Τρίτη 2 Απριλίου 2024

JAMES WILLIAMS / DENNIS IRWIN επανέκδοση ενός τζαζ δίσκου από το 1978

Το Focus [RED Records / AN Music, 2024], του κοντραμπασίστα Dennis Irwin (1951-2008) και του πιανίστα James Williams (1951-2004), κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε βινύλιο, από την RED, το 1978, οπότε τώρα έχουμε μία ακριβή CD-επανέκδοσή του, χωρίς bonus και τέτοια, με νέο mastering και καλό ήχο.
Το “
Focus” είναι ηχογραφημένο στην Μπολόνια, στις 6 Δεκεμβρίου 1977, και συλλαμβάνει τους δύο μουσικούς σε δημιουργική φάση. Στο σετ τρεις δικές τους συνθέσεις και δύο versions –μία 13λεπτη στο “In a sentimental mood” του Duke Ellington και μία 8λεπτη στο “Invitation” του Bronislau Kaper–, είναι αρκετές, ως φαίνεται, για να δημιουργήσουν ένα άλμπουμ με ωραία παιξίματα, ενταγμένα χοντρικά μέσα στο bop περιβάλλον.
Οι δύο μουσικοί συμμετείχαν τότε στους Art Blakey and The Jazz Messengers, ένα... πανεπιστήμιο της jazz, και ήταν σε μια περιοδεία του σχήματος στην Ιταλία, όταν... αυτονομήθηκαν, για να μπούνε στο Studio 67 της Μπολόνια και να ηχογραφήσουν.
Μουσικοί με γνώσεις και εμπειρία, που τότε ξεκινούσαν, ουσιαστικά, τη μεγάλη δισκογραφική διαδρομή τους, οι Irwin και Williams είναι απολαυστικοί σε κάθε τι που παρουσιάζουν στο “Focus”. Όπως, ας πούμε, στο πρωτότυπο “Mimosa”, μια σύνθεση του μπασίστα Irwin, που συνοδεύει παίζοντας με δοξάρι στην εισαγωγή – κομμάτι, που διαθέτει φοβερή μελωδική πιανιστική ανάπτυξη (μακάρι να ήταν λίγο καλύτερη η ηχογράφηση), εντελώς ταξιδιάρικη και φοβερά απαιτητική όσο κυλάει στο χρόνο. Αλλά το ίδιο θα λέγαμε και για το γιγαντιαίο “In a sentimental mood”, που είναι και αυτό χάρμα παιξιμάτων, με έξοχα τονισμένες φάσεις, και με σπάνια λυρική ομορφιά.
Αν αυτό το άλμπουμ είχε λίγο καλύτερη (επαγγελματική) εγγραφή θα ήταν, απλώς, ένα αριστούργημα. Κι έτσι, όμως, δείχνει τι ακριβώς ποιότητας μουσικοί ήταν οι Irwin και Williams.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου