Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

ELENI ERA κύπρια singer-songwriter

Η Louvana Records είναι μια κυπριακή εταιρεία, που καταγράφει ποικίλα μουσικά συμβάντα απ’ αυτά που συμβαίνουν στο νησί την τελευταία δεκαετία. Μπορεί να μην έχει τυπώσει πολλά CD (αυτό για το οποίο θα γράψουμε σε λίγο είναι μόλις το δέκατο τρίτο της), όμως όλες οι κυκλοφορίες της έχουν λόγο και νόημα – έχουν κάτι να πουν, ενίοτε δε και πολλά ή και περισσότερα από πολλά.
Το Rise Love(2019), που εδώ θα μας απασχολήσει, είναι το πρώτο άλμπουμ της τραγουδοποιού Eleni Era (τυπωμένο φυσικά από την Louvana). Στο CD ακούγονται δέκα τραγούδια (επτά με αγγλικό στίχο και τρία με ελληνικό), όλα συντεθιμένα από την Eleni Era. Επίσης στα εφτά απ’ αυτά είναι δικοί της και οι στίχοι, σε δύο είναι γραμμένοι από τον Χαράλαμπο Ηρακλέους, ενώ σε ένα και από τους δυο μαζί (Eleni Era και X. Ηρακλέους). Περαιτέρω η Eleni Era τραγουδά σε όλα τα κομμάτια, παίζοντας πιάνο, σύνθια, rhodes και glockenspiel. Έχουμε, λοιπόν, να κάνουμε μ’ ένα άλμπουμ στο οποίο η τραγουδοποιός έχει σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχό του. Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι μουσικοί εδώ, όπως ο πανταχού παρόν Λευτέρης Μουμτζής (μπάσο, κιθάρες, σύνθια, ντραμς, κρουστά, φωνή), ο Ανδρέας Τραχωνίτης (ντραμς, κρουστά), η Θάλεια Τσιατίνη βιολί, ο Χρίστος Χατζηχρίστου (σύνθια, ντραμ-μασίν) και η Θεοφανώ Παπαχρήστου (πλήκτρα), όμως δεν παύει η Eleni Era να είναι η κύρια υπεύθυνη για τον ήχο και για ό,τι εδώ ακούγεται.
Τα τραγούδια της Eleni Era είναι βασικά pop. Όχι ιδιαιτέρως… ρυθμικά, δεν είναι δηλαδή αυτό που θα λέγαμε «χορευτικά», αλλά κάπως ιδιότροπα, με χαρίσματα μελωδικά πιο πολύ και με μιαν ονειρική κάπως αύρα να τα περιζώνει. Κάπως dreamy είναι ακόμη και τα φωνητικά της Eleni Era, που χωρίς να είναι από ’κείνα για τα οποία θα λέγαμε πως ξεχωρίζουν, είναι σωστά και με γνώση τοποθετημένα μέσα στη γενικότερη δομή.
Λέμε περί «δομής», επειδή οι συνθέσεις της κύπριας τραγουδοποιού δεν είναι τυχαίες. Έχουν μια «περιπέτεια» στον αρμονικό και τον μελωδικό τομέα, που ξεπερνά το προφανές, και αν αναζητηθούν από κάποιους επιρροές σε σχήματα όπως οι Cocteau Twins, για παράδειγμα, δεν θα είναι άστοχο.
Ακούγοντας, περαιτέρω, τα τρία ελληνόφωνα tracks τής Eleni Era (το “How”, το “Rain” και το “Beautiful moon”) σκέφτομαι πόσο βαθιά έχει επηρεάσει η Λένα Πλάτωνος (με τη Σαβίνα Γιαννάτου) αυτό τον τύπο του ελληνικού τραγουδιού (με τα semi-electronic passages και τα ethereal dreamscapes). Και καλώς δηλαδή (δεν το λέω ως κάτι αρνητικό).
Σε γενικές γραμμές το “Rise Love” είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον CD, που κινείται σ’ έναν δύσκολο ποπ χώρο έχοντας να επιδείξει συγκεκριμένα προτερήματα (σε όλους τους επιμέρους τομείς). Επαφή: www.louvanarecords.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου