Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

ΤΑΣΟΣ ΓΚΡΟΥΣ ό,τι αγαπάς, υπάρχει

O Τάσος Γκρους είναι ένας καταξιωμένος συνθέτης του «έντεχνου». Δικά του είναι μερικά πολύ ωραία τραγούδια αυτά τα τελευταία 30+ χρόνια, τραγούδια που έχουν γίνει (και) επιτυχίες, φθάνοντας στα χείλια όλων μας. Δεν θυμάμαι αν είχα γράψει παλαιά στο Jazz & Τζαζ για δίσκους τραγούδια του Τάσου Γκρους – έχω όμως γράψει εδώ στο δισκορυχείον για ένα προηγούμενο CD του, το «Γενιές Σημαδεμένες» (2011) σε ποίηση Μπρεχτ.
Το πιο πρόσφατο CD-βιβλίο του Τάσου Γκρους είναι το «Ό,τι αγαπάς, υπάρχει» (2019), που τυπώθηκε πριν λίγο καιρό από τον Μετρονόμο και το οποίον περιλαμβάνει 17 τραγούδια του συνθέτη, πέντε εκ των οποίων είναι ηχογραφημένα το 1997 με την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής της ΕΡΤ (υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού), ενώ τα υπόλοιπα δώδεκα είναι γραμμένα τα πιο πρόσφατα χρόνια. Οι στίχοι των τραγουδιών ανήκουν στους Γκίντερ Γκρας, Alice Tori, Θοδωρή Γκόνη, Πάμπλο Νερούδα, Ιωάννη Βηλαρά, Βαγγέλη Κάσσο (2), Ηλία Γκρη, Θανάση Βενέτη, Ηλία Κατσούλη (2), Βαγγέλη Βελώνια, Πωλ Ελυάρ, Γιώργο Μπασδέκη (2), Ηλία Τσέχο και Ιωάννη Πανουτσόπουλο, ενώ αποδίδονται από τους Αργυρώ Καπαρού (6), Γιώργο Μεράντζα, Καλλιόπη Βέττα, Αλέξανδρο Καψοκαβάδη, Μάρθα Φριντζήλα, Γιώργο Νταλάρα, Παντελή Θαλασσινό, Γιάννη Παλαμίδα (2), Τάσο Γκρους, Φωτεινή Βελεσιώτου και Βαγγέλη Βελώνια.
Το «Ό,τι αγαπάς, υπάρχει» σαν άλμπουμ διατρέχεται από μιαν ιδιαιτερότητα. Είναι αφιερωμένο στον γιο τού Τάσου Γκρους Γιώργο Γκρους, που έφυγε γρήγορα από τη ζωή, στα 45 χρόνια του, τον Δεκέμβριο του 2017. Ο Γιώργος Γκρους ήταν και αυτός μουσικός και περαιτέρω ένας άνθρωπος με έντονη κοινωνική δράση και συνείδηση, όπως μαθαίνω. (Μπορείτε κι εσείς να ψάξετε στο δίκτυο και να βρείτε στοιχεία για την πολιτεία του).
Έτσι, λοιπόν, στον πατέρα Γκρους πέφτει το δυσβάσταχτο φορτίο μιας καθημερινής ζωής χωρίς το παιδί του και περαιτέρω το καθήκον να φέρει εις πέρας τη συγκεκριμένη μνημόσυνη έκδοση, τη γεμάτη με τραγούδια που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, περιστρέφονται γύρω από τούτη την ανυπέρβλητη (για έναν γονέα) απώλεια.
Προσωπικώς σ’ ένα τέτοιο άλμπουμ δεν μπορώ να κάνω απολύτως καμμία κριτική – καθώς όλα αυτά που διαβάζω στο συνοδευτικό βιβλιαράκι, και ακούω από τους τραγουδιστές, με ξεπερνούν.
Ένα μόνο θα πω. Αξίζει τον κόπο να ενδιαφερθείτε γι’ αυτήν την έκδοση.
Επαφή: www.metronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου