Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

ERIC DOLPHY με αφορμή και με επίκεντρο μια σημαντική πρόσφατη έκδοση (και) με ανέκδοτες ηχογραφήσεις του, ρίχνουμε μια ματιά στην τρανή περίπτωσή του

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε στην Αμερική μια μνημειώδης έκδοση. Πρόκειται για το τριπλό CD “Musical Prophet / The Expanded 1963 New York Studio Sessions” [Resonance Records], που μεγεθύνει σε μια πολύ συγκεκριμένη χρονική στιγμή του έργου ενός μεγάλου της τζαζ, του Eric Dolply (L.A. 20 Ιουνίου 1928-Δυτικό Βερολίνο 29 Ιουνίου 1964).
Αν και στο back cover ως έτος παραγωγής αναφέρεται το 2018, στην πράξη η εντυπωσιακή αυτή έκδοση, που σταντάρει τον θρύλο συνθέτη, μπασοκλαρινίστα, άλτο σαξοφωνίστα, φλαουτίστα και κλαρινίστα της τζαζ στις εγγραφές του στη Νέα Υόρκη το 1963, κυκλοφόρησε την 25η Ιανουαρίου 2019 – το επισημαίνουμε, βασικά, για να μην ξεχαστεί στους απολογισμούς, στο τέλος της χρονιάς, επειδή εν προκειμένω έχουμε να κάνουμε με μια εντυπωσιακή έκδοση, που θα γράψει ιστορία.
Βεβαίως, την ιστορία την έγραψε ο ίδιος ο Eric Dolphy όσο ζούσε, όμως και το “Musical Prophet” έρχεται να συμβάλλει προς τη διατήρηση και διαιώνιση του τζαζ μύθου του μ’ έναν απολύτως ταιριαστό, για την περίπτωσή του, τρόπο.
Να πούμε κατ’ αρχάς τι ακριβώς περιέχει η συγκεκριμένη έκδοση.

Η συνέχεια εδώ…

1 σχόλιο:

  1. Σχόλια από το fb...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Και κάτι τελευταίο που πρέπει και αξίζει να το πω. Αυτά τα δύο άλμπουμ του Eric Dolphy, το “Conversations” και το “Iron Man”, τα είχαμε δώσει με το περιοδικό Jazz & Τζαζ, τον Μάρτιο του 2002. Το CD εκείνο, που είχε επιμεληθεί ο Γιώργος Χαρωνίτης και που είχε τίτλο “New York Sessions 1963”, ήταν μια σημαντική προσφορά.

    Vangelis Aragiannis
    Δεν ξεχνώ τον Κώστα Γιαννουλόπουλο που έλεγε στις εκπομπές του ότι τον θεωρεί τον μεγαλύτερο αυτοσχεδιαστή της τζαζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή