Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

MAGICK BROTHER & MYSTIC SISTER το πρώτο μέρος του tarot

Ισπανοί (Καταλανοί) από την Βαρκελώνη, οι Magick Brother & Mystic Sister μας παραδίδουν τώρα το δεύτερο ελληνικό LP τους, για λογαριασμό της Sound Effect Records, που τιτλοφορείται Tarot Part 1” (2024).
Ήδη από την ονομασία του γκρουπ, και βεβαίως από τον τίτλο του άλμπουμ, πολλά πράγματα μπαίνουν από την αρχή στη θέση τους. Υπάρχει λοιπόν το πρώτο LP των Gong από το 1969, το “Magick Brother”, όπως και το κομμάτι “Mystic sister-magick brother” (από τον ίδιο δίσκο), και βεβαίως υπάρχει το Tarot, οι κάρτες Tarot, που έχουν επηρεάσει διάφορα σχήματα και μουσικούς του rock μέσα στα χρόνια (να θυμηθούμε μόνο το άλμπουμ “Tarot” του Walter Wegmüller, από το 1973). Χοντρικά, δε, θα έλεγα πως επιρροές από Gong και Walter Wegmüller υπάρχουν κι εδώ, στο “Tarot Part 1” των Καταλανών (αν και πιο πολύ από τους πρώτους), καθώς ο δίσκος κινείται σ’ αυτούς τους χώρους των μεταιχμίων του folk-progressive-space rock.
Η ισπανική μπάντα αποτελείται, βασικά, από τρία μέλη, τον Xavi Sandoval μπάσο, κιθάρες, μαντολίνο, την Eva Muntada πιάνο, σύνθια, όργανο, μέλοτρον, φωνή και τον Alejandro Carmona ντραμς, αλλά υπάρχουν και βοήθειες σε φωνές (Dominic ODair, Maddy Gray, Glenn Brigman), σιτάρ (Tony Jagwar), κρουστά (Didac Ruiz) και φλάουτο (Maya Fernandez).
Βασικά με τραγούδια και spoken words έχουμε να κάνουμε εδώ, που είναι έντεκα στον αριθμό (πέντε στην πρώτη πλευρά και έξι στην δεύτερη) και τα οποία αριθμούνται από το νούμερο 0 (“The fool”) έως το νούμερο 10 (“Wheel of fortune”). Αυτή ακριβώς η αρίθμηση, που ξεκινάει από το 0, σχετίζεται με τις κάρτες Tarot και βασικά μ’ εκείνες που αποκαλούνται Major Arcana – τα 22 αριθμημένα φύλλα, από το 0 έως το 21. Υποθέτω λοιπόν πως και το “Tarot Part 2”, που θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή στο μέλλον, θα αποτελείται από τα υπόλοιπα έντεκα tracks (από το 11 έως το 21). Επίσης να πω πως υπήρχε και αμερικανικό συγκρότημα με την ονομασία Major Arcana στα σέβεντις, που θα μπορούσε, και αυτό, να θεωρηθεί ως επιρροή για τους Magick Brother & Mystic Sister.
Έχοντας όλα αυτά κατά νου και ακούγοντας, συγχρόνως, το “Tarot Part 1”, δεν γίνεται να μην παραδεχθείς την ικανότητα των Καταλανών να κινούνται σ’ αυτούς ακριβώς τους χώρους των μεταιχμίων, που περιέγραψα ανωτέρω, κα που χοντρικά θα μπορούσες να τους συναντήσεις σε σχήματα από τους Gong, που προαναφέρθηκαν, έως τους Brainticket. Και είναι τα ωραιότερα tracks των Magick Brother & Mystic Sister, όπως αυτά αρχίζουν να εξελίσσονται μετά από το “The emperor”, το τελευταίο track της πρώτης πλευράς, και καθ’ όλη τη διάρκεια της δεύτερης, με τις κομματάρες “The hierophant”, “The chariot”, “The justice” και “Wheel of fortune”, που σου δημιουργούν, σαν ακροατή, όλα εκείνα τα αγαπημένα vibes από το χθες του ευρύτερου cosmic rock, μ’ έναν φυσικό και εν τέλει άψογο αισθητικώς τρόπο.
Επαφή: www.soundeffect-records.gr

1 σχόλιο:

  1. Vassilis Serafimakis
    Ελα τώρα! Επαφή μετά δεκαετίες με την οικογένεια τού Daevid Allen!

    ΑπάντησηΔιαγραφή