...
Στο «Ένας Επικίνδυνος Άνθρωπος» παρακολουθούμε την εξόντωση μιας συμμορίας, μέσα στα χρόνια, από τα ίδια της τα μέλη. Η ταινία δεν σε κάνει να πλήξεις ούτε δευτερόλεπτο. Έχει ωραία κλιμάκωση κι ένα εντελώς αναπάντεχο τέλος, που είναι όλα τα λεφτά. 
Ο Γαλανός είναι πολύ τυπικός, δηλαδή απλά ανεκτός, αλλά όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι από μέτριοι έως καλοί – με μόνη προς τα πάνω εξαίρεση τον άξιο (και τροτσκιστή στην κανονική ζωή) Γιώργο Βρασιβανόπουλο, που δίνει εδώ ένα, κατά μίαν έννοια, ρεσιτάλ (ένας από τους τελευταίους ρόλους του σε ταινία και σίγουρα ο καλύτερός του). Καλή και η βασική πρωταγωνίστρια και άγνωστη προς εμένα Αγγελική Βελουδάκη, που από ένα μικρό ψάξιμο βρήκα πως ήταν ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου στα έιτις. Φαίνεται...

10/1/2022
Έκανα προχθές ένα ποστ για τους Oktoberklub, ένα από τα καλύτερα folk και folk-rock γκρουπ, στην Ανατολική Γερμανία, που είχε ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον, αλλά δεν το είδαν πολλοί. Κρίμα, αλλά έτσι είναι αυτά τα πράματα.
Ο κόσμος θέλει να λέει τη γνώμη του σ’ αυτά που ανεβάζεις. Να παίρνει θέση. Να γράφεις για το «Μουσικό Κουτί» με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη π.χ. ή για τον Τζόκοβιτς... Άμα ο κόσμος νοιώθει ότι τον αποκλείεις σε... τιμωρεί. Γράφεις... και τα διαβάζεις μόνο εσύ κι η μάνα σου.
Εμένα δεν μ’ ενοχλεί καθόλου να τα διαβάζουν 5-10 άτομα, αυτά που ανεβάζω. Θα τα ανέβαζα ακόμη και αν δεν τα διάβαζε κανένας. Φυσικά, θα ήθελα να τα διαβάζουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, αλλά ποτέ δεν θα προσανατόλιζα την πένα μου σε αδιάφορες για μένα επιλογές, απλά και μόνο για να έχω «κίνηση». Λάικ, σχόλια κ.λπ.
Ποστάρω λοιπόν ξανά για Ανατολική Γερμανία και για την φοβερή ποπ (και πέραν της ποπ) τραγουδίστρια Ines Paulke.
Η Paulke είχε τεράστια επιτυχία στην κομμουνιστική χώρα μετά τα μέσα του ’80, αλλά τα «κοσμοϊστορικά γεγονότα» (πτώση του Τείχους κτλ) την έφεραν σταδιακά στο περιθώριο. Δεν μπόρεσε να συναγωνιστεί τους συμπατριώτες της και τις συμπατριώτισσές της από τη δυτική μεριά και κάπου ξέπεσε, με τα χρόνια. Περιήλθε δε σε άσχημες καταστάσεις, που την οδήγησαν τελικά να βάλει τέλος στη ζωή της, το 2010.
Για την Ines Paulke είχε γράψει ελληνικό περιοδικό το 1989 (πριν από την πτώση του Τείχους) και δεν είναι κανένα από αυτά που φαντάζεστε...
Ακούστε τι φωνάρα είχε. Γεμάτη, δυνατή, εκφραστική.
https://www.youtube.com/watch?v=ltCPMeDf1WA
https://www.youtube.com/watch?v=I5mJqrd35z0

8/1/2022
Οι Ανατολικογερμανοί Oktoberklub ήταν ένα από τα πιο σημαντικά folk-rock γκρουπ της χώρας, από το 1966, όταν ιδρύθηκαν, έως και το 1990. Μάλιστα, είχαν έρθει και στην Ελλάδα για συναυλίες το φθινόπωρο του 1984 και από μια συνέντευξή τους που είχαν δώσει τότε δύο από τα μέλη του γκρουπ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και πιανίστας Michael Letz και ο τραγουδιστής Peter Porsch (και όχι στον... Οδηγητή, για να προλάβω κάποιους κακοπροαίρετους), μαθαίνουμε αρκετά. Λέει κάπου ο Letz:
«Πρέπει να τονίσω ότι το κύριο για μας είναι το πολιτικό περιεχόμενο τού κάθε τραγουδιού. Και θα μας ικανοποιούσε ο σωστός συνδυασμός κειμένου και μουσικής. Γι’ αυτό εντάσσουμε στο πρόγραμμά μας τραγούδια του Μπρεχτ και του Άισλερ και της παράδοσης των agit-prop τραγουδιών της δεκαετίας του 1920. Το ίδιο ισχύει και με τα φολκ τραγούδια (σ.σ. εννοεί τα αμερικάνικα των Pete Seeger, Bob Dylan κ.λπ.). Όπως είπε και ο Porsch προηγουμένως χρησιμοποιούμε στοιχεία της μουσικής ροκ και των “επιτυχιών” ως παρωδίες».
Για να συνεχίσει ο Peter Porsch λέγοντας πως: «η αποστασιοποίηση, η ενεργή προσέγγιση και η επιθετική φόρμα ήταν πάντα στοιχεία της μουσικής μας. Αν και οι καιροί έχουν αλλάξει, και άλλα προβλήματα ζητούν τη λύση τους, αυτή η βασική αντιμετώπιση παραμένει».
Το ροκ και το φολκ-ροκ στην Ανατολική Γερμανία, στα σέβεντις, προπαγάνδιζε κοινωνικά ζητήματα, τα θέματα της ειρήνης, του σοσιαλισμού κ.λπ. Ό,τι ακριβώς έκανε το ροκ και το φολκ-ροκ και στην Σουηδία, ας πούμε, την ίδια εποχή. Τα γκρουπ ήταν στρατευμένα, υπηρετώντας συγκεκριμένα πλάνα και ιδέες. Είχαν προσαρμόσει, δηλαδή, το ροκ στις δικές τους ανάγκες.
Στο “Sag mir, wo du stehst”, ένα από τα καλύτερα τραγούδια τους από το 1967, οι Oktoberklub, με τους Hartmut König και Thomas Natschinski (από τους τρομερούς beat Team 4), τραγουδάνε για την ανάγκη να πάρεις αποφάσεις στη ζωή, να δεις πού πατάς και να κοιτάξεις μπροστά...
8/1/2022
Το άλμπουμ των Αμερικανών Electric Toilet από το 1970 το είχα στα έιτις, στην επανέκδοση της Psycho, αλλά δεν θυμάμαι γιατί το έδωσα κάποια στιγμή. Έχω δώσει, πουλήσει, ανταλλάξει, πάρα πολλά LP και για κάποια το έχω μετανιώσει. Για τους Electric Toilet, πάντως, δεν ήμουν σίγουρος... ότι το είχα μετανιώσει.
Τις προάλλες βρήκα σ’ ένα δισκάδικο εκείνη την έκδοση που είχα στα έιτις, με μόλις δέκα ευρώ, ενώ μια νεότερη επανέκδοση στην ιταλική Akarma, που ήταν στο ίδιο ράφι, πουλιόταν 20 ευρώ! Αγόρασα τη φτηνότερη εννοείται...
Η Psycho θεωρείται «πειρατική» ετικέτα πλέον, και κάμποσα από τα άλμπουμ της δεν μπορείς να τα αγοράσεις από το discogs, καθότι τα unofficial έχουν φάει πόρτα.
Τα αγοράζεις όμως ακόμη στα δισκάδικα, αφού κι αυτά δεν μπορούν να τα πουλήσουν πλέον στο δίκτυο...
Πολύ μέτρια η εγγραφή της Psycho, όπως και σε πολλά άλλα άλμπουμ της, αλλά η μπάντα είναι «μια χαρά». Ποιος ξέρει γιατί είχα ξεφορτωθεί το δίσκο παλιά... Ίσως για την εγγραφή...
https://www.youtube.com/watch?v=fAJ_EvMfz_c

8/1/2022
Βγήκε πρώτη φορά χθες, επίσημα, γιατί όλες οι προηγούμενες εκδόσεις ήταν πειρατικές, το “Toy” του David Bowie, έχοντας το χειρότερο και αηδέστερο εξώφυλλο όλων των εποχών. Κρίμα.
Το εξώφυλλο, όπως διάβασα, ήταν επιλογή του ίδιου του Bowie (ωιμέ!), ενώ ο δίσκος πέρασε από 40 κύματα, μέχρι να κυκλοφορήσει, 20 χρόνια μετά, κανονικά.
Διάβασα και το παρασκήνιο, γιατί δεν κυκλοφόρησε ο δίσκος στην ώρα του, αλλά πουθενά δεν διάβασα πως κάποιοι δεν θέλησαν, ενδεχομένως, να τον βγάλουν εξαιτίας του γελοίου εξωφύλλου...

7/1/2022
Φρόντισα τις προάλλες και είδα τους δύο Άγιους Νεκτάριους. Τον πρώτο, τον παλιό, του Γρηγόρη Γρηγορίου από το 1969 και τον δεύτερο, το “Man of God”, της Yelena Popovic, με τον Άρη Σερβετάλη.
Για την δεύτερη ταινία διάβαζα διάφορα, εδώ μέσα, που γραφόντουσαν όταν προβαλλόταν στις αίθουσες, αλλά για την πρώτη, την παλιά, όχι και τόσα.
Λέω τώρα λίγα λόγια βιαστικά και σύντομα, όπως πρέπει να είναι τα ποστ στο φέισμπουκ – κι ας είναι, αυτά, κατόπιν εορτής.
Χοντρικά θα πω ότι η παλιά ταινία ήταν καλύτερη, και, αναλογιζόμενος την εποχή, σκηνοθετικά θα την χαρακτήριζα καινοτόμα (ο Γρηγορίου, σίγουρα, δεν ήταν τυχαίος).
Το «κόλπο» του Γρηγορίου ήταν να κάνει μία ταινία δισυπόστατη, μπλέκοντας τον χωροχρόνο. Από την μια έχουμε την αποτύπωση της ιστορίας του Αγίου και από την άλλη έχουμε το δακρύβρεχτο στόρι της παραπληγικής Βέρας Κρούσκα, που τυγχάνει σύζυγος πυρηνικού επιστήμονα (υπάρχει σκηνή γυρισμένη στον Δημόκριτο)!
Αυτά τα δύο επίπεδα αφήγησης μπλέκονται, ενώ ανάμεσά τους παρεμβάλλεται κι ένα τρίτο μικρότερης ισχύος, που έχει να κάνει με την... νεκρανάσταση και την επανεμφάνιση του Αγίου, στην τότε «σημερινή» εποχή, ο οποίος (Άγιος) δείχνεται να λειτουργεί σε μια εκκλησιά και μετά να εξαφανίζεται (ο Χρήστος Πολίτης).
Η μαγκιά του Γρηγορίου δεν εξαντλείται μόνο στο μοντέρνο στυλ αφήγησης που υιοθετεί (για το 1969), αλλά και σε κάτι ακόμη, που κρίνεται ως πολύ σοβαρό.
Το θαύμα, στον παλιό «Άγιο Νεκτάριο», δεν το κάνει ο Άγιος αυτός καθ’ αυτός (στην επανεμφάνισή του), αφού τούτο πραγματώνεται μέσω της πίστης της παραπληγικής Βέρας Κρούσκα στον Άγιο, καθώς εκείνη διαβάζει τον βίο του. Είναι αυτό, που θα έλεγε, μερικά χρόνια αργότερα, ο Σαββόπουλος στο “Canto”, στην εποχή της νεο-ορθοδοξίας του: «Σαχλοί κι αστείοι, με πίστη υπόγεια. Πίστη σε τι; Δεν βρίσκω λόγια»…
Στην ταινία της Popovic υπάρχει το ανυπέρβλητο ντεζαβαντάζ της αγγλικής γλώσσας. Είναι προφανές πως στην ταινία όλοι οι ηθοποιοί θα έπρεπε να μιλούν ελληνικά (ακόμη και ο Μίκι Ρουρκ), και να ντουμπλαριστούν για την αγορά του εξωτερικού. Παιδαριώδες σφάλμα αυτό. Δεύτερον η ταινία της Popovic έχει γραμμική αφήγηση, παρακολουθείται με το ζόρι και πουθενά δεν σε εκπλήσσει. Ο Σερβετάλης έχει φοβερή φιγούρα (για το ρόλο) και ευτυχώς που μιλάει λίγο, συγκριτικά για πρωταγωνιστή, γιατί το ηχόχρωμα της φωνής του τον... απομυθοποιεί.
Και κάτι ακόμη γενικότερο. Επειδή έχουμε να κάνουμε με ταινίες και όχι με θεολογικές διατριβές, το «θαύμα» οφείλεις να το αποδεχθείς και στα δύο φιλμ, όπως ακριβώς αποδέχεσαι τα λογής-λογής «θαύματα» στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας π.χ., εξετάζοντας μόνον πώς, αυτό, εντάσσεται στην πλοκή. Το «θαύμα», στην δεύτερη ταινία, ακόμη και θεολογικά (έτσι νομίζω), είναι άκυρο.

7/1/2022
Βγαίνουν και σου λένε... πω πω τι σπουδαίοι μουσικοί! Έλα μωρέ τώρα... άψυχοι είναι. Χιλιάδες σαν κι αυτούς.
Ο μεγάλος μουσικός δεν βγαίνει ξερά από τα ωδεία, γιατί είναι συνδυασμός πολλών καταστάσεων, συνθηκών ζωής, κοινωνικών εμπειριών, καλλιτεχνικών εμπειριών, ταλέντου, γενικοτέρων γνώσεων μέσα από τη ρότα του βίου, επιλογής «δασκάλων» (και δεν αναφέρομαι στους από καθέδρας), ανοιχτού μυαλού κ.λπ.
Το λέω, γιατί παρατηρώ μια καραμέλα να πιπιλίζεται από δω κι από κει... χθες και σήμερα...
Να ένας ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ, με όλα τα γράμματα κεφαλαία. Γιάννης Μωραΐτης...
https://www.youtube.com/watch?v=4wYt8vCm-Zs&t=253s

7/1/2022
Η γελοία δήλωση της (χθεσινής) ημέρας από τον Άη Στράτη:
«Θέλησα σήμερα, αυτή την πολύ σημαντική ημέρα για την Ορθοδοξία, να βρεθώ στον ακριτικό Άη Στράτη, έναν τόπο με βαριά ιστορία. Ένα τοπόσημο ΔΙΧΑΣΜΟΥ και ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ το οποίο μετατρέπεται, όμως, σε ένα ορόσημο ενότητας και αισιοδοξίας».
[Κυρ. Μητσοτάκης]
Ο... διχασμένος και δοκιμασμένος Τάσος Λειβαδίτης, στον Άη Στράτη, το 1951.

6/1/2022
Έχει και η δεξιά την... Φαραντούρη της, αλλά ο Πορτοκάλογλου κολλάει να της αφιερώσει μια εκπομπή, επειδή φοβάται το κράξιμο από τον... Μπαξεβάνη.
Αυτή είναι η κατάντια της δεξιάς. Δεν έχει τα κότσια να υποστηρίξει ούτε την τραγουδιστική ιστορία της, ούτε τα ινδάλματά της. Αφήνει τους καλλιτέχνες της, δεκαετίες τώρα, με την ρετσινιά του «χουντικού», επειδή συμμετείχαν, λέει, στις Ολυμπιάδες Τραγουδιού. Αν είναι δυνατόν!
Αλλά τι να περιμένεις από μουσικές εκπομπές, στις οποίες δουλεύουν δεκάδες άνθρωποι, αλλά ούτε ένας μουσικός σύμβουλος; Κλειώ Δενάρδου «Σαν μια βροχή»...
https://www.youtube.com/watch?v=zdHSCy1PWko

6/1/2022
Το ότι βγαίνουν κάποιοι και χτυπάνε τον Ρουβά, εμφανίζοντας τους Φαραντούρη-Ιωαννίδη ως τον αντίποδα δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο.
Προτείνω στο «Μουσικό Κουτί» μια εκπομπή με Ρουβά-Χατζηγιάννη και με ρεπερτόριο την ιστορία της ελληνικής ποπ, από το ’60 μέχρι σήμερα. Θα σκίσει!
Η τηλεόραση είναι για ποιοτικό fun. Αλλά fun! Όχι για «Μαουτχάουζεν» από καναπέως...
Οι Φαραντούρη-Ιωαννίδης, μπροστά στους Ρουβά-Χατζηγιάννη, με το ρεπερτόριο που είπα, θα είναι απλώς... οδοντόκρεμες.

6/1/2022
Κάποτε είχα ακούσει τον Αλκίνοο Ιωαννίδη να λέει πως δεν του αρέσει η φωνή του και πως θα ήταν ευτυχής –κάπως έτσι το είχε πει– να μπορούσε να τραγουδάει σαν τον συντοπίτη του Μιχάλη Χατζηγιάννη. Την είχα βρει τόσο σωστή εκείνη την κουβέντα. Ούτε εμένα μου αρέσει το ηχόχρωμα της φωνής του Ιωαννίδη, εν αντιθέσει με του Χατζηγιάννη, που είναι αληθινά σπουδαίος τραγουδιστής.
Επίσης θεωρώ αποτυχημένη επιλογή την συνύπαρξη Φαραντούρη-Ιωαννίδη, γιατί έτσι φάνηκε περισσότερο η γύμνια του ρεπερτορίου του δεύτερου. Όταν από την μια μεριά υπάρχουν τα αριστουργήματα του Θεοδωράκη και του Χατζιδάκι δεν μπορεί από την άλλη μεριά να υπάρχουν τα τραγούδια του Ιωαννίδη. (Προσωπικά, με πολύ μεγάλη δυσκολία μαζεύω 12, για να φτιάξω μια καλή συλλογή).
Θεωρώ, επίσης, απαράδεκτο ο Πορτοκάλογλου να περνά τις δικές του μετριότητες ανάμεσα στα υπόλοιπα τραγούδια. Δεν μπορεί η Φαραντούρη να τραγουδάει το «Όνειρο καπνός» (αυτό το ύπατο τραγούδι των Θεοδωράκη-Γκάτσου) και μετά ν’ ακούς «αχ θάλασσά μου σκοτεινή».
Αυτά τα λίγα...

5/1/2022
Σαν να κόπηκε από το blue velvet του David Lynch. Σάκης Παπανικολάου «Φέρε μου την άνοιξη»...
https://www.youtube.com/watch?v=Hy9Im904pTE

24 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb στο ποστ για τον Σάκη Παπανικολάου...

    Nikolaos Kotsovos
    ειχε τραγουδησεi και Φεστιβαλ Θεσ/νικης ;

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Σίγουρα θα πέρασε κι από κει
    1969 Γ’ βραβείο: «Θα πάρω τ’ άλλο τραίνο» (Γιάννης Πετρόπουλος – Σάκης Παπανικολάου / Σάκης Παπανικολάου – Τάκης Αθηναίος) https://www.youtube.com/watch?v=V8HIhydlK3E
    ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΘΑ ΠΑΡΩ Τ' ΑΛΛΟ ΤΡΑΙΝΟ

    Dimosthenis Mavrochis
    https://youtu.be/1uolI92u-q4
    Σάκης Παπανικολάου : ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ ΕΧΩ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ (Στους Αμπελοκήπους έλα)

    Christos Demekas
    Πλέσσας - Paul Anka x ... Η Χρυσή εποχή που σαρώνει το μελό τραγουδι

    Γιώργος Φρατζεσκάκης
    Ακριβώς!Ο αγαπημένος της μαμάς μου!Τι ωραίο τραγούδι και τι ωραία εικόνα!

    στάβλος χιλιομόδι
    Ή σαν να έβλεπε πολύ κινηματογράφο ο David Lynch.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλια από το fb στο ποστ "Κάποτε είχα ακούσει τον Αλκίνοο Ιωαννίδη να λέει πως δεν του αρέσει η φωνή του"...

    Μαρία Αντωνοπουλου
    Ούτε 12, ούτε 5 κατά τη γνώμη μου

    Kostas Giannakis
    ενταξει άλλα μεγέθη, ο Πορτοκάλογλου ομως δεν θα πρεπε καν να το διανοηθεί ..

    Eleni Founti
    Έτσι είναι. Βέβαια η ίδια η Φαραντούρη είναι κέρδος (εννοώ για εμάς).

    Nikos Athanassiu
    Κλαίω... να εισαι καλά και καλη χρονιά!

    Γεώργιος Ζγούρας
    * Η φωνή τού Αλκίνοου ξεχωρίζει - (άλλο αν (τού) αρέσει ή όχι).
    ** Τεράστιο ρεπερτόριο δεν έχει, εσύ βρήκες ενδιαφέροντα 12 και ίσως είναι και πολλά...αν αναλογιστούμε πως ρεπερτοριακά άλλοι καλλιτέχνες - (ως δευτεραγωνιστές στην εκπομπή) δεν είχαν!
    *** Τώρα, όσον αφορά την ροή / σειρά τών ασμάτων....κιχχχ!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν είπα ότι βρήκα ενδιαφέροντα 12, είπα πως "με πολύ μεγάλη δυσκολία μαζεύω 12, για μια καλή συλλογή" (όχι "πολύ καλή", ούτε "άριστη"). Δεν είναι ακριβώς το ίδιο.

    Γεώργιος Ζγούρας
    * Οκ!

    Asser Moissis
    Είσαι λίγο "κακός", αλλά όχι τελείως άδικος!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Το "κακός" δεν είναι πρόβλημα. Το "άδικος" όμως είναι μεγάλο (πρόβλημα). Δεν νομίζω πως ήμουν άδικος σ' αυτά που έγραψα.

    Michael Varnas
    Συμφωνώ με τα συμπεράσματα, γιατί και μένα μου φάνηκαν τραγουδάκια του Αλκίνοου τα οποιά ερμήνευε με υπερβολικό σθένος, όπως και ότι δε χρειάζεται τόσο Πορτοκάλογλου. Η εκπομπή όμως παραμένει ωραία και τη συζητάμε για καλό σκοπό.
    Καλή χρονιά.
    Έχω την εντύπωση πως ο Αλκίνοος, που τον συμπαθώ πολύ, έχει μια πολύ σοβαρή άποψη για τον εαυτό του από τι στιγμή των κλασσικών σπουδών στη Ρωσία και την προσπάθεια του να εντάξει κλασσικές φόρμες σε απλά τραγούδια.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Έγραψα μερικά πράγματα βιαστικά, όπως αρμόζει σ' ένα ποστ του φέισμπουκ. Βιαστικά μεν, επί της ουσίας δε. Σ' ένα ευρύτερο κείμενο θα μπορούσα να γράψω πολλά περισσότερα, δίνοντας πληρέστερες εξηγήσεις. Δεν έθιξα όλα όσα ήθελα να θίξω. Δεν έχω καλή γνώμη για την εκπομπή και μπορώ να εξηγήσω επ' αυτού πολλά. Μπορεί να δοθεί κάποτε η ευκαιρία. Ο παραλληλισμός δε που γίνεται, από κάποιους, με το "ζήτω το ελληνικό τραγούδι" του Σαββόπουλου είναι αστείος. Αν είναι δυνατόν η οξύνοια του Σαββόπουλου (εκείνης της εποχής) να συγκρίνεται με την τηλεοπτική κενότητα του Πορτοκάλογλου.

    Vangelis Kontopoulos
    Γράφετε γράφετε αλλά τι γράφετε...... Αν γράφαμε με τέτοια προχειρότητα θα ήμασταν σκυλάδες.....

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Τι γράφω εγώ; Και γράφω εγώ με προχειρότητα; Δεν είμαστε καλά! Ψάξε να δεις. Και μην έρχεσαι εδώ πέρα να πετάς κοτρώνες. Και τους σκυλάδες τους συμπαθούμε και αυτούς. Άσε που έχουν και τραγουδάρες.

    Νίκος Γραμμάτος
    Μόνο Ιωαννίδης !!!

    Σπυρίδων Παπαδημητρίου
    Ειναι σεμνος και αυτο σημε
    ρα ειναι κατι.

    Nikos Zozos
    Το συγκεκριμένο επεισόδιο ήταν πολύ καλό η Φαραντούρη πάντοτε μεγάλη, ο Αλκίνοος αξιοπρεπέστατος και οι ενορχηστρώσεις άψογες. Γενικά η εκπομπή στα πλαίσια της σημερινής τηλεοπτικής πραγματικότητας κι όχι της χθεσινής είναι κάτι σαν μια μικρή, ντροπαλή όαση στο τηλεοπτικό πεδίο.

    Maria Tsou
    διόλου τυχαίο ότι άγγιξε τόσο κόσμο. Προσωπικά μου έφερε μια ευφορια που είχα να νιώσω καιρό με κάτι τηλεοπτικό.

    Tito Cassius
    Ο Αλκίνοος έχει ιδιαίτερο ηχόχρωμα. Θυμίζει φωνή που θα διάλεγε ο Χατζιδάκις. Αρέσει και δεν αρέσει. Την έχει δουλέψει όμως σωστά και προσέχει τις λεπτομέρειες όταν τραγουδα (πχ. τα κλεισίματα με βιμπρατο). Ο Χατζηγιάννης πάλι έχει καλύτερο χρώμα. Πιο χαμηλός τονικά μπορεί να τραγουδήσει πιο πολλά είδη. Είναι όμως πρόχειρος και ερασιτέχνης στις ηχογραφήσεις. Άσχημα σβησιματα με τραγικά σκυλαδικα βιμπρατα. Κακής αισθητικής τραγουδιστής

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Εντάξει, δεν την πρόσεξε την φωνή του ο Χατζηγιάννης, όπως θα έπρεπε. Έκανε άλλες επιλογές. Η νύχτα τον παρέσυρε. Παραμένει όμως σπουδαίος τραγουδιστής. Κάπου τον είδα στο Youtube σε πρόσφατο βίντεο. Η γνώμη του Ιωαννίδη για τον Χατζηγιάννη τα λέει όλα. Τι να λέμε εμείς τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tito Cassius
      άποψη μπορούμε να έχουμε πάντως. Προσωπικά έχω κάνει κάμποσα χρόνια φωνητική στα νιάτα μου και θεωρώ ότι έχω μια άποψη κάπως πιο εξειδικευμένη κυρίως από παραξενια προσέχω πάντα τις φωνές. Βέβαια στο τέλος σαφώς και ολα είναι υποκειμενικα και όλες οι απόψεις είναι ισότιμες και σεβαστές.. Είναι ζήτημα αισθητικής. Όταν ακούω Χατζηγιάννη για κάποιο λόγο με ενοχλεί. Ενώ με τον Αλκίνοο δεν το παθαίνω.

      Βασίλης Βασιλειάδης
      Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης έχει πολύ καλή φωνή. Στην εκπομπή ήταν εξαιρετικός. Ο άνθρωπος μάλιστα φάνηκε ότι είναι πολύ μετριόφρων και σεμνός. Έχει νόημα να συγκρίνει κανείς ως συνθέτες τον Θεοδωράκη με τον Ιωαννίδη και τον Πορτοκάλογλου; Τα λέτε λίγο υπερβολικά.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Εγώ πάντως δεν σύγκρινα τίποτα. Έγραψα "Όταν από την μια μεριά υπάρχουν τα αριστουργήματα του Θεοδωράκη και του Χατζιδάκι δεν μπορεί από την άλλη μεριά να υπάρχουν τα τραγούδια του Ιωαννίδη". Να καταλαβαινόμαστε.

      Βασίλης Βασιλειάδης
      εντάξει, δεν γράφει ο Αλκ. Ιωαννίδης τραγούδια για τον Τερλέγκα ή την Πάολα (η οποία παρεμπιπτόντως κάνει τουρνέ με τίτλο "Νύχτα μαγικιά"). Πολύ καλά είναι τα τραγούδια του Αλκίνοου.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Τα καλύτερα του Τερλέγκα είναι προφανώς καλύτερα, από τα καλύτερα του Ιωαννίδη. Μάνος Ελευθερίου στίχοι...
      https://www.youtube.com/watch?v=-Y9Tyh2aLxs
      Βασίλης Τερλέγκας ‎– Αυτοί Που Χειροκροτήσαν

      Βασίλης Βασιλειάδης
      πες μου ότι κάνεις πλάκα!!

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν κάνω καμία πλάκα.

      Patritsopoulos Nikos
      Σωστα

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Οι χαρακτηρισμοί μετριόφρων σεμνός κ.λπ. δεν έχουν να κάνουν με την αισθητική. Μπορεί να είναι κάποιος υπερφίαλος σ' αυτά που λέει, αλλά πάνω στο πάλκο να σκίζει. Μην μπερδεύουμε τα πράγματα.

      Chris Karamanidou
      ...ούτε η οξύνοια....

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Το οξύνοια χρησιμοποιήθηκε για συγκεκριμένο λόγο, συγκρίνοντας δύο εκπομπές. Μπορεί σε κάποιους να μην άρεσε και η αισθητική του Σαββόπουλου, όταν έβαζε τον Ζαμπέτα να βγαίνει μέσα από ένα χάρτινο τοίχο π.χ. Η οξύνοιά του όμως τον είχε βοηθήσει να κάνει μερικά αληθινά ενδιαφέροντα μουσικά προγράμματα. Από τα καλύτερα που έχουν προβληθεί ποτέ στην τιβί.

      Διαγραφή
    2. Manos Monastiriotis
      Το να σου αρέσει ή να μην σου αρέσει το ηχόχρωμα μιας φωνής έγκειται στην προσωπική αισθητική, άρα είναι υποκειμενικό στοιχείο! Υπάρχουν όμως κάποιες σταθερές αναμφισβήτητες για όσους γνωρίζουν τις οποίες μπορούν ασυναίσθητα να καταλάβουν μέχρι ενός σημείου και οι αμύητοι! Ο Αλκίνοος είναι τραγουδοποιός κι εξαιρετικός ερμηνευτής των τραγουδιών του με άριστη τεχνική κι αισθητική προσωπική. Η Φαραντούρη είναι εμβληματική ερμηνεύτρια συνθετών. Είναι διαφορετικά πράγματα. Ο Χατζηγιάννης έχει εξαιρετική τεχνική και εύρος φωνής αλλά δεν έχει πάθος ούτε τραγούδια σημαντικά στο ρεπερτόριό του! Κάνει άλλο πράγμα-απολύτως σεβαστό-δεν έχει σχέση με το κοινό και την αισθητική του Αλκίνοου. Βεβαίως και μπορούν αρκετοί να ακουσουν ευχάριστα και τους δυο. Δεν πρέπει να υπάρχουν στεγανά. Όσο για τη σύγκριση Θεοδωράκη-Χατζηδάκι με τα τραγούδια του Ιωαννίδη , είναι εντελώς άστοχη. Άλλο πράγμα έκανε ο Μίκης άλλο ο Μάνος κι εντελώς διαφορετικά γράφουν οι τραγουδοποιοί, όχι οι συνθέτες, που ακολούθησαν. Η μουσική δεν είναι διαγωνισμός σε αξίες, δεν είναι καν διαγωνισμός! Κι ο Bowie παλιά είχε πει πως μισεί την φωνή του ε και; Ό,τι θέλει μπορεί να πιστεύει ο καθένας για τον εαυτό του! Ας χαρούμε την δημιουργία χωρίς γενικεύσεις κι αφορισμούς.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      >>Όσο για τη σύγκριση Θεοδωράκη-Χατζηδάκι με τα τραγούδια του Ιωαννίδη , είναι εντελώς άστοχη.<<
      φυσικά και δεν έγινε ουδεμία σύγκριση

      Manos Monastiriotis
      Όταν από την μια μεριά υπάρχουν τα αριστουργήματα του Θεοδωράκη και του Χατζιδάκι δεν μπορεί από την άλλη μεριά να υπάρχουν τα τραγούδια του Ιωαννίδη. (Προσωπικά, με πολύ μεγάλη δυσκολία μαζεύω 12, για να φτιάξω μια καλή συλλογή). Τι εννοείς τότε με αυτό;

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Είναι σαφές.

      Georgia Meshiti στον Manos Monastiriotis
      Έτσι ακριβώς! Η Τέχνη όπως και η τέχνη του τραγουδιού-τραγουδοποιού είναι αίμα και ψυχή. Η πρόθεση είναι που ορίζει το ύψος και το βάθος. Τον στόχο και τις αξίες. Ουδεμία σχέση έχει η τέχνη του τραγουδοποιού με ηχόχρωμα. Αν είναι δυνατόν! Τόσο επιφανειακή προσέγγιση.
      Αν το πάμε έτσι θα ακυρώσουμε τον Ντύλαν, τον Βισότσκι, τον Waits, ακόμη και τον Τσιτσάνη.
      Ο Αλκίνοος είναι μορφωμένος μουσικός. Άνθρωπος ευγενής (αληθινά) και σεμνός. Κάνει αυτό που αγαπά χωρίς να ενοχλεί κανέναν και χωρίς να αναλώνεται σε εντυπωσιασμούς. Οι συνάδελφοι του τον εκτιμούν για την όλη αξιοπρεπή στάση του (και ως συνεργάτη).
      Για μένα και μόνο η τοποθέτηση περί ηχοχρώματος δείχνει επιφάνεια και τάση εντυπωσιασμού. Οι χαρακτηρισμοί δε για το δίδυμο Φαραντούρη-Αλκίνοου που διάβασα σε άλλη ανάρτηση ως "...απλώς οδοντόκρεμες" μου ξεκαθαρίζει το τοπίο.
      Νομίζω είναι μάταιη η όποια συζήτηση. Διαφαίνεται το πρόβλημα.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Το "...απλώς οδοντόκρεμες" το έγραψα σε σχέση με το fun, που θα είχε η εκπομπή με τους ποπάδες. Δεν θέλω να παρεξηγούνται αυτά που λέω. Και το ηχόχρωμα μετράει και όλα, για να πεις έναν τραγουδιστή μεγάλο. Τίποτα δεν είναι επιφανειακό. Επιφανειακό είναι να βλέπεις τα μισά ή το ένα τρίτο και να αποφαίνεσαι. Επίσης κακά ηχοχρώματα δίνουν συγκλονιστικές ερμηνείες. Και ο Σαββόπουλος τραγουδάει σαν να τον σφάζουνε στο Φορτηγό, αλλά σε ανατριχιάζει. Το δε πρόβλημα που διαφαίνεται είναι πως μπερδεύεις άσχετα θέματα (μορφωμένος, ευγενής, σεμνός), λες και μιλάμε για... γαμπρούς και όχι για τραγουδιστές-τραγουδοποιούς.

      Διαγραφή
    3. Georgia Meshiti
      Αστειότητες. Ακριβώς τα μισά και το ένα τρίτο (και λιγότερο) είναι η αναφορά (εστίαση) στο ηχόχρωμα και μόνο. Δεν δίνουν "τα ηχοχρώματα συγκλονιστικές ερμηνείες". Έλεος. Ουδεμία σχέση έχει το ηχόχρωμα με την ερμηνεία. Την συγκλονιστική ερμηνεία την καθορίζει η ψυχή (το βάθος) και η εμπειρία που δίνει αίμα στις λέξεις και στην ουσία.
      Η ευαισθησία και η αισθητική (ο τρόπος) καθορίζουν μια ερμηνεία. Αυτά είναι η αλφαβήτα όσων έχουν στοιχειώδεις γνώσεις.
      Δεν περιστρέφονται όλα γύρω από τη δική σας αισθητική ως να είστε ο απόλυτος κριτής (τι βάσανο κι αυτό!). Γιατί το ύφος σας αυτό δηλώνει. Το ηχόχρωμα στα αυτιά του καθενός λειτουργεί υποκειμενικά. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που αγαπούν το ηχόχρωμα του Αλκίνοου μερικοί εκ των οποίων συνάδελφοι του και με πολλά πτυχία και μεγάλη εμπειρία στη σκηνή. Και όχι δεν είστε πιο "γνωστής" από αυτούς. Επαναλαμβάνω, γούστο είναι το ηχόχρωμα.
      Προσωπικά με περισσότερη προσοχή ακούω τη Φαραντούρη όταν λέει ότι ο Χατζιδάκις θα τον ήθελε ως τραγουδιστή του τον Αλκίνοο αν τον γνώριζε. Για ουσία μίλησε. Πως αλλιώς όταν κανείς αναφέρεται στον Χατζιδάκι.
      Εν πολλοίς αυτό που έχω να πω διαβάζοντας τις τοποθετήσεις σας (και στο παρελθόν) είναι ότι η ανάγκη σας να τραβήξετε την προσοχή και να δηλώσετε ως ο πλέον ειδικός σας παρασέρνει σε τοποθέτησεις που δεν έχουν καμία μουσική υπόσταση. Χάνεται η αξιοπιστία σας στα μάτια αυτών που πραγματικά έχουν την σπουδή, την εμπειρία και τη γνώση.
      Αν αυτό που πραγματικά αναζητάτε είναι η αναγνώριση και ο σεβασμός καλό είναι να γνωρίζετε πως υπάρχει κόσμος που διακρίνει στα γραφόμενα σας εντυπωσιασμούς και ιδιοτέλεια. Και όχι δεν είμαι η μόνη που το λέει.
      Καλή συνέχεια και καλή χρονιά.
      (δεν θα σας ξανά ενοχλήσω)

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Όταν μιλάς για μένα για ιδιοτέλεια τότε θα σου πω ότι είτε δεν με ξέρεις μέσα από τα χιλιάδες κείμενα που έχω γράψει (άρα ο χαρακτηρισμός είναι κακοπροαίρετος) είτε ότι είσαι χαμηλής νοημοσύνης. Ένα από τα δύο. Κατά τα λοιπά το θέμα που θίγεις και κόλλησες δεν έχει κανένα νόημα να το συζητάμε. Εγώ δεν το συζήτησα, το έθιξα. Η φωνή του Ιωαννίδη δεν αρέσει ούτε στον ίδιο, και απλώς συμφωνώ μαζί του. Δεν θέλω να με ξανα-ενοχλήσεις. Κι εγώ δεν προσέβαλα κανέναν εδώ πέρα. Αντ' αυτού είμαι υποχρεωμένος να ακούω την κάθε άσχετη να με βρίζει. Να με αποκαλεί ιδιοτελή. Ντροπή σου.

      Georgia Meshiti
      Συνέχεια προβάλλετε. Αυτό ακριβώς κάνετε.
      Παρεπιπτόντως άσχετη με πτυχία στη μουσική (και στο κλασικό τραγούδι) δεν είμαι.
      Επίσης δεν έβρισα, εντόπισα.
      By the way οι πλείστες από τις αναρτήσεις σας έχουν προσβολές, απαξιώσεις και ναρκισσισμό.
      Υ.Γ.: Το ότι δεν του αρέσει η φωνή του δεν τον κάνει ούτε μέτριο τραγουδοποιό ούτε συγκρίσιμο με τον Χατζηγιάννη.
      Υ.Γ.2: τα όσα σας έγραψα είναι απόψεις και άλλων, επαγγελματιών του χώρου που πλέον δεν δίνουν σημασία γιατί διακρίνουν την εμπάθεια σας.
      Ναι, δεν θα ασχοληθώ ξανά.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Να μην έρχεσαι εδώ πέρα να διαβάζεις. Δεν σε πίεσε κανένας. Να μείνεις στο σκοτάδι σου και στα πτυχία σου. Δεν μ' ενδιαφέρουν οι "επαγγελματίες του χώρου", πόσω μάλλον όταν δεν ξέρω ονόματα και διευθύνσεις.

      Θέμης Βασ.
      Ωραία

      Konstantinos Mylonas
      Η φωνή του Χατζηγιάννη έχει χαθεί παντελώς ήδη από το 2010.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Συνέβη κάτι τότε; Όλοι οι τραγουδιστές έχουν φθορά μέσα στα χρόνια, άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο. Εδώ τραγουδάει ακόμη ο Γιάννης Βογιατζής.

      Konstantinos Mylonas
      Μιλάμε για αδιανόητη φθορά. Πλέον είναι άλλη φωνή. Έκανε επί δέκα χρόνια απανωτές συναυλίες και μπουζούκια nonstop.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Εντάξει, δεν ξέρω σε τι ακριβώς κατάσταση είναι η φωνή του αυτή τη στιγμή, αλλά στον τελευταίο δίσκο του μια χαρά ακούγεται, μετά από 30 σχεδόν χρόνια διαδρομής.

      Konstantinos Mylonas
      καπου το 2010 νομίζω έκανε πρεμιέρα και σταμάτησε την δεύτερη μέρα λόγω προβλήματος. Μετά πρέπει να έκανε μαθήματα κ ισιωσε λίγο αλλά η βελούδινη φωνή του άγγιγμα ψυχής έφυγε νωρίς.

      Διαγραφή
    4. Kyriakos Katsaras
      Συμφωνώ απόλυτα με τον αναρτησαντα και για την εμφάνιση των εκπομπών...σπρώχνουνε πορτοκαλογλου...αλλά και στη συγκεκριμένη δεν χωρούν αυτά τα δύο μεγέθη...δεν είναι συγκρίσιμα. Από τη μια τα ιερά τέρατα και η Φαραντούρη και από την άλλη ένας μέτριος τραγουδοποιός! Κρίμα..αχταρμας..σούπα..νομίζω ότι την παράσταση σώζουν οι μουσικοί !

      JJ Pallis
      Καλά αυτό με τον Πορτοκάλογλου είναι ανεκδοτο

      Dimitrios Kambakos
      Εισαι λίγο αυστηρός Φώντα,ο Πορτοκάλογλου μου είναι αχωνευτος ειδικά από τότε που είχε βγάλει εκείνο το αχρειο μνημονιοτραγουδο, αλλά η εκπομπή είναι καλή κ ο κιθαρίστας ωραίο παιχτουρι

      Christos Mamalakis
      Εισαι λιγο υπερβολικος...
      Το Αχ θαλασσα μου ειναι ομορφο τραγουδι!
      Και προσωπικα την συμπραξη Φαραντουρη Ιωαννίδη την βρήκα πετυχημένη!
      Κανενας δεν υποβίβασε την Φαραντούρη επειδη τραγουδησε με τον Ιωαννιδη. Ο οποιος κατα την γνωμη μου ηταν αξιοπρεπεστατος ( ερμηνευτικα εννοω)

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Εγώ πάντως Φαραντούρη μόνο με Πέτρο Πανδή δέχομαι ή μόνη της.

      Christos Mamalakis
      Εισαι στην προκειμένη περίπτωση λιγο μονολιθικός η μου φαινεται;
      Δηλαδη καντο χενεραλ και ανω;

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Φαραντούρη-Πανδής δεν είναι μόνο Κάντο Χενεράλ - είναι η όλη φάση του Θεοδωράκη στο εξωτερικό (επί χούντας), και μετά βέβαια. Κολλάνε οι δυο τους για πολλούς λόγους.

      Christos Mamalakis
      Προφανως και εχουν πει σημαντικα τραγουδια εκτος καντο χενεραλ μαζι.

      Akis Kapranos
      Παντως οι δυο πρωτοι δισκοι του Χατζηγιαννη ειναι κορυφαιοι στο είδος τους. Θεωρω πως η πτωση μετά είναι πολύ έντονη.
      Εννοειται ρισπεκτ στον Αλκίνοο!

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Και μετά έχει καλά ποπ τραγούδια. Αυτό είναι από το 2002 και είναι φοβερό. Από τα καλύτερά του...
      https://www.youtube.com/watch?v=28RhLgq9O0I
      Μιχάλης Χατζηγιάννης - Καπνός - Official Audio Release

      Akis Kapranos
      Αυτον εγω λογίζω ως 2ο δισκο! Ξεχνω πως ειχε δισκογραφια κ πριν απο το 2000 στην Κύπρο...

      Nikos Athanassiu
      Όοοοο φιλε με αρεσε πολυ αυτο το τηλεοπτικη κενότητα!!!

      Διαμαντής Καράβολας
      Χίλιες φορές καλύτερα Τσιπρας-Καμμενος, πάρα Φαραντούρη-Αλκίνοος & Πορτοκαλογλου!

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Η δεξιά κάνει κρα για αριστερά ποιοτικά άλλοθι - αντί να κοιτάξει τα του (πολιτιστικού) οίκου της. Ντρέπονται να κάνουν μια εκπομπή με Κλειώ Δενάρδου και Άντζελα Ζήλεια. Κολλάνε στην κριτική του... Μπαξεβάνη.

      Διαμαντής Καράβολας
      μεγάλη αλήθεια! απ την εποχή του ιδρύματος Φορντ!

      Antonis Tsoukatos
      Μπορεί να κάνω λάθος αλλά είχα την εντύπωση να οτι πολλές απο τις «επιτυχίες» του Αλκίνοου Ιωαννιδη είναι γραμμένες από το Νίκο Ζουδιάρη. Όχι οτι έχει να λέει αυτό τίποτα σε σχέση με το αρχικό σχόλιο…

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Στην αρχή.

      Διαγραφή
    5. Kanno Sugaku-Prinzhorn
      Xαίρομαι που σου αρέσει η φωνή του Χατζηγιάννη. Κι εμένα.

      θανασης Βουγιουκας
      Καλησπερα. Πολλη αναλυση ρε παιδια. Αν απολαμβανετε βλεπετε την εκπομπη αν οχι αλλαζετε καναλι η κλεινετε την τηλεοραση. Εγω σε γενικες γραμμες την απολαμβανω συνηθως. Στο τελος χανουμε την ουσια. Και βεβαια οι μουσικοι ειναι το μεγαλο συν. Ολοι τους και για το παιξινο και για την γενικοτερη παρουσια τους

      Yiannis Kostaris
      Τον σπουδαιο ερμηνευτη τον κανει το φορτιο που κουβαλαει κι οχι το ηχοχρωμα...γιαυτο κι εχουμε πολλα παραδειγματα τραγουδιστων που εμοιαζαν τα ηχοχρωματα τους κι ομως οι μεν εκαναν μεγαλες πορειες οι αλλοι τιποτα

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Το ηχόχρωμα της φωνής είναι κατ' αρχάς απαραίτητο για να μπορείς να ξεχωρίζεις έναν τραγουδιστή, με την πρώτη, και να μην τον μπερδεύεις με κάποιον άλλον. Το ηχόχρωμα του Ιωαννίδη είναι διακριτό, δεν υπάρχει λόγος, εμένα όμως δεν μου αρέσει. Δεν αρέσει και του ιδίου η φωνή του εξάλλου. Αυτό λέμε στην αρχή. Θεωρεί τη φωνή του "κάπως" προφανώς. Τι, πώς, ρωτήστε τον. Εμένα μου φαίνεται υπερβολικά στρογγυλή και γλυκερή, λιγωτική. Γι' αυτό δεν μου αρέσει. Δεν είναι θέμα "σωστού", αν πατάει στις νότες δηλαδή κ.λπ. Είναι θέμα ηχοχρώματος, που μπορεί να σχετίζεται με την φυσιολογία του στόματός του ή δεν ξέρω 'γω τι άλλο. Από κει και πέρα ο άνθρωπος αυτή τη φωνή έχει και μ' αυτή λέει τα τραγούδια του. Δικαίωμά του.

      Yiannis Kostaris
      Δεν ειναι το θεμα μου τα προσωπικα γουστα του καθενος,ουτε οι συγκεκριμενοι τραγουδιστες,αλλα το που εστιαζει η αναλυση.Δεν γινεται να μιλαμε διαρκως για ηχοχρωματα -που ναι ειναι σαφες πως πρεπει να ναι διακριτα- και να μην αναφερομαστε στο πιο σημαντικο: τι φερουν μεσα ως ψυχοπνευματικο φορτιο αυτα τα ηχοχρωματα γιατι εντελει απο κει προκυπτουν οι μεγαλες ερμηνειες

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Κατ' αρχάς δεν υπήρξε καμία ανάλυση εδώ πέρα. Έπειτα, εγώ δεν βλέπω να κουβαλά κάτι το "ψυχοπνευματικό" η συγκεκριμένη φωνή. Όλα αυτά είναι τελείως ασαφή και όχι απαραιτήτως μετρήσιμα. Και δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα για μένα.

      Yiannis Kostaris
      το νοημα ειναι πραγματι σχετικο ομως ο χρονος που ειναι περα απ' τις δικες μας κρισεις κι ευτυχως, κανονιζει εν τελει τι μενει και τι οχι, ποιοι κατεθεσαν αληθεια και ποιοι εναν σκετο ομορφο ηχο..Χρονια πολλα!!!

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Επίσης χρόνια πολλά!

      Ναταλία Ρασούλη
      Συμφωνώ διαφωνώντας με έναν τρόπο: Υποτίθεται οτι η εκπομπή κάνει κάποιες μουσικές αντιθέσεις. Απο την άλλη, δεν θεωρώ αντίθεση στην Φαραντούρη τον Αλκίνοο που κι εγώ εκτιμώ τις συνεντεύξεις του και την ανάγκη του για αποmainstreamοποίηση.
      Και το λέω αυτό, γιατί πια με το κυαλι ψάχνεις μη λαχταριστες λαμπερής καριέρας. Απο την άλλη, ο Χατζηγιάννης εχει μια σωστή και καλαίσθητη φωνή την οποια δεν βρίσκω προσωπικά σπουδαία.
      Αλλά, πρέπει να σου πω, βαζεις το μαχαίρι, με μεγαλη μου ευχαρίστηση, στο κόκαλο.

      Karl Bulsaras
      Σωστά ! Πολύ σωστά ! Και κάτι ακόμη: Η ΕΡΤ αντί να διαφημίζει την Φαραντούρη να διαφημίζει τη … Ρένα !!!

      Thanos Fotiadis
      Ως φαν του Αλκίνοου διαφωνώ ευγενικά. Πιστεύω ότι σε κάθε άλμπουμ του θα βρεις 3-4 αριστουργήματα που μπορούν να σταθούν στο χρόνο. Ενοχλούν μόνο οι στιγμές που πάει να "ροκάρει" ή να "ραπάρει".

      Dimitris Trox
      Καλπαζων μουσικότητα.
      https://youtu.be/ECtKVP3lbrQ
      The Boy live στο "Six Dogs" 10 (13-2-2013)

      Διαγραφή
  3. Σχόλια από το fb στο ποστ "Το ότι βγαίνουν κάποιοι και χτυπάνε τον Ρουβά, εμφανίζοντας τους Φαραντούρη-Ιωαννίδη ως τον αντίποδα δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο."...

    Manolis Stavroulakis
    Ο Χατζηγιάννης (δεν ξέρω αν τον έχεις δει live τα τελευταία χρόνια) έχασε μεγάλο μέρος από την έκταση της φωνής του... θα είναι απελπισία να τον ακούει κανείς να τραγουδάει Πασχάλη πχ.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν θα συμφωνήσω. Τον είδα στο youtube σ' ένα πρόσφατο σπίτι με το μέγκα. Ήταν παραπάνω από καλός. Πιστεύω πως με σωστή προετοιμασία, προσαρμοσμένος και στις απαιτήσεις μιας συγκεκριμένης ορχήστρας θα είναι άψογος. Και ο Ρουβάς ίσως. Αυτά είναι δύσκολα πρότζεκτ. Θέλουν πολλή δουλειά για να πιάσουν.

    Manolis Stavroulakis
    συμφωνώ στα περί προετοιμασίας κτλ. Πρέπει να σου πω όμως ότι το σπίτι με το μέγκα βγαίνει φτιαγμένο, διορθωμένο από στοναρίσματα, κτλ. Αν θες δες ερασιτεχνικά βιντεάκια στο youtube από εμφανίσεις του. Θα τρομάξεις...

    Maria Tsou
    Η τηλεόραση δεν είναι μόνο fun. Αγάπησα τον ποιοτικο κινηματογράφο και μουσική και σειρές όταν υπήρχαν μόνο 2 καναλια αλλά με εξαιρετικα ενδιαφέρον περιεχόμενο και δημοσιογράφους αξίες που δεν υπάρχουν σήμερα.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Βασικά είναι ψυχαγωγία. Τώρα από κει και πέρα μπορεί να είναι κι ένα σωρό άλλα πράγματα. Ακόμη και "εκπαιδευτική τηλεόραση". Όλα χρειάζονται, αλλά η ποιοτική διασκέδαση και ψυχαγωγία είναι το πρώτο. Και ποιοτικός μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε, αρκεί να ξέρεις να τον παρουσιάσεις.

    Nikos Zozos
    Το καλό είναι βέβαια πως μπορούμε να επιλέξουμε να μην την δούμε την εκπομπή που προτείνεις

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Κι εγώ δεν θα την έβλεπα. Γιατί τίποτα δεν βλέπω σε πρώτο χρόνο. Για λόγους δουλειάς μόνο βλέπω αποσπάσματα στο γιουτιούμπ. Το ότι η δεξιά φτύνει την ελληνική ποπ και δεν έχει την τόλμη να την εμφανίσει σαν κάτι σπουδαίο, επειδή φοβάται την κριτική από την αριστερά, έχει οδηγήσει σε στρεβλώσεις μέσα στα χρόνια.

    Nikos Zozos
    Πιστεύω πως η καλή ποπ βρίσκει διαχρονικά τον τρόπο να περνάει στο κοινό, και όχι μόνο στο δικό της κοινό και δεν έχει ανάγκη την δεξιά για να αναδειχτεί. Φυσικά στην καλή ποπ δεν θα έβαζα (λόγω προσωπικού γούστου δεν είμαι ειδικός να κρίνω) τον Σάκη Ρουβά σε καμιά περίπτωση

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Το λέω επειδή οι ποπίστες τυγχάνει να είναι δεξιοί και οι "ποιοτικοί" αριστεροί. Λειτουργεί αυτό στη γενικότητά του. Η δεξιά κομπλάρει με την ποπ, επειδή θεωρεί πως δεν μπορεί να αναμετρηθεί με την μουσική κουλτούρα της αριστεράς. Γι' αυτό και βλέπεις δεξιούς να μιλάνε για τον Χατζιδάκι, που δεν το καταλαβαίνουν κιόλας, ή διαφωνούν μαζί του, αλλά δεν το λένε, και όχι για καλλιτέχνες όπως ο Τουρνάς, ο Πασχάλης κ.λπ. Και ο Ρουβάς είπε μερικά ευπρόσωπα κομμάτια στην καλύτερη εποχή του, δεν είναι για πέταμα.
    Και με το ελαφρό τραγούδι έχει το ίδιο κόμπλεξ η δεξιά. Και με το ελαφρολαϊκό. Δεν μπορεί να τα διαχειριστεί εξυψώνοντας τα.

    Nikos Zozos
    η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να ακούσω Ρουβά καθόλου. Ξέρεις, ένα θέμα με την ποπ είναι πως παίζει τεράστιο ρόλο η εικόνα. Λάθος του είδους αυτό, όχι δικό μου και η εικόνα του Ρουβά κυριολεκτικά τυφλώνει τα αυτιά μου

    Panos Michail
    Για αυτό σε εκτιμώ. Η μουσική είναι μια . Μόνο εδώ έχουμε αυτά τα βλαχοσυνδρομα(κυρίως οι δημοσιογράφοι και το κοινό χεχε που δεν μπορεί χωρίς κουτάκια)
    Ο Τουρνάς παιδιά είναι σκάλες ανώτερος μουσικά από τον Αλκίνοο και τον Πορτοκαλογλου, τι να λέμε τώρα

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Πρόσεξε τι αριστουργήματα έχει δώσει η ελληνική ποπ, που δεν τα ξέρει κανένας... https://www.youtube.com/watch?v=5iEBMda0SLA
    ΡΟΜΠΕΡΤ ΟΥΙΛΙΑΜΣ - ΣΑΝ ΤΗΝ ΔΕΙΣ

    Μιχάλης Βαβούλας
    Η ποπ εκείνης της περιόδου είχε πολύ καλά κομμάτια, χωρίς να ξέρω ιδιαίτερα την μετά. Θυμίζω ακόμα π.χ. την περίπτωση Λήδα-Σπύρος.
    https://www.youtube.com/watch?v=wDJ1IB4uYWg
    Λήδα-Σπύρος-Λοιπόν που λες, Ελένη

    Γιώργος Γιαννόπουλος
    Τον τουρνά έπρεπε να τον είχε φέρει, αλλά κάπου πήρε το μάτι μου ότι τον πρόλαβε κάποιος άλλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλης Καμπούρης
      Δυστυχώς όμως η καλλιτεχνία δεν είναι μόνο οι κυλινδροι και τα καρμπυρατέρ, οι δυνατότητες δηλαδή. Είναι και η αύρα. Πολλές φορές ιστορικά η αύρα είναι πιο σημαντική.
      Ε η αύρα του Ρουβα Χατζηγιάννη να λένε Olympians, Idols, Λευτέρη Ψιμοπουλο κλπ θα με έκανε αν όχι να γελάσω σίγουρα να φύγω από το δωμάτιο. Αν ντυνονταν και... εποχής... Θεούλη μου νομίζω θα έφευγα κι από τη χώρα ένα διάστημα που καλό θα μου έκανε θα γλίτωνα και τους βιοχλαπατσες της πολιτικής ζωής του ντοπου

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Όλοι μπορούν να πουν τα πάντα - εδώ είπε ο Σάκης... Θεοδωράκη. Τώρα, πόσο πειστικοί θα ήταν αυτό θα το κρίναμε.

      Βασίλης Καμπούρης
      ναι δεν λέω να μην τα πουν Να πουν ότι θέλουν Κι εγώ ως δέκτης όμως μπορώ να κρατάω μια ντοματουλα υπ ευθύνη μου. Το λέω διότι έχω δει κάτι ψιλοαποπειρες τους στο παρελθόν που κάνουν τον Τόνι Σφινο να μοιάζει Γαργανουρακης

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Εμένα μου αρέσει ο Σφίνος σε αυτό που κάνει. Το κάνει πολύ καλά. Αλλά βασικά ο Σφίνος δεν είναι ότι τραγουδάει, είναι ότι αναπαράγει "σωστά" την εποχή των... χίπιδων και ντιρλαντάδων. Γελοιοποιεί δηλαδή μία γελοία από τη φύση της κατάσταση.

      Βασίλης Καμπούρης
      ναι καλός είναι συμφωνώ. Για ακριβώς αυτό που κάνει. Να γελοιοποιεί τη θεία μου τη χιπισσα φάση. Τον χρησιμοποίησα ως τον ρόλο του όχι ως τον καλλιτέχνη παραπάνω. Δηλαδή την σφαίρα της γελοιότητας. Ε οι ρουβαδες Χατζηγιάννηδες στο παρελθόν που προσπάθησαν να κάνουν νότα 60s λόγω αυρας κι όχι δυνατοτήτων που εχουν, λέω, ήταν σαν Σφινος αλλά χωρίς τη σάτιρα

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Είναι θέμα παραγωγής. Πώς θα τους στήσεις, τι θα ζητήσεις από κείνους. Θέλει ψάξιμο και στο ρεπερτόριο. Κι ένα σωρό άλλα. Δεν είναι εύκολα αυτά τα πράγματα, άμα θες να κάνεις σοβαρή δουλειά.

      Βασίλης Καμπούρης
      συμφωνώ σε όλα Δεν τους μπορώ αυτούς τους τύπους όμως. Είναι σαν να λέμε πως υπό συνθήκες μπορεί να φτιαχτεί ένα υπέροχο γλυκό από φυστίκια αλλά εγώ να είμαι αλλεργικός κι αν φάω φυστίκι να τουμπανιασω σαν γκρανκασα εικοσιδυαρα

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Εντάξει, ποπ τραγουδιστές των 90s-00s είναι. Και δεν παίζανε σε χορούς χουνταίων αξιωματικών, όπως παίζανε οι ποπάδες των σίξτις.
      https://www.lifo.gr/.../oi-sheseis-toy-rok-kai-toy..
      Οι σχέσεις του ροκ και του ελληνικού ροκ με το στρατό στην Ελλάδα λίγο πριν και αμέσως μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 | LiFO

      Βασίλης Καμπούρης
      Νταξει σε αυτό συμφωνώ πλήρως Αν και ο Ρουβ είναι κάπως φλεξιμπλ χαχαχα

      Kostas Karabetsos
      δεν βλεπω μουσικο κουτι...

      Dimitris Mpakirtzis
      Τον Ρουβά τον θέλω πρώτο του χορού στους Πέρσες "του Χρήστου"...αυτό θα είναι fun...

      Ναταλία Ρασούλη
      Και η σύγκριση που γίνεται αυτόν τον καιρό είναι άστοχη κατά την ταπεινή μου άποψη, γιατί δεν είναι καν καλλιτεχνική.
      Θα ήθελα να πω όμως, ότι η ποπ του 60 δεν εχει σχέση με την ποπ του 90 και μετά.
      Η μια ειναι ποπ, η αλλη σκυλοποπ

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Αυτό είναι σκυλοπόπ;
      https://www.youtube.com/watch?v=2rItVOr_95s
      ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΖΑΚΑΣ - ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΟ ΝΑ ΞΕΧΝΑΣ

      Ναταλία Ρασούλη
      Μου βγαίνει οτι μου έκανες κάποιο σχόλιο αλλα δεν το βρίσκω

      Διαγραφή
    2. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Έβαλα ένα ποπ τραγούδι ακριβώς από πάνω, που δεν είναι σκυλοπόπ

      Ναταλία Ρασούλη
      κρίμα, δεν το βρίσκω.. Βρήκες ένα;

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Είναι πολλά, C: Real, Μίκρο κλπ. Το ξαναποστάρω... https://www.youtube.com/watch?v=2rItVOr_95s
      ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΖΑΚΑΣ - ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΟ ΝΑ ΞΕΧΝΑΣ

      Nikos Barpakis
      Τριπαρεις.

      Evagoras Karageorgis
      ... απλώς...οδοντόκρεμες! Η Φαραντούρη κι ο Αλκινοος; Γιατί είσαι τόσο απόλυτα σίγουρος, αγαπητέ Φώντα; Γιατί επιμένεις σε αυτή ρητορική; Ναι, ας πάει κι ο Ρουβάς με Χατζηγιάννη να πουν τα δικά τους ή ότι άλλο, πολύ σωστά εισηγήσαι, πιο πάνω, και άσε τον κόσμο να κρίνει. Άσε τον κόσμο να αποφασίσει. Μην τον προϊδεάζεις ότι ... η Φαραντούρη κι ο Αλκίνοος... θα είναι απλώς... οδοντόκρεμες.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Για το fun είναι ο χαρακτηρισμός "οδοντόκρεμες" (ας προσέχεται λίγο παραπάνω το αρχικό ποστ) , για την χαρά και την διασκέδαση. Το "Μαουτχάουζεν" από καναπέως δεν έχει κανένα fun.

      Γιώργος Δαραβίγκας
      Πιθανόν να ξεπερνούσε το 6,2% τηλεθέασης που έκανε το Μουσικό κουτί με Φαραντούρη-Αλκίνοο γιατί είχε Σαρβάιβορ που έπιασε το 27,5% απο τους μερακλήδες Ελληναράδες.Fun απο τους παρηκμασμένους Ρουβά-Χατζηγιάννη,ίσως για τις Ρουβίτσες νοικοκυρές πλέον...Σόρυ, άποψη μου.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Κααααλά. Δεν είναι παρηκμασμένοι άλλοι που λένε τα ίδια τραγούδια 60 χρόνια και είναι ο Ρουβάς με τον Χατζηγιάννη; Το πρόγραμμα κάνει τη διαφορά, όχι τα πρόσωπα.

      Γιώργος Δαραβίγκας
      Ίσως να είναι.Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά όμως πέρα απο την ποιότητα..τραγουδιστές σαν την Φαραντούρη τους βλέπεις στο γυαλί σπάνια.Ο Ρουβάς είναι ένας σιτεμένος μαιντανός της τιβι που βρήκε άσυλο γιατί εκεί είναι τα φράγκα.Το πρόγραμμα κάνει τη διαφορά συμφωνώ και θα προτιμούσα να το ακούσω απο νέα ταλαντούχα παιδιά χίλιες φορές.Όχι άλλο Νταλάρα...

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Σεβόμαστε όλοι την Φαραντούρη και την ιστορία της, και ο Ιωαννίδης συμπαθέστατος. Το νόημα όμως του ποστ είναι άλλο. Προτείνω να ξαναδιαβαστεί.

      Ζουλιάν Μπάλστον
      Δεν νοιάζουν το ταλέντο, ούτε η φωνάρα μα να βλέπουμε ανθρώπους ανθρώπινους στην τηλεόραση. Αυτό πρόσφεραν ο Ιωαννιδης, Φαραντούρη. Έχω να δω ανθρώπους στην τηλεόραση από παιδί, πέρα από κιτρινίλα και ρατσισμό. Ο Ρουβάς είναι το τελευταίο
      Ειδικά σε εμάς τους κάφρους μουσικά. Άμα κάνεις εμένα που μεγάλωσα με χαρντκορ πανκ, Crust πανκ, Deathmetal και Thrashmetal. Να ακούσω. Έχεις κάτι που κανένας ποπ μουσικός δεν το κατέχει

      Διαγραφή
  4. Σχόλια από το fb στο ποστ "Έχει και η δεξιά την... Φαραντούρη της"...

    Asser Moissis
    Ο Ζαμπέτας τα λέει στην βιογραφία του, όταν βρέθηκε στην Ολυμπιάδα στο Παναθηναϊκό Στάδιο με τον Ντίνο Ηλιόπουλο τον Κώστα Καζάκο και τη Τζένη Καρέζη... Καθώς και τον αδίκως χαρακτηρισμένο Γιώργο Οικονομίδη. Η ρετσινιά δεν κόλλησε σε όλους...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν έχουν σχέση με Ολυμπιάδα οι Ζαμπέτας. Ηλιόπουλος, Καρέζη κ.λπ. Η Ολυμπιάδα ήταν διαγωνισμός ελαφρού τραγουδιού.

    Asser Moissis
    Ναι σωστά για καποια εκδήλωση των καλλιτεχνών στο Στάδιο στην 7ετία αναφερομαι

    Gerakanakis George
    Οι διαχωρισμοί στην πραγματική τέχνη είναι απαράδεκτοι με αστερίσκο για το πολιτικό τραγούδι που κι αυτό σε υψηλά επίπεδα γίνεται .... "υπέρ - πολιτικό" ....

    θωμας σταμκος
    Καταπληκτικό τραγούδι!!!!.Και φωναρα...

    Γεώργιος Ζγούρας
    * Σωστόςςς! Κάποια πραγματάκια είχε γράψει κι ο Ζαμπέτας για εκείνες τις γιορτές και ποιοι πήγαν! Τελικά, νομίζω πως στοχοποιήθηκαν η Δενάρδου, ο Ζαμπέτας, ο Οικονομίδης, η Παμέλα, ο Δήμας! - (αν ξεχνάω και κάποιους...)

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν μπαίνουν όλοι στο ίδιο καζάνι. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Ο Δήμας τραγούδησε τον ύμνο της χούντας, δεν ήταν δυνατόν να περάσει αυτό στο ντούκου. "Τιμώρησε" όμως ο ίδιος τον εαυτό του γι' αυτό, οπότε τι να λέμε εμείς τώρα;

    Γεώργιος Ζγούρας
    * Κι όμως, αυτοί οι 5 είχαν δικό τους...ξεχωριστό καζάνι! - (δεν θα δώσω συνέχεια, απλώς θα παρακολουθώ τα σχόλια)

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Όχι, δεν ισχύει. Υπάρχουν διακρίσεις. Που για κάποιους γίνονται και για κάποιους όχι.

    Patritsopoulos Nikos
    φωνη....παρουσια....

    Nikos Zozos
    Καταλαβαίνω ότι το λες σε επίπεδο τέχνης (φωνής, ερμηνείας, κλπ) αλλά η Φαραντούρη δίπλα στην Δενάρδου σε μια πρόταση είναι ιεροσυλία όπως και να το δει κανείς. Καταλαβαίνω την προσπάθεια σου να «αποκαταστήσεις» κάποιους στιγματισμένους όπως πχ τον Μαστοράκη (γράφω το όνομα του και ανατριχιάζει το είναι μου από σιχαμάρα!), αλλά ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Στο κάτω, κάτω η δεξιά έχει αισθητήριο και δεν είναι χαζή να αρχίσει να προκαλεί τα νωπά ακόμα αισθήματα του κόσμου σε ότι αφορά την δικτατορία και τους κολαούζους της. Σε καμιά δεκαετία αν ζούμε θα το δούμε κι αυτό. Ακόμα όμως φαίνεται πως η ιστορική μνήμη αντέχει και η δεξιά την φοβάται και προσπαθεί να είναι όσο λιγότερο δεξιά μπορεί

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    50-55 χρόνια για να αποκατασταθούν κάποια πρόσωπα και καταστάσεις στο τραγούδι είναι ανεπίτρεπτα πολλά. Εγώ πάντως, σε προσωπικό επίπεδο, δεν αποκαθιστώ κανέναν και τίποτα. Δεν μου αρέσει αυτή η λέξη. Απλώς ψάχνω, μελετάω και αποφαίνομαι για το ένα ή το άλλο - δεν φτιάχνω, ούτε προτείνω, τοτέμ.

    Panos Michail
    Άλλη δουλειά δεν είχε αγαπητέ ο Φώντας να κάνει αποκαταστάσεις λολ. Είναι από τους μετρημένους στα χέρια Έλληνες γραφιάδες πέρα από τη βαθιά γνώση του που δεν κάνει το βαρετό ελληνικό παιχνιδάκι : οι δικοί μας και οι δικοί σας σε ότι έχει να κάνει με τέχνη . Γουστάρω ακόμη και όταν διαφωνώ γιατί τον διακρίνει ακριβώς αυτή η σημαντικότατη παράμετρος

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Για δε τον Μαστοράκη - δεν ισχύει αυτό που γράφεις. Έχω κάνει αυστηρή κριτική στον Μαστοράκη, για κείμενά του σε περιοδικά ήδη από τις αρχές του '60 (δεν μιλάω μόνο για το τσατσιλίκι στην ελληνική ποπ, χούντα και Μοντέρνους Ρυθμούς), όμως για τη φάση με την εκπομπή του Πολυτεχνείου, προσωπικά, τον "αθωώνω". Αυτό δεν σημαίνει αποκατάσταση. Μην τα μπερδεύουμε όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Karl Bulsaras
      Στήριζαν τις χουντικός φιέστες. Όπως ο Μαστοράκης τις … φιλελευθεροποιητικές.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Να μη βλέπεις και τις ταινίες του Αγγελόπουλου τότε (αναπαράσταση, μέρες του 36) και του Δαμιανού (Ευδοκία) -η χούντα του είχε παραχωρήσει όπλα, στρατόπεδα κ.λπ. για να γυρίσει την ταινία- γιατί προβλήθηκαν και βραβεύτηκαν στο κρατικό φεστιβάλ κινηματογράφου θεσσαλονίκης, το οποίο στήριξαν, ενώ είχε χουντική διοίκηση.

      Vassilis Konstandopoulos
      Αν θυμάμαι καλά, οι σκηνές του στρατοπέδου στην "Ευδοκία" γυρίστηκαν στην Κύπρο. Αλλά δεν έχει καμιά σημασία. Επί χούντας, στον χώρο των κινηματογραφιστών υπήρχαν 2 τάσεις: Μένουμε και το παλεύουμε ή φεύγουμε. Ο Αγγελόπουλος (και πολλοί άλλοι) διάλεξε την πρώτη εκδοχή, ήγουν λίγο-πολύ αποδέχτηκε ότι θα κινείται σε κάποια όρια. Δεν έχει καμιά σημασία κι αυτό, σημασία έχουν οι ταινίες (κι οι ίδοι οι κινηματογραφιστές, ποτέ δεν έθεσαν αυτού του τύπου τις διαχωριστικές γραμμές, ασχέτως αβυσσαλέων διαφορών). Φυσικά, ο Τεό (και πολλοί άλλοι), δεν βγήκε να κάνει εκπομπές στην χουντική τηλεόραση, ούτε ψωμίστηκε εν γένει με την προπαγάνδα των ΜΜΕ επί χούντας, ούτε ψαχνόταν για τον βιοπορισμό από το χουντικό δημόσιο, είχε πολύ συγκεκριμένα πράγματα στο μυαλό του και δεν ασχολιόταν από πού θα έλθει το (ούτως ή άλλως, βρώμικο) χρήμα. Όπως είχε πει κι ο ίδιος στην μυθική "συνέντευξη τύπου" στην τότε ΦΜΣ (με αφορμή τον "Μεγαλέξαντρο", στο πάνελ Τεό, Ραφαηλίδης, Δανίκας, απαντώντας στις υστερίες του Νίκου Ζερβού περί ιδρύματος Φορντ κλπ.) "για να ζήσεις τη μάνα σου, πρέπει να κλέψεις τη μάνα σου". Τα έργα μένουν, το κατά πόσο (υπογείως ή ανωγείως) παρεμβαίνουν σε μια επιβεβλημένη πραγματικότητα είναι μια άλλη ιστορία.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν είναι έτσι όπως τα λες. Ο Δαμιανός είχε θέση στην τηλεόραση επί χούντας και έπαιζε και σε σίριαλ (παράξενος ταξιδιώτης). Για δε τον Αγγελόπουλο μάθε για το παρασκήνιο με τις Μέρες του 36. Είχε γράψει παλιά ο Χρηστάκης κάποια πράγματα. Όχι ότι τα πιστεύω όλα, αλλά... τέλος πάντων... Καλά κάνανε και κάνανε ταινίες τότε. Δεν το συζητώ.

      Vassilis Konstandopoulos
      Δεν αντιλαμβάνομαι τι "δεν είναι έτσι". Ο Δαμιανός βιοποριζόταν από ό,τι υπήρχε, άπαξ και παρέμεινε και ναι, είχε και "θέσεις", αλλά δεν έκανε ρεπορτάζ για το Πολυτεχνείο ας πούμε. Για τα "παρασκήνια", ακούστηκαν πολλά από διάφορες και καλά "αντεργκράουντ" πηγές, κυρίως καθώς όλοι οι "απέξω" τότε ήθελαν να κοντράρουν τον Αγγελόπουλο που "έπαιρνε τα λεφτά". Τεσπα, μένει ό,τι έγινε, οι ταινίες του Αγγελόπουλου, αυτές του Δαμιανού, κι αυτές των σκέλεθρων της χούντας.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν βιοπορίζονταν όλοι απ' ό,τι υπήρχε. Κάποιοι ήταν στην απ' έξω. Και είναι άλλο να δουλεύεις ως ηθοποιός στη τηλεόραση επί χούντας και άλλο να έχεις θέση παραμέσα, στη χουντική τηλεόραση, και να αποφασίζεις. Κάθε πράγμα είναι διαφορετικό. Και για το ρεπορτάζ του Πολυτεχνείου είναι αθώως ο Μαστοράκης (για μένα). Αλλά αυτά τα θέματα δεν είναι για το φέισμπουκ. Είναι για... από κοντά.

      Σπυρίδων Παπαδημητρίου
      Τα τσολια ειναι τσολια.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ποιος είναι τσόλι;

      Σπυρίδων Παπαδημητρίου
      Ο Μαστορακης βεβαια.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Σαχλαμάρες. Άστο. Δεν θέλω να έρχεστε εδώ για να βρίζετε, μα για να μαθαίνετε.

      Χρήστος Πριτσαπίδουλας
      Πώς θα ήθελα μια σειρά εκπομπών (έστω μεταμεσονύχτιων), σχολιασμένων κι από τις δύο πλευρές...
      Αλλά στο θέμα να εντάσσεται και ο ουσιαστικός ρόλος εταιριών και παραγωγών...

      Διαγραφή
  5. Σχόλια από το fb στο ποστ "Η γελοία δήλωση της (χθεσινής) ημέρας από τον Άη Στράτη:"...

    Makis Kontizas
    Τοποσημο Βασανισμένων και Αγιασμενων μονο

    Christos Mamalakis
    Ανιστορητος, επιπολαιος και προπετης!

    Ανδρεας Μπικουβαρακης
    αναθεωρητής φασιστοφιλελεύθερος. Καθόλου τυχαία αυτά που λέει.

    Lampros Papalexis
    Το μαλακισμένο επιτηδευμένα ανιστόρητο τσογλάνι

    Lefteris Karkas
    Φυσικά δεν τόλμησε να πεί ποιός έστελνε ποιόν εκεί..

    Θεοδουλος Παρασκευαιδης
    Ο ΓΕΛΟΙΟΣ,Ο ΠΟΤΑΠΟΣ Ο ΣΤΡΕΒΛΩΤΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.....ΑΛΛΑ ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ???!!!!!...ΤΟ ΦΙΔΙ,ΦΙΔΙ ΘΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙ.....

    Tanas Atanasoff
    δεν άντεξα...γέλασα, πικρά έστω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σχόλια από το fb στο ποστ "Βγαίνουν και σου λένε... πω πω τι σπουδαίοι μουσικοί! Έλα μωρέ τώρα... άψυχοι είναι. Χιλιάδες σαν κι αυτούς."...

    Βασίλης Καμπούρης
    Αυτό ακριβώς έλεγα κι εγώ χθες. Κάποιο πρόσωπο που βάζει ωδειίλα παντού μην πάνε τσάμπα τα λεφτά μάλλον, νόμιζε πως έλεγα ότι δεν πρέπει να υπάρχουν σπουδές τεχνικής... Λέω οκ έπρεπε να γράψω πως πρωτίστως η μουσική χρειάζεται και λίγο μυαλό χαχαχα

    Γεώργιος Ζγούρας
    * Σωστή η σκέψη μα και η γραφή!

    Χάρις Κουμαριώτη
    Χαιρομαι υπερβολικα οταν εκφερεται ενας τετοιος λογος-οπτικη πανω στον ηχο κ τα πραγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σχόλια από το fb στο ποστ "Φρόντισα τις προάλλες και είδα τους δύο Άγιους Νεκτάριους"...

    Aggeliki Marinou
    Η δυναμική στην υποκριτικη του Σερβετάλη - κατά την ταπεινη μου γνωμη πάντα- είναι το σώμα. Σε όσα έχω δει. Παίζει με το σωμα. Και αυτό τον κάνει σημαντικό ηθοποιο. Πάλι κατα την ταπεινη μου γνώμη. (ασχετο, σχετικο)

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ναι, με την κατατομή του, το προφίλ του, με όλα αυτά. Όχι με το λόγο του.

    Aggeliki Marinou
    Και με την κίνηση. Πολύ με την κίνηση. Ολο το σώμα του "παίζει" στην σκηνή. Ο λόγος είναι πιο αδύναμος. Το σώμα "μιλά" . Στο θέατρο αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πιο σημαντικό από το σινεμά.

    Panos Michail
    Ετοιμάσου για τον Παισιο
    https://youtu.be/1QhgHmFrFFE
    Άγιος Παίσιος trailer (από τον Φεβρουάριο '22 στο Mega)

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Κρίμα που δεν πήρανε τον Πρέκα...

    Nick Rovas
    Για αυτού του τύπου τις αναλύσεις δε θα κουραστώ ποτέ να σε διαβάζω, καλή δύναμη

    Dimitris Panayiotatos
    Ο Γρηγορίου, σε όλες σχεδόν τις ταινίες του, υπήρξε πάντα καινοτόμος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σχόλια από το fb στο ποστ για τον David Bowie...

    Μαίρη Δαλάκου
    Απαράδεκτο!.....και που το 'θελε ο ίδιος επίσης, ακατανόητο

    Spyros Zoupanos
    Το έχει ακούσει κάποιος; Είναι ενδιαφέρον; Λόγω εξωφύλλου αδυνατώ να προχωρήσω, ΖΗΤΩ ΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ

    Jacques Vache
    Ο δίσκος για τους bowiκους είναι πολύ καλός, διασκευάζει τραγούδια της ποπ περιόδου του γυρω στο 67-68. Το έχω σε πειρατικό με νορμαλ εξώφυλλο. Αυτό το εξώφυλλο είναι σκέτη φρίκη!

    Kwstas Agas
    ναι, κι εγώ όταν είδα το εξώφυλλο κατά τις περιηγήσεις μου στο fb νόμισα ότι ... πρόκειται για photoshop - τρολιά !!! Κι όμως, έτσι είναι πράγματι το εξώφυλλο το δίσκου ... Επιλογή Bowie λοιπόν ... Εμ, ήταν κι αυτό μέρος της προσωπικότητάς του και της ιδιοφυίας του, να μας εκπλήσσει και να μας "σοκάρει" διαρκώς, να ανεβάζει την αισθητική μας στα ύψη και την άλλη στιγμή να την υπονομεύει ...

    Gerakanakis George
    Ηταν μυστήρια ψυχή σε κάθε περίπτωση αντισυμβατικός αλλά ιδιοφυία .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σχόλια από το fb στο ποστ για τους Electric Toilet...

    Ηλίας Ηλιάδης
    Έχει μερικά πολύ καλά κομμάτια ο δίσκος !!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ναι, αν ήταν όλα σαν κι αυτό που έβαλα θα ήταν 10 στα 10 ο δίσκος.
    Γενικά είναι καλό άλμπουμ. Το εκτίμησα. Έχει και τα κόλπα του, ηλεκτρονικά κ.λπ. Δεν ξέρω πώς ακούγεται στην Akarma. Πιθανώς να είναι λίγο καλύτερα εκεί.

    Ηλίας Ηλιάδης
    είναι λίγο καλύτερα στην Akarma νομίζω και εγώ .Η Akarma είχε βγάλει και τους ομόσταυλους τους στην Nasco , τους Felt , από ότι θυμάμαι

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Felt φοβεροί...
    https://diskoryxeion.blogspot.com/.../felt-tp-progressive...
    FELT tοp αμερικανικό progressive

    Spyros Diastimikos
    Ναι, είναι καλύτερα στην Akarma από το Psycho ή της Fantasia.
    Ναι τους Felt. Μόνο που στην Akarma κοπή το τελευταίο κομμάτι είναι σε διαφορετική ταχύτητα από ότι στο original album. Ευτυχώς, η επανέκδοση του Καραθανάση και το αμερικάνικο reprint του 2013 το επανόρθωσαν.

    Ηλίας Ηλιάδης
    εγώ έχω το Felt στην Akarma . Έχεις φοβερή μνήμη πάντως , μου κάνει εντύπωση που τα θυμάσαι όλα αυτά . Έχει βγάλει ο anazitisi και το προσωπικό του Myke Jackson των Felt

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Κι αυτό πολύ καλό.

    Leonidas Rags
    Το θεωρώ πολύ καλό άλμπουμ όλο,της Akarma είναι πολύ καλή κοπή οντως

    Simos V. Simos
    Η Psycho ειχε μια πολύ ωραία λίστα ... σε κάποιον Ηχο του 84 αν θυμάμαι καλά υπήρχε ένα ωραίο αφιέρωμα σε αυτή ...Στην εκδόσεις της ένα καταπληκτικό live των Quicksilver ... ( το απέκτησα πολλά πολλά χρόνια αργότερα) ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σχόλιο από το fb για τους Ανατολικογερμανούς Oktoberklub...

    Vassilis Serafimakis
    "Sag mir, wo du stehst": Πες μου, πού στέκεσαι (πολιτικά), κάτι σαν το "Which side are you on"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σχόλια από το fb στο ποστ για την Ανατολικογερμανίδα Ines Paulke...

    Nicolas Chatzidimitriou
    Μηπως εχεις και τιποτα για τους Πολωνους Oshian με τον Μιλο Κουρτη...εσυ και εγω θα το ακουσουμε! Keep it up no mater what!!!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Έχω γράψει πλήρες άρθρο γι' αυτούς πριν από 25 σχεδόν χρόνια στο Jazz & Τζαζ.

    Nicolas Chatzidimitriou
    Το ξερω και ηταν ηταν ενθουσιασμενος οταν το ειδε τοτε που ηρθε στη Τεχνοπολη στο Jazz fest!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    20+ χρόνια πριν από μένα είχε γράψει και ο Σάκης Παπαδημητρίου στον Ήχο, κάποια πράματα. Δεν νομίζω να έχουν γράψει άλλοι στην Ελλάδα. Αναλυτικά κείμενα τουλάχιστον. Γιατί κάποιοι σίγουρα κάτι είχαν γράψει όταν έπαιξαν στην Ελλάδα στις αρχές των 80s.

    Akis Perdikis
    Συγχαριτήρια (επίτηδες το έγραψα λάθος για να μη μου βγάλει αυτό το απαίσιο κόκκινο που μισώ) για την έρευνα που έκανες. Κρίμα όμως που δεν μου αρέσει η μακαρίτισσα. Different strokes for different folks...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν έκανα κάποια έρευνα τώρα. Άλλοτε θα την κάνω...

    Akis Perdikis
    Αρκετά στοιχεία παρέθεσες. Μέχρι πριν από μισή ώρα, δεν ήξερα καν τ' όνομά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σχόλια από το fb στο ποστ για την βιντεοταινία με τον Νίκο Γαλανό...

    Γιώργος Φρατζεσκάκης
    Έχω παίξει με τον Βρασιβανοπουλο όταν βγήκα στο θέατρο.Πολυ ωραίος τύπος!

    Dimitris Kourousis
    Νικος Γαλανος >>>> Τσαρλς Μπρονσον

    Stylianos Tziritas
    αυτονόητο! Όταν έκανε τον καπετάνιο με μούτσο τον Τσούκα, ο άλλος τα ιδια και τα ιδια

    Dimitris Kourousis
    Το Ενας Επικινδυνος Ανθρωπος ειναι το Death Wish που μας αξιζει

    Stylianos Tziritas
    ο Γαλανός δεν έπαιξε ποτέ σε ταινία με τόσο κακό soundtrack όσο το Deathwith 2 που είχε κάνει ο Jimmy Page θυμιζω

    Dimitris Kourousis
    Ειλικρινα απαραδεκτο

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Γαλανός καπετάνιος και Τσούκας λοστρόμος ως Βούτακας στο "ταξίδι"... Το βλέπαμε κι αυτό.

    Andreas Mandas
    Εν τω μεταξύ και το Miami Blues ως Ένας Επικίνδυνος Άνθρωπος είχε έρθει στη χώρα μας.

    Spiros Dfold Grammenos
    Στην ηχοληψία και στο μοντάζ οφείλεται η κακή παντρειά εικόνας και ήχου, ανεξάρτητα από τον αν είναι χάλια ή όχι οι συνθέσεις!

    Irini Pitsoli
    Πραγματικά πολύ ενδιαφέρον σενάριο, που δεν σε κάνει να πλήττεις ούτε δευτερόλεπτο. Η ερμηνεία του Γιώργου Βρασιβανόπουλου πραγματικό έπος. Αυτά νομίζω ότι είναι τα δύο μεγάλα ατού της ταινίας. Ο Γαλανός συμπαθής. Για τα δεδομένα των ελληνικών βιντεοταινιών πάντως πολύ καλή ταινία

    Haris Mantellos
    Πρότασή μου είναι να μην λείπει από την δεκάδα σου η παρακάτω
    https://www.youtube.com/watch?v=2FvHsnQ3irw
    ΟΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ 1987

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    To έχω δει, παλιά. Το περίμενα καλύτερο, λόγω "Χωρίς μάρτυρες". Θυμάμαι ότι με είχε κουράσει. Θα το ξαναδώ...

    Haris Mantellos
    Δεν φτάνει βέβαια το "Χωρίς μάρτυρες" αλλά για βιντεοταινία διαφέρει σαν θέμα από άλλες του σωρού. Παρεμπιπτόντως αυτός ο Νίκος Παπαμαλής τι απέγινε? Ούτε φωτογραφία του δεν μπορώ να βρω.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν ξέρω τίποτα. Χάθηκε. Κάπου είχα διαβάσει παλιά πως είχε στενοχωρηθεί επειδή τον είχαν εξορίσει, στο φεστιβάλ του '83, στο πληροφοριακό τμήμα, και κάπου τα παράτησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Την εχα και εγω την εκδοση απο την Psych,των ELECTRIC TOILET,και μαλιστα την ειχα παρει αρκετα τσιμπημενη απο τα Εξαρχεια(ονοματα δεν λεμε,καταλαβαινομαστε) καμια 15 και βαλε χρονια πισω,και η εγγραφη ειναι κατω του μετριου.Λειπει(η δεν εχει εγγραφει σωστα)ενα καναλι,οι backing φωνες,πολλα ριφ,τα πληκτρα μολις που βγαινουν μπροστα σε καποια τραγουδια.Το διαπιστωσα αργοτερα απο κοπια της ΑKARMA που ειναι πολυ καλυτερη ποιοτικα.Την ξεφορτωθηκα την κοπια της PSYCH,μην παιρνωντας πισω φυσικα οτι εδωσα.Τα ιδια προβληματα(και χειροτερα μαλλον για μενα) εχει και η εγγραφη των MUSIC EMPORIUM,απο PSYCH.Ακους τους EMPORIUM απο την Sundazed και νομιζεις οτι ειναι αλλη μπαντα.Ειχα μπει μεσα απο τους πειρατες της Psych!Kαλημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι εχεις δικιο.Απο κεκτημενη ταχυτητα το psych.Και ενα λινκ(αν και ειναι γνωστα)για την PSYCHO.http://uk45s80.orgfree.com/80s/80P/80PSYCHO.htm

      Διαγραφή
  14. Το cd των Lazytrains εκτός από το ότι φαίνεται ότι γουστάρουν αυτό που κάνουν και το feeling του blues κατά τ' αλλά ακούγονται σαν Vaya con Dios σε ελληνική εκδοση

    ΑπάντησηΔιαγραφή