Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

οι MR. HIGHWAY BAND σ’ ένα τύπου seventies ροκ άλμπουμ

Οι Mr. Highway Band δεν είναι καινούριο (ελληνικό) συγκρότημα. Υπάρχουν από το 2011 κι έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα τα εξής άλμπουμ: 1. “Is That Myself” (2012), 2. “Live” (2014), σε συνεργασία με τον Χρήστο Θηβαίο, 3. “Story of my Life” (2014) και 4. “The Rebel Artist” (2017). To Is That Myself [Ikaros Records, Los Almiros Records, 2019], που ακούμε τώρα, είναι επανέκδοση σε κόκκινο βινύλιο του πρώτου άλμπουμ τους, που είχε τυπωθεί αρχικώς μόνο σε CD. Το LP, που είναι «κομμένο» σε 315 αριθμημένα αντίτυπα, περιέχει κι ένα επιπλέον track, μια σημερινή alternative version του εισαγωγικού “No one can bring me down”, ένα γεγονός που δείχνει πως το συγκρότημα εξακολουθεί να υφίσταται και, γιατί όχι, να ετοιμάζει καινούριο υλικό. Όταν ηχογραφούσαν το “Is that Myself” μέλη των Mr. Highway Band ήταν οι Γιάννης Αφέντρας κιθάρες, Γρηγόρης Ψαλτάκος φωνή, Ντένης Τσιούνης μπάσο, Θύμιος Σπηλιωτόπουλος κιθάρες και Κώστας Καλπάκης ντραμς. Σήμερα, οι τρεις πρώτοι παραμένουν στην μπάντα, ενώ οι δύο τελευταίοι έχουν αντικατασταθεί από τους Πάνο Φωτάκο (κιθάρες) και Δημήτρη Τσάρνο (ντραμς).
Το “Is That Myself” είναι ένα ροκ άλμπουμ. Rock με την παλαιά, κλασική έννοια των seventies ας πούμε και όχι… post-rock και τα συναφή. Είναι παλιομοδίτικο δηλαδή – αλλά αυτό δεν αποτελεί κατηγορία, ούτε βεβαίως εκ των προτέρων έπαινο. Όλα κρίνονται και αξιολογούνται επί του πρακτέου.
Οι Mr. Highway Band γράφουν ενδιαφέροντα λόγια, έχουν καλό τραγουδιστή, και προτείνουν, γενικώς το λέμε αυτό, καλά τραγούδια. Άρα το “Is That Myself” είναι ένα καλό άλμπουμ.
Τώρα, το να ψειρίσουμε ένα άλμπουμ, που έχει κάνει ήδη τον κύκλο του δεν ξέρω αν είναι αποδοτικό, αλλά ok… θα μπορούσε να εκλάβουμε το “Is That Myself” και ως επανέκδοση (έστω και μετά από τόσο σύντομο χρονικό διάστημα) και να πάμε παρακάτω.
Το συγκρότημα, λοιπόν, ξέρει να προτείνει καλά τραγούδια, και μεταξύ των καλυτέρων τους θα τοποθετούσα το “Revolution”, που έχει ένα παράξενο ρεφρέν (λες και ακούς ελληνικό-ελληνόφωνο τραγούδι), όπως και το bluesTrain to north”.
Γενικώς το hard (χωρίς ιδιαίτερες εξαλλοσύνες πάντως) «παίζει» ως χαρακτηρισμός, για τα τραγούδια των Mr. Highway Band – με στοιχεία από blues, southern και country-rock να παρεισφρέουν ανά περίπτωση, στα tracks, προσθέτοντας νέα ανανεωμένα vibes.
Νομίζω, δε, πως το πιο αποφασιστικό σκληρό στυλ, δίχως ακουστικές εκπτώσεις κ.λπ., που κινείται έως και λίγο πριν από το «μέταλλο», τους πάει ακόμη καλύτερα απ’ οτιδήποτε άλλο και πως πάνω σ’ αυτό αξίζει να κτίσουν και να ξανακτίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου