Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

FREE LEVEL ήταν στα 80s οι Γιώργος Θεοδωράκης και Πέτρος Σκούταρης

Από την εταιρεία που μας έχει δώσει μερικά πολύ ενδιαφέροντα ελληνικά ηλεκτρονικά άλμπουμ (διαφορετικών αποχρώσεων) τα τελευταία χρόνια, την Into the Light (να υπενθυμίσω τις εγγραφές των Βαγγέλη Κατσούλη, Γιώργου Θεοδωράκη, Δημήτρη Πετσετάκη, Άκη Δαούτη κ.ά.), έχουμε τώρα μια καινούρια βινυλιακή κυκλοφορία της, που αφορά σ’ ένα άγνωστο και σχετικώς εφήμερο project, το Free Level (υφίστατο το 1983 προς ’84), το οποίο αποτελούσαν οι Γιώργος Θεοδωράκης πιάνο, σύνθια, φωνητικά και Πέτρος Σκούταρης κιθάρες, μπάσο, σαξόφωνο, ντραμς, ντραμ-μασίν, φωνητικά.
Αν για τον Γιώργο Θεοδωράκη έχουμε γράψει κι άλλες φορές στο δισκορυχείον (κι ο καθένας μπορεί ανατρέχοντας στα παλαιά κείμενα να πληροφορηθεί ό,τι θέλει), για τον Πέτρο Σκούταρη δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα (τον είχαμε αναφέρει κάποτε ως μέλος των Dubient). Ας πούμε λοιπόν τώρα πως ο Σκούταρης έχει περάσει από τους Sharp Ties και τους 667 (του Θοδωρή Μανίκα), ενώ έχει συνεργαστεί με Σιδηρόπουλο, Πουλικάκο, Λογαρίδη και διαφόρους άλλους. Το Blue Grass EP (2019) των Free Level περιέχει τέσσερα tracks (γι’ αυτό και EP) και γυρίζει στις 33 και 1/3 στροφές. Ας το ακούσουμε…
Το πρώτο track έχει τίτλο “Blue grass 1”, είναι γραμμένο το 1984 και πέραν των Σκούταρη (κιθάρες, σαξόφωνο) και Θεοδωράκη (πιάνο, synth) συμμετέχουν στην εγγραφή και οι Δημήτρης Παπαγγελίδης μπάσο, Δημήτρης Παπανικολάου ντραμς (έχουμε ένα πλήρες γκρουπ δηλαδή). Ας πούμε ότι το “Blue grass 1” είναι χορευτικό, αλλά μ’ έναν τρόπο κάπως πιο… αποστασιοποιημένο. Δεν πρόκειται δηλαδή για ένα τυπικό dance track. Η ρυθμοδομή του είναι απλή, κι έτσι πάνω σ’ αυτό το μετρονομημένο beat σκάνε «γεμίσματα» από σύνθια και σαξόφωνα (κυρίως), τα οποία του προσθέτουν οπωσδήποτε μια χάρη. Κομμάτι πλήρως χαρακτηριστικό του ήχου της εποχής, το “Blue grass 1” διαθέτει βαθύ rhythm section (από κιθάρα, μπάσο, ντραμς) και μέσα από τη «σωστή» 5λεπτη διάρκειά του, μπορεί (έστω και ελαφρώς) να σε ταρακουνήσει.
Το “Little fox” (ή «Το κωλάκι») είναι πιο παιγνιώδες, παρότι σ’ αυτό συμμετέχουν μόνον οι Σκούταρης και Θεοδωράκης. Ρυθμικά μιλάμε για ένα afro track, αλλά… κάτι τα ελληνικά λόγια και φωνητικά, κάτι το funky προς το τέλος, του δίνουν ένα διαφορετικό χρώμα.
Το “Blue grass 3” αγγίζει τα εφτά λεπτά σε διάρκεια και συμμετέχουν σ’ αυτό, πέραν των Σκούταρη-Θεοδωράκη, και οι Βασίλης Ντάλλας μπάσο, Δημήτρης Παπανικολάου ντραμς. Σαν σύνθεση είναι η πιο ενδιαφέρουσα απ’ όλες. Με στοιχεία funk και rock (με την κιθάρα να διαγράφει πολλά μέτρα εδώ), όπως και cosmic, το κομμάτι αυτό ανακαλεί στη μνήμη μου το… ανατολικογερμανικό ηλεκτρονικό-ροκ της δεκαετίας του ’80. Όχι τόσο «συστημικό» και radical, όπως ήταν το δυτικογερμανικό της εποχής, αλλά πολύ καλό και άψογα «φευγάτο» προς το τέλος.
Sun” αποκαλείται η τελευταία σύνθεση των Free Level (αν και εδώ υπάρχει μόνον ο Σκούταρης σε κιθάρες, μπάσο, ντραμ-μασίν, λόγια και φωνή). Δεν ηχεί σώνει και καλά διαφορετικά το “Sun” σε σχέση με τα υπόλοιπα κομμάτια του EP. Το pop-rock και το funk (σ’ ένα στυλ πιο εξευγενισμένης Steve Miller Band της εποχής) χαρακτηρίζουν ηχητικώς το κομμάτι, που ακούγεται με ευχαρίστηση – όπως και όλο το EP εξάλλου. 
Επαφή: www.facebook.com/IntoTheLightRecords

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου