Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 303

28/10/2020
Οι χουνταίοι έδωσαν στη Ζωίτσα να κρατήσει κοντάρι χωρίς σταυρό...

28/10/2020
O υπουργός Εθνικής Αμύνης Παναγιώτης Κανελλόπουλος ζητά ρουσφέτι από τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Καλλία, προκειμένου να διοριστεί δασκάλα εθνικόφρων (Φεβρουάριος 1954 – Κυβέρνηση Αλέξανδρου Παπάγου)

27/10/20126

Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΗ

Σήμερα το πρωί
όντας μάλλον νέος και ανόητος
πήρα το πολυβόλο του πατέρα μου
που το ’χε κρυμμένο από τον καιρό του πολέμου, βγήκα έξω
και καθάρισα κάμποσους μικρούς εχθρούς.
Από τότε δεν γύρισα σπίτι.
 
Σήμερα το πρωί
σμήνη της αστυνομίας με λαγωνικά
κάνουν άνω κάτω την πόλη με την περιγραφή μου
τυπωμένη στο μυαλό τους, ρωτώντας:
«Μήπως τον έχετε δει πουθενά;
Είναι εφτά χρονών
του αρέσει ο Πλούτο, ο Μάιτι Μάους
και ο Μπίφο η Αρκούδα,
μήπως κάπου τον πήρε το μάτι σας;»
 
Σήμερα το πρωί
καθισμένος μόνος σε μια απόμακρη παιδική χαρά
μουρμουρίζοντας στον εαυτό μου, ξανά και ξανά,
«την πάτησες, την πάτησες»
βάζω πλώρη για τα επόμενα σχέδιά μου,
αν και δεν μπορώ να κουνηθώ.
Τα λαγωνικά θα με μυριστούνε
έχουν τα γλειφιτζούρια μου.

 
Brian Patten (1968)
[Ποιητής του Λίβερπουλ, γνωστός σε όσους ακούνε ροκ από το συγκρότημα Grimms και άλλα διάφορα]

26/10/2026
Γράφει αυτός ο Γιάννης Αλεξίου στο ogdoo.gr, για τα 100+3 από τα καλύτερα άλμπουμ της Ελληνικής Σκηνής (2000-2020) και διαβάζουμε το αμίμητο πως «Είναι δύσκολο να χωρέσουν όλες οι τάσεις, όλη η γκάμα της Ελληνικής Σκηνής σε 100 άλμπουμ καθώς και παραλείψεις θα υπάρχουν».
Ρε τι γράφουνε εδώ πέρα; Σε 103 άλμπουμ δεν χωράνε όλες οι τάσεις του ελληνικού ροκ; Καλά πόσες είναι αυτές οι τάσεις; Πεντακόσιες; Εγώ με 5 άλμπουμ, θα είχα μέσα όλες τις τάσεις, δεν θα χρειαζόμουν 103. Αν μιλάμε για τάσεις δηλαδή. Κι άμα είσαι μάγκας, και όχι δημοσιοσχεσίτης, για να τους έχεις όλους μέσα, μπας και σου πούνε οι φίλοι σου «εμένα γιατί δεν μ’ έβαλες;», θα έκανες μια λίστα με καμμιά 30αριά άλμπουμ, ώστε να καταλάβει και κάποιος νέος τι αληθινά-αληθινά αξίζει να ξέρει, και να προσέξει, απ’ αυτή την εποχή.
Περιττό να πω πως απ’ όλα αυτά τα άλμπουμ είναι ζήτημα αν είχα καμιά 10αριά σε μια δική μου λίστα με τα 30-40 καλύτερα της 20ετίας.
Θέλω να πω, απλώς, πως τα περισσότερα «καλύτερα» είναι απ’ έξω.

26/10/2020
Χθες ανέβηκε ένα κείμενό μου στο LiFO.gr, το οποίον παραδόξως δεν μοιράστηκε αρκετά. Δηλαδή δεν μοιράστηκε σχεδόν καθόλου. Έκανε 20 μόλις shares! Λέω για το άρθρο «Ένα εξαιρετικό τραγούδι του Γιώργου Χατζηνάσιου με γκέι περιεχόμενο».
Αυτό είναι πολύ παράξενο, πρώτον γιατί το κείμενο δεν ήταν αδιάφορο (δεν του άξιζε τέτοια τύχη) και δεύτερον γιατί πήρε ελάχιστα likes, ακόμη και όταν το πρότεινα εγώ από εδώ.
Δεν ξέρω γιατί συνέβη αυτό, όταν απλά ποστ που κάνουμε, εδώ στο facebook, συγκεντρώνουν δεκάδες likes. Υποπτεύομαι (υποπτεύομαι λέω – δεν ξέρω αν είναι έτσι) πως επειδή το άρθρο είχε φωτογραφίες με γυμνό δεν πέρασε από τους αλγόριθμους, και συνεπώς δεν φάνηκε στις αρχικές σελίδες των φίλων. Αν είναι όντως έτσι, κρίμα – για το άρθρο.
Πάντως το τραγούδι (το οποίο προτεινόταν στο κείμενο) έκανε αρκετές θεάσεις. Πριν δημοσιευθεί το άρθρο είχε 678 «χτυπήματα» στο YouTube, ενώ τώρα έχει 1021. Που σημαίνει ότι χθες και σήμερα ακούστηκε επιπλέον 343 φορές. Κάτι είναι κι αυτό (για το τραγούδι, που είναι καταπληκτικό).
[όποιος θέλει να διαβάσει το κείμενο ας το βρει από το LiFO.gr ή από την σελίδα μου εδώ, εγώ δεν το ξαναποστάρω]

26/10/2020
Να ακούσουμε τι λέει και ο Ιωάννης Ιωαννίδης περί covid κ.λπ. (στο werbradio της EΡT - 14 Οκτ. 2020). Πράγματα που σκεφτόμαστε και μόνοι μας, όσοι τα σκεφτόμαστε, και τα λέμε εδώ πέρα από τον Μάρτιο, μας τα επιβεβαιώνει ένας από τους κορυφαίους γιατρούς του κόσμου. Γιατί πολλά πράγματα είναι προφανή, αλλά δεν λέγονται, δεν διαδίδονται, επειδή δεν συνάδουν με την «κυρίαρχη» γραμμή. Αντιθέτως δουλεύει άψογα η παραπληροφόρηση, η μπούρδα, το ψέμα, οι κακές εκτιμήσεις, τα λάθος νούμερα, και βεβαίως η διασπορά του πανικού. Α ναι, και η κατηγορία περί "συνομωσιολογίας" (από τους και-καλά εγγράμματους), για όσους διαφωνούν με την "κυρίαρχη" γραμμή.
– 10% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί. Υπάρχει τεράστια υποκαταγραφή. Παγκοσμίως πρέπει να έχουμε 800 εκατομμύρια κρούσματα, δηλαδή 20 φορές παραπάνω από τα καταγραμμένα. Στην Ελλάδα πρέπει να είναι 10 φορές ίσως και περισσότερο παραπάνω από αυτά που καταγράφονται.
– Η νόσος covid-19 έχει μικρότερη θνητότητα ακόμη και από την εποχική γρίπη. Η θνητότητα είναι 0,15% στο σύνολο του πληθυσμού.
– Στην Ελλάδα γίνονται λίγα τεστ. Τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα είναι περί τις 300.000.
– Η Σουηδοί κάνανε πάρα πολύ καλά, για το γεγονός πως απoφύγανε το lockdown, αλλά κάνανε μεγάλο λάθος ως προς την διαχείριση των γηροκομείων.
– Τα γηροκομεία ευθύνονται περίπου για τους μισούς θανάτους. Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που μεταδίδονται από το προσωπικό των νοσοκομείων είναι επίσης σοβαρός αρνητικός παράγοντας.
– Οι ευπαθείς ομάδες είναι πολύ λιγότερες από αυτές που φαντάζεται κάποιος.
– Πρέπει να προστατευθεί ένα 10% του πληθυσμού, ένα 1% να προστατευθεί με νύχια και με δόντια και οι υπόλοιποι ζούμε τη ζωή μας κανονικά προσέχοντας (πλένουμε χέρια, δεν βήχουμε πάνω σε άλλους, φοράμε μάσκες όταν δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό).
– Τα λάθη σ’ αυτούς τους πρώτους 10 μήνες της επιδημίας:
1. Τα αυστηρά lockdown ήταν τραγικά εσφαλμένα. Και δεν πρέπει να ξαναγίνουν. Το lockdown σκοτώνει ζωές, συντρίβει ζωές για χίλιους-δυο λόγους. Άνθρωποι δεν πηγαίνουν να θεραπευτούν, δεν αντιμετωπίζονται σοβαρά χρόνια νοσήματα, υπάρχουν συντριπτικές συνέπειες στην ψυχική υγεία, 50% των Αμερικανών απέκτησαν αγχωτική διαταραχή ή κατάθλιψη, 1/4 των νέων σκέφτεται την αυτοκτονία, συντριπτικά προβλήματα στην υγεία λόγω ανεργίας, τα λεγόμενα «νοσήματα της απελπισίας», υπάρχει αναζωπύρωση της φυματίωσης, αναζωπύρωση της πείνας καθώς πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι είναι στα πρόθυρα της πείνας λόγω του lockdown, καθυστέρηση των παιδικών εμβολιασμών κ.λπ.
2. Χρήση θεραπειών που δεν ήταν αποτελεσματικές (πέθαναν ασθενείς από τα φάρμακα)
3. Ασθενείς με covid-19 στάλθηκαν στα γηροκομεία! Σαν να πετάς ένα δαδί σε πυριτιδαποθήκη.
Και άλλα διάφορα. Το link στα σχόλια.

11 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb στο ποστ "Να ακούσουμε τι λέει και ο Ιωάννης Ιωαννίδης περί covid"...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    https://webradio.ert.gr/102fm/14okt2020-ioannis-ioannidis/
    14Οκτ2020 – Ιωάννης Ιωαννίδης

    Ilias Frantzis
    Μαϊντανός είναι ο κύριος. Αυτοαναιρηται χαμένος σε υποθέσεις παραπληροφόρηση και υποκειμενικές εκτιμήσεις.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Άσε μας ρε Ηλία τώρα, άιντε πες τα σε κανένα αμερικανάκι αυτά, όχι εδώ πέρα. Κάνε μας τη χάρη.

    Ilias Frantzis
    και 'συ Φώντα σύνδρομο με τα αμερικάνικα? Δεν το περίμενα από εσένα.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ε ναι ρε φίλε αυτοί οι ηλίθιοι, οι τσικλομασάδες (όπως τους έλεγε και ο μέγας Σκαρίμπας), μας έχουν γ@μήσει από τον πόλεμο και μετά.

    Ilias Frantzis
    ...ε ναι. Αλλά άσχετο.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Καθόλου άσχετο. Οι τσικλομασάδες κυβερνάνε ακόμη. Σε όλα τα επίπεδα. Και τσικλομασάδες δεν υπάρχουν πλέον μόνο στην Αμέρικα. Είναι παντού, έχει γεμίσει ο τόπος.

    Vassilis Serafimakis
    Oι Αμερικανοί δεν είναι αμερικανάκια.

    Ilias Frantzis
    Και μπράβο τους. Αφού οι υπόλοιποι (ή και οι άλλοι προτιμούν να το καταπίνουν αμασητο) έπεται το αυτονόητο. Αν δεν ήταν αυτοί θα ήταν καποιοι άλλοι. Εμείς οι ευφυείς και προικισμένοι ως νεοέλληνες τι κάνουμε?

    Ilias Frantzis στον Vassilis Serafimakis
    δεν είναι. Όχι. Τουλάχιστον με την έννοια που αποδίδει η ελληνική νοοτροπία στην λέξη.

    Nickos Ventouras
    O Ιωαννίδης έλεγε ότι παίζει να πεθάνουν άντε 10.000 στις ΗΠΑ από τη νόσο ― είναι κοντά 250.000 ήδη... (στη γρίπη είναι κάτω από 80.000 στις «βαριές» χρονιές).
    Περισσότερο πολιτικά ήταν τα επιχειρηματά του ― μη και χάσουν οι αγορές.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Το 0.15% θνητότητα δεν είναι νούμερο του Ιωαννίδη. Είναι το ποσοστό των παγκόσμιων κρουσμάτων σε σχέση με τους νεκρούς. Αν υποτεθεί ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 300 χιλιάδες κρούσματα (που είναι ένας μάλλον συντηρητικός υπολογισμός) και όχι 30 χιλιάδες, το ποσοστό θνητότητας είναι 0.19%. Ούτε 2 στους χίλιους δεν πεθαίνουν δηλαδή. Και αυτοί προφανώς οι 2 είναι γέροι και βαριά άρρωστοι. Όλα τα υπόλοιπα είναι ανάξια λόγου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δρημήτης Δυοβουνιώτης στον Nickos Ventouras
      250 χιλιάδες πέθαναν με την νόσο, όχι απ' την νόσο. Έχει μια διαφορά.

      Nickos Ventouras
      > 250 χιλιάδες πέθαναν με την νόσο, όχι απ' την νόσο. Έχει μια διαφορά.
      Πάντα «με τη νόσο πεθαίνεις». Και στο καρκίνο είναι οι επιπλοκές που σε σκοτώνουν, όχι ο όγκος ως όγκος (που είναι απλά μια μάζα).
      > Το 0.15% θνητότητα δεν είναι νούμερο του Ιωαννίδη. Είναι το ποσοστό των παγκόσμιων κρουσμάτων σε σχέση με τους νεκρούς.
      Με βάση μια αυθαίρετη εκτίμηση των κρουσμάτων που δεν έχουν μετρηθεί, που ο ένας κάνει 10χ ο άλλος 100χ ανάλογα το τι θέλει.
      Αυτά εδώ όμως δεν έχουν τέτοιες αμφισβητήσεις, γιατί είναι σκέτα νούμερα που τα ξέρουμε: οι έξτρα θάνατοι από όλες τις αιτίες σε σχέση με το μέσο όρο κάθε χρονιάς. Είτε προέκυψαν και νέες αιτίες θανάτου εκτός των συνηθισμένων και του covid, είτε αυτός είναι υπεύθυνος για την άνοδο:
      https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps
      EUROMOMO.EU

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      >>Με βάση μια αυθαίρετη εκτίμηση των κρουσμάτων που δεν έχουν μετρηθεί, που ο ένας κάνει 10χ ο άλλος 100χ ανάλογα το τι θέλει.<<
      Δεν είναι καθόλου αυθαίρετη. Η πιθανότητα δεν είναι αυθαιρεσία. Αυτό θα το πει μόνο κάποιος άσχετος με τα Μαθηματικά.

      Vassilis Serafimakis
      O μέσος αριθμητικός όρος θανάτων ως ποσοστό επί διαπιστωμένων κρουσμάτων είναι περίπου 0,1% με μεγάλη διακύμανση.
      Αυτός ο μέσος όρος κρύβει ένα 100πλάσιο ποσοστό θανάτων στούς μεγαλύτερους σε ηλικία, οι οποίοι λόγω ηλικίας έχουν και ελαττωμένης αντίστασης υγεία. Δηλαδή αντί γιά 0,1% έχουνε περίπου 10%.
      'Ενα λάθος τού Ιωαννίδη είναι ότι δεν δίνει αρκετή έμφαση σε αυτό το δεδομένο. Το ότι στην πχ Σουηδία έχομε παλινδρόμηση προς τον παγκόσμιο μέσο αριθμητικό όρο (regression to the arithmetic mean) κρύβει ότι στούς ηλικιωμένους έχει πέσει κανονικό θανατικό: Σχεδόν οι μισοί θάνατοι είναι σε γηροκομεία.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Τα λέει αυτά, καθαρά και χωρίς περιστροφές.

      Antonis Livieratos
      Να παρατηρήσω πως, ακόμα κι αν δεχτούμε πως ο υπολογισμός του για τον συνολικό αριθμό των μέχρι στιγμής κρουσμάτων είναι ορθός (πράγμα πολύ αμφίβολο), η αρχική του διαπίστωση πως "η θνητότητα της νόσου covid-19 (0,15%) είναι μικρότερη από εκείνη της εποχικής γρίππης (0,1%)" δείχνει ένα επίπεδο μαθηματικής σκέψης το οποίο με ξεπερνάει. (Ξεπερνάει μάλλον και τα ίδια μαθηματικά). Ο Ιωαννίδης είναι μανούλα στο να δημιουργεί εντυπώσεις και δε διστάζει να πει ο,τιδήποτε προκειμένου να το πετύχει. Οπότε γίνομαι επιφυλακτικός απέναντί του γενικά. Παρά το γεγονός πως σε κάποια επιμέρους θέματα (τις επιπτώσεις του lockdown για παράδειγμα), δεν διαφωνώ μαζί του.

      Διαγραφή
    2. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Μπορεί να μπερδεύτηκε ο άνθρωπος, προφορική κουβέντα είναι. Το ότι τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια των επιβεβαιωμένων το λένε όλοι. Δεν χρειάζεται δε πολύ μυαλό, για να το σκεφθεί ο καθένας.
      Και λοιπά...
      https://www.kathimerini.gr/.../ipa-dekaplasia-apo-ta.../
      ΗΠΑ: Δεκαπλάσια από τα καταγεγραμμένα πιθανώς τα κρούσματα στη χώρα | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
      Επίσης είπε πως από γρίπη πεθαίνουν 30 χιλιάδες παιδιά παγκοσμίως - τα οποία, φυσικά, δεν θα πεθάνουν από κορωνοϊό.
      Επίσης στατιστικά, το αν η γρίπη έχει ποσοστό θνητότητας 0.16 και ο covid 0.15 δεν είναι για να το συζητάμε. Αυτά τα νούμερα, τα τόσο κοντινά, πάντα έχουν ένα περιθώριο σφάλματος. Εξάλλου είπε πως μπορεί να είναι ακόμη και 20πλάσια τα κρούσματα, οπότε αντιλαμβάνεσαι πού πάει το ποσοστό. Πάντως έχουμε να κάνουμε και στις δύο περιπτώσεις με αυτής της τάξεως νούμερα. 0.1-0,2%. Έτσι φαίνεται δηλαδή.
      Επίσης στο 0.15% δεν έχει ληφθεί υπ' όψιν πως ένα επιμέρους ποσοστό των νεκρών που καταγράφονται ως νεκροί από covid, έχουν πεθάνει στην πράξη από άλλες αιτίες. Και αυτό το ποσοστό επίσης δεν είναι αμελητέο - και σίγουρα ρίχνει ακόμη πιο κάτω το 0,15%.

      Antonis Livieratos
      Αυτό το τελευταίο δεν ισχύει. Ο υπολογισμός της θνητότητας του covid γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και για την γρίπη και για κάθε λοιμώδες αίτιο. Ποτέ δεν μπορεί να αποκλειστεί η συμμετοχή και κάποιας άλλης νόσου στη διαδικασία που επέφερε το θάνατο. Άρα ως στατιστικό σφάλμα υπεισέρχεται στην επιδημιολογία γενικά.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Αφού δεν μπορεί να αποκλειστεί η "άλλη νόσος", πώς αποδίδεται εν τέλει ένας θάνατος στον κοβίντ και μπαίνει στο ποσοστό του, αυξάνοντάς το; Μπορεί να γίνεται και με την γρίπη αυτό, ok, αλλά μήπως με τον κοβίντ υπάρχει μεγαλύτερη αυθαιρεσία; Λέω "μήπως";

      Antonis Livieratos στον Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Πιστεύω πως όχι. Ούτε έχω δει ή διαβάσει κάτι που να θέτει αυτή την υπόνοια. Γενικά, σχετικά με τα αίτια θανάτου, ισχύουν περίπου τα ίδια σ' όλες τις περιπτώσεις. Αν κάποιος σκοτωθεί σε τροχαίο δεν χρειάζεται να μνημονευθεί στο πιστοποιητικό θανάτου το γεγονός πως ήταν επίσης διαβητικός.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Φαίνεται πως πέφτει μπαλαμούτι... «Θυμάμαι για παράδειγμα μία εγκεφαλική αιμορραγία (σ.σ. πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία αλλά επειδή είχε Covid καταγράφηκε ως θύμα του κορονοϊού). Το να έχεις Covid δεν σημαίνει ότι θα πεθάνεις από Covid. Εμείς το καταγράφαμε ότι πεθαίνεις από Covid» https://www.sportime.gr/.../tsiodras-ke-stin-evropi-den.../
      Tσιόδρας: Και στην Ευρώπη δεν εξετάζουν αν πέθανε με ή από κορονοϊό - sportime.gr

      Sotiris Debono στον Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Υπάρχει Φωντα ένα κολοσσιαιο μεθοδολογικό λάθος στο οποίο παρασυροσαστε ολοι (όχι ο Αντώνης λόγω γνώσης). Η 'γριπη' δεν είναι ΜΙΑ νόσος. Είναι δεκάδες όσες και οι ιοι που την προκαλούν. Δεν είναι συγκρίσιμη η 'γριπη' με τον covid. Πχ πριν από 10 χρόνια μιλούσαμε για τον H1N1. Μόλις βρέθηκε το εμβόλιο και ενσωματώθηκε στο πολυδύναμο της 'γριπης' τον τσουβαλιασαμε και αυτόν στην 'γριπη'. Με όσους συγκρίνουν πορτοκάλια με οδοντόβουρτσες γελάει όλη η επιστημονική κοινότητα. Η οποία έχει το δικό της ποινολογιο και το δικό της χρόνο απονομής ποινών. Όχι το χρόνο του fb. Αυτά γιατί είσαι άνθρωπος έξυπνος δημοσιογράφος αξιόλογος και ψάχνεις τα πράγματα. Αλλά ορισμένοι τομείς θέλουν επιστημονική γνώση και σκέψη για να κρίνεις σωστά αυτά που λεει ο κάθε τηλεραδιομαιντανος με την αχλυ του καθηγηταρα. Τώρα είσαι ενημερωμένος.

      Διαγραφή
    3. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Σωτήρη κάνεις ένα μεγάλο λάθος. Εγώ δεν σύγκρινα τον κορωνοϊό με την γρίπη, όσον αφορά στα μοριακά χαρακτηριστικά κ.λπ. (αυτά δεν μ' ενδιαφέρουν, δεν είμαι γιατρός ή βιοχημικός, είμαι μηχανικός), αλλά όσον αφορά στο αποτέλεσμα. Όπως μπορώ να συγκρίνω και την γρίπη με τον καρκίνο ή με τα αυτοκινητικά δυστυχήματα. Όπως μπορώ να συγκρίνω, όσον αφορά στα αποτελέσματα, ένα σεισμό με μια πυρκαγιά. Το ζήτημά μας λοιπόν είναι αν η γρίπη (ή οι γρίπες) είναι πιο φονική από την covid-19 ή αν είναι το ίδιο πάνω-κάτω. Αυτό είναι το θέμα μας, και αυτό ενδιαφέρει τον κόσμο. Και μην προασπίζεσαι την επιστημονική γνώση, όταν δεν υπάρχει λόγος. Πες μας λοιπόν τη γνώμη σου, όσον αφορά στην θνητότητα του κορονοϊού, στο ποσοστό της (γιατί εμένα μ' ενδιαφέρουν οι αριθμοί, και αυτούς θέλω να ερμηνεύω) και αν υπερεκτιμάται αυτή η θνητότητα, ώστε να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε.

      Antonis Livieratos στον Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Αυτό που προσπαθεί να πει ο Sotiris είναι πως το να πούμε πως "η covid-19 είναι λιγότερο φονική από τη γρίπη" είναι σα να λέμε πως "οι θάνατοι από τροχαία είναι λιγότεροι από το αθροισμα των θανάτων από σεισμούς, βομβαρδισμούς και πυρκαγιές" και να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως τα τροχαία δεν αποτελούν ιδιαίτερα συχνό αίτιο θανάτου.
      Ή για να το πω κι αλλιώς η covid -19 είναι μία νόσος ενώ η γρίπη είναι ένα άθροισμα νόσων που εκδηλώνται με το ίδιο (ή περίπου το ίδιο) κλινικό σύνδρομο. Άρα η σύγκριση είναι εξ αρχής άκυρη. Και γιά να φτάσουμε στην απάντηση στο βασικό σου ερώτημα, ναι, μιά νόσος που σε λιγότερο από έναν χρόνο έχει σκοτώσει 1.200.000 ανθρώπους είναι ιδιαίτερα φονική.

      Sotiris Debono στον Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ο Αντώνης παραπάνω με δυο κουβέντες αποσαφήνισε αυτό που λέω και τη σημασία του στην κουβέντα μας. Οσο για τους αριθμούς αν υποθέσουμε οτι η θνητοτητα της "γριπης"ειναι ιδια με του COVID-19 ας πουμε 0.15% το νουμερο της "γρίπης" πρέπει να το διαιρέσεις τουλάχιστον με το 50 - οσοι είναι οι ιοί που την προκαλούν, παγκοσμίως μπορεί να είναι και περισσότεροι- και μετά να συγκρίνεις τα δύο νούμερα. Η θνητότητα απο τον COVID βγαίνει διπλάσια. Εν ολίγοις ο Covid είναι το ίδιο φονικός σε νέους και υγιείς με οποιοδήποτε άλλον ιό και πολύ φονικοτερος σε ηλικιωμένους η πάσχοντες από κάποιο χρόνιο νόσημα. Ο πάσχων από κάποιο χρόνιο νόσημα μπορεί να είναι υγιής αν ανταποκρίνεται στη χρονια θεραπεία του. Μπορεί να είμαι εγώ η ο Αντώνης επί παραδείγματι, ή κάποιος πολύ νεότερος δεν το ξέρεις. Ενας διαβητικός, ένας απλά παχύσαρκος (η παχυσαρκία αντιμετωπίζεται πλέον ως μεταβολικό χρόνιο νόσημα, μειώνει την άμυνα του οργανισμού).Επιπροσθέτως ως καινούργιος ιός δεν ξέρουμε τι ακριβώς μεσοπροθεσμες η μακροπρόθεσμες συνέπειες έχει ακόμα και για τους ελαφρά νοσησαντες. Αρχίζουν να δημοσιεύονται μελέτες για νεφρικές και καρδιακές δυσλειτουργίες. Φαίνεται να είναι τοξικοτερος. Επίσης οδηγεί περισσότερους ανθρώπους από τους άλλους ιούς στη διασωληνωση σε ΜΕΘ. Όλοι όσοι την γλυτώνουν έχουν μη αναστρέψιμες αλλοιώσεις στους πνεύμονες, άλλος λίγο άλλος πολύ, που σημαίνει μειωμένη οξυγόνωση στο άμεσο μέλλον και στο διηνεκές. Τα λέω αυτά γιατί δεν έχει σημασία μόνο πόσοι πεθαίνουν, αλλά πως ζουν και αυτοί που επιζούν. Είναι επιδημία σοβαρότατη. Ευχαριστώ Φώντα γιατί μακρυγόρησα.

      Διαγραφή
    4. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Φιλολογούμε δίχως νόημα. Ανακαλύψαμε τώρα και τις 50 γρίπες! Εδώ λέμε ότι όλες οι γρίπες μαζί, που ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΜΙΑ, είναι φονικότερες του ιού ή περίπου το ίδιο. Η θνητότητα της γρίπης επίσημα είναι γύρω στο 0,1% (δεν γίνεται πουθενά λόγος σ' αυτό το νούμερο για τους... 50 ιούς της γρίπης). H covid παίζει να είναι χαμηλότερη απ' αυτό. Φυσικά δεν συγκρίνουμε θνητότητα covid με καρκίνους (όλους τους καρκίνους, και τους... 50). Όχι γιατί δεν μπορούμε, αλλά γιατί η θνητότητα στους καρκίνους είναι πολύ πιο μεγάλη, δεν είναι 0,1%. Το μόνο πρόβλημα αυτής της ασήμαντης νόσου, της covid, είναι πως επηρεάζει ταυτόχρονα πολλούς (γέρους και περίπου ετοιμοθάνατους), με αποτέλεσμα να φρακάρουν τα ανέτοιμα νοσοκομεία. Η διαχείρισή της αποτελεί πρόβλημα (νοσοκομειακή και πολιτική), όχι η ίδια αυτή καθ' αυτή. Εδώ πέφτει ο ιός μέσα σε γηροκομεία, αλλά δεν πεθαίνουν ούτε καν όλοι οι γέροι (και άρρωστοι). Ένα 40 με 50% είναι το νούμερο θνητότητας σ' αυτούς τους πολύ επικίνδυνους και επιβαρυμένους χώρους. Αλλά αυτό το 40% των γέρων μπορεί να είναι... 500 άτομα ή 5000 άτομα. Αυτό δεν μπορεί το σύστημα να διαχειριστεί. Το απόλυτο νούμερο, που σκάει μαζικά, και ταυτόχρονα, όχι την ασήμαντη θνητότητα συνολικά στον πληθυσμό. Σφράγισμα-στεγανοποίηση λοιπόν των "επικίνδυνων" χώρων είναι ένα πρώτο πολύ βασικό μέτρο αποφυγής, που βεβαίως δεν πρόλαβαν να πάρουν ούτε στο Μπέργκαμο, με την εκατόμβη της άνοιξης, ούτε στη Νέα Υόρκη.

      Nikos Fotakis
      Γιατί ήταν "τραγικά εσφαλμένα" τα αυστηρά lockdown; Στη Νέα Ζηλανδία και στην Αυστραλία, μία χαρά λειτούργησαν. Την Κυριακή η Μελβούρνη θα βγει από το πιο αυστηρό και μακροχρόνιο lockdown του κόσμου - με εξαίρεση 2-3 εβδομάδες τον Ιούνιο που τα κρούσματα ήταν μονοψήφια και ανοίξαμε, είμαστε κλεισμένοι από τα μέσα Μαρτίου. Τα μέτρα του δεύτερου κύματος ήταν πάρα πολύ σκληρά: Τηλεεκπαίδευση, τηλεεργασία (πλην εξαιρέσεων) απαγόρευση κυκλοφορίας από 8μμ - 5πμ, κυκλοφορία μόνο σε ακτίνα έως 5χλμ από το σπίτι, για μια ώρα το πολύ, μόνο για αγορές ειδών πρώτης ανάγκης, για γυμναστική ή ιατρικούς λόγους, όχι πάνω από δυο άτομα μαζί έξω και με υποχρεωτική μάσκα για όλους άνω των 12 ετών. Ζοριστήκαμε πολύ - κι έγιναν πολλά λάθη από την κυβέρνηση, αλλιώς θα είχαμε ξεμπερδέψει νωρίτερα. Η Μελβούρνη (παγκόσμια πρωτεύουσα ζωντανής μουσικής κατά τ' άλλα) είναι πλέον μια πόλη φάντασμα. Θα χρειαστούμε περίοδο αποκατάστασης για την ψυχική μας υγεία (αλλά καμία σχέση τα δικά μας τραύματα με αυτά των ανθρώπων που έβαζαν σωρηδόν πτώματα στο ψυγείο στη Νέα Υόρκη). Αλλά σήμερα δεν είχαμε κανένα νέο κρούσμα - κανέναν θάνατο. Τον Ιούλιο που κλειστήκαμε είχαμε 200 τη μέρα, μέσα Ιουλίου σημειώσαμε 700 κρούσματα. Σώθηκαν ζωές με αυτόν τον τρόπο.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      >>Γιατί ήταν "τραγικά εσφαλμένα" τα αυστηρά lockdown;<<
      λέει "γιατί" στο ποστ.

      Nikos Fotakis
      μα σου εξηγώ ότι σε εμάς λειτούργησαν

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ψάξε να δεις τι δεν λειτούργησε, πάνω σ' αυτά που λέει ο γιατρός. Και μην συγκρίνεις το κάθε τι με την Νέα Υόρκη και το Μπέργκαμο. Αυτά είναι εξαιρέσεις. Υπήρξαν ειδικές συνθήκες, που λειτούργησαν, προκειμένου να συμβούν οι συγκεκριμένες εκατόμβες.

      Tanas Atanasoff
      Αμ δεν λειτούργησαν τα lockdowns, δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς που το άκουγα, σε ραδιοφωνικές συνεντέυξεις γιατρών/καθηγητών του δημοσιογράφου Σαχίνη στον 9.84 ειπώθηκε, καθώς και σε μια τηλεοπτική του εκπομπή "Αντιθέσεις" πριν κανα εικοσαήμερο..δεν θυμάμαι ποιος το έλεγε..Έχουν παρελάσει πολλοί γιατροί από τα πάνελ του.
      ***στο youtube υπάρχουν όλα

      Διαγραφή
    5. Panagiotis Peristrefomenos στον Nikos Fotakis
      άμα στην Ελλάδα κρατούσαμε τόσο καιρο lockdown πιστέψτε το τα θύματα θα ήταν πολύ περισσότερα από αυτά του κορονοϊού. Στην Ελλάδα οι περισσότεροι ζουν με μαύρο χρήμα και το κράτος το ξέρει και απλά τους βολεύει. Φανταστείτε όλοι αυτοί να επρεπε να Ζήσουν με τα ψίχουλα επιδόματα που έδωσε η κυβέρνηση. Είμαι σιγουρος ότι στην Αυστραλία και τη νέα Ζηλανδία υπάρχει κράτος πρόνοιας τουλάχιστον καλύτερο από το δικό μας. Ένα δεύτερο Lockdown για την Ελλάδα τόσο μεγάλο σαν το πρώτο θα είναι καταστρεπτικό (όχι δηλαδή οτι το πρώτο δεν ήταν)

      Tanas Atanasoff
      Ολόφρεσκη (σημερινή) μίνι-συνέντευξη, έχει μεγάλο ενδιαφέρον: https://youtu.be/6NYaFWtqWO0
      Κ. Φαρσαλινός : Το δύσκολο δίμηνο που θέλει καθαρές κουβέντες για τον νέο κορωνοιό

      Δρημήτης Δυοβουνιώτης
      Τι να κλάσει ο Ιωαννίδης μπροστά στους ταξιτζήδες του FB (βλέπε influencers) που το παίζουν ανθρωπιστές, αριστεροί και προχωρημένοι;

      Nickos Ventouras
      Δεν είναι μόνο «ταξιτζήδες του FB». Κορυφαίοι επιστήμονες στην επιδημιολογία του άσκησαν κριτική.
      Όσοι διαλέγουν τον ένα Ιωαννίδη που πάει κόντρα στο ρεύμα (ή 10-20 που λένε όσα θέλουν αντί για 10.000, επίσημους οργανισμοπύς, κλπ) είναι οι «ταξιτζήδες του facebook»).

      Bill Blues
      Για αυτό κόπηκε ΓΕΝΙΚΩΣ και από ΠΑΝΤΟΥ !!!
      ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ !!!

      Διαγραφή
  2. Σχόλια από το fb στο ποστ "Χθες ανέβηκε ένα κείμενό μου στο LiFO.gr, το οποίον παραδόξως δεν μοιράστηκε αρκετά."

    Γιάννης Φρέρης
    Επειδή παίζει πολύ τώρα τελευταία αυτό το σενάριο, ακούω από διάφορους αντισυστημικους γενικά, ότι έχουν πέσει από τα χιλια στα 100 like. Παίζει να μπαίνει περιορισμός από το facebook, ξεκάθαρη λογοκρισία. Οι διαχειριστές του ελληνικού facebook έχουν το ελεύθερο να κάνουν ότι γουστάρουν. Ή μάλλον καλύτερα ότι τους έχουν αναθέσει.
    Αν τους στείλεις μήνυμα Φώντα το πιο πιθανό είναι να σου απαντήσουν διαφημιστείτε και ολα θα φτιάξουν. Πράγμα που σημαίνει, πλήρωσε για να μπορείς να γράφεις. Αυτό προϋποθέτει να κάνεις σελίδα και όχι προσωπικό προφίλ.

    Xaris Symvoulidis
    Το τραγούδι δεν το ήξερα και το έμαθα από το άρθρο σου Φώντα. Η πρώτη δημοσίευσή σου πέρασε σίγουρα από την αρχική μου σελίδα, αλλά η δεύτερη όχι, ούτε και αυτή της Lifo

    Antonis Livieratos
    Δεν έχω καταλάβει (κι έχω εγκαταλείψει την προσπάθεια να καταλάβω) το πώς ακριβώς λειτουργεί ο διαβόητος αλγόριθμος του ΦουΜπου. Αυτό που έχω διαπιστώσει απ' την προσωπική μου εμπειρία είναι πως οι αναρτήσεις με links σε άλλα websites γενικά πάνε απάτες. Προφανώς αυτό συνέβη κι εδώ. Εγώ, για παράδειγμα, πρώτη φορά βλέπω στο timeline μου κάτι σχετικό με το συγκεκριμένο άρθρο. Την αρχική σου ανάρτηση την έφαγε η μαρμάγκα.

    Christos Bosmos
    Παρότι έχω βάλει να βγαίνουν ψηλά οι δημοσιεύσεις σου, δεν εμφανίστηκε στο timeline

    Γιάννης Κοσπεντάρης
    Καλή παρατήρηση, ούτε στο δικό μου

    Conta Dina
    το διάβασα χθες και το βρήκα εξαιρετικό. Βλέπω τώρα ότι ξέχασα να το δείξω κι όλας. Από αφηρημάδα. Συμβαίνει κι αυτό

    Patritsopoulos Nikos
    και το τραγουδι και το κομματι,εξαιρετικα

    Costas Lemonidis
    Εγώ το διάβασα απ’τις ενημερώσεις της lifo πάντως

    Vassilis Serafimakis
    Βρήκες νομίζω την αιτία. Ένας ακόμα λόγος γιά να είμαστε εναντίον κάθε λογοκρισίας.

    Giorgos Doukas
    The invisible Editor

    Adrianos Nonis
    δεν το ειδα καν στην ροη...παρότι σε ''ακολουθω''...

    Ilias Frantzis
    Αν και έχω το απόλυτο στις ρυθμίσεις μου, το είδα.

    Patritsopoulos Nikos
    https://www.youtube.com/watch?v=T1_NlSvo4_E&feature=share...
    Γιώργος Χατζηνάσιος Σ' Ένα Κόσμο Που Χάνεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχόλια από το fb στο ποστ "Γράφει αυτός ο Γιάννης Αλεξίου στο ogdoo.gr"...

    Στέφανος Παναγιωτάκης
    Η αποθέωση της μπουρδας.Που είναι οι Sound Explosion, No Man's Land,οι δικοί μου Purple Overdose. Αυτοι κι άλλοι σημαντικωτεροι του Αγγελακα είχαν καλά άλμπουμ στην εικοσαετία που αναφέρεται αυτός ο τύπος...Ντροπή γιατί διαμορφώνει γνώμες λόγω προσβασιμότητας σε media που δεν έχουν πολύ αξιόλογοι στον τομέα αυτό. Ελλαδαρα, έφαγα πολλούς τέτοιους στη μάπα κυρίως σαν υπεύθυνος των Purple Overdose.

    Νίκος Σούρσος
    που σιγά το συγκρότημα. Δεν θυμάμαι ούτε 2 νότες στη σειρά από αυτούς.

    Στέφανος Παναγιωτάκης
    για ποιό συγκρότημα λες Νίκο;

    Spyros Diastimikos
    Ό,τι να 'ναι. Ωκεανός ασχετοσύνης! Εν τω μεταξύ, stoner, metal και νεοπάνκ που ακούει το 70% των ελληνοροκάδων δεν έχει μία... Τέλος πάντων, με 20 albums θα 'χε καθαρίσει και θα είχε και ουσία.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ναι, πολύ γέλιο η λίστα. Μέχρι και τον καημένο τον Λογαρίδη έχει μέσα...

    Marios Choumpouridis στον Spyros Diastimikos
    stoner και metal ακούει το 70% των ελληνοροκάδων; Αυτό πως προκύπτει;

    Spyros Diastimikos
    και μόνο το πλήθος των συγκροτημάτων που δραστηριοποιούνται σε αυτά τα είδη να δεις και το πλήθος του κόσμου που μαζεύουν τα συγκροτήματα στα lives... Στόκοι, χιλιομόδιοι, πλανήτες, βλαχοβικάριδες, σαπιόχρηστοι...

    Nikos Sarros
    τρελαξ κλουβιοσπακοι υπαρδονιοι βρωμεπαξ και προσετεις χασκες και κλανιλοι...

    Marios Choumpouridis
    Ίσως φταίει και το ότι ευτυχώς δεν γίνεται πλέον πολλή συζήτηση περί του τι μπορεί να λέγεται Ελληνικό rock , και τι όχι

    Aris Karampeazis
    Και διάφορα «ωραία» στα κείμενα : πχ Mary’s Flower Superhead ... synth pop συγκρότημα. Καλά γενικώς πέρα από τα λάθη, τα κείμενα είναι η αποθέωση του κλισέ άνευ νοήματος.

    Rock Sinantisi Kiatou
    ειδα τη λιστα μου φανηκε too much....στο νο 30..σταματησα...ο νοων νοειτω....

    Λευτέρης Κυριακιδης
    Οι Ciccada είναι γκρουπαρα
    Σιγά την.ελληνική σκηνή την τρομερή ένα neoprog album.πείτε μου μόνο οι LATULIPE NOIRE
    Σίγουρα σε άλλα είδη. είμαστε καλοί stonet,metal..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σταύρος Καρτσωνάκης
      καλά πόσες είναι αυτές οι τάσεις ? (ΚΟΡΥΦΑΙΟ) (θα μας τρελάνουν αυτοί οι 'ανειδίκευτοι')

      Pitsoulis Achilleas
      Το link;

      Λευτέρης Κυριακιδης
      Μίλησα μόνο για prog rock σιγουρα σεχαλλαχριδξ καλοί είμαστε metal, stoner ,έξω βγαίνουν.γκρουπαρες ακόμη όχι Eloy κ floyd αλλά καλά σχήματα Karfagen Ουκρανία
      Εγώ έχω να πω πως στην.ουίσκι που ακούω στο prog πέρα από VERBAL DELIRIUM,CICCADA, WILL O THE WISP,TAKΙS BARBAGALAS,LA TULIPE NOIRE ΣΤΟ PROG ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΚΆΤΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ.ΤΗΝ.ΛΊΣΤΑ ΔΕΝ.ΤΗΝ.ΕΊΔΑ,ΤΟΝ ΓΙΆΝΝΗ ΤΟΝ ΞΕΡΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ

      Δημητρης Σαλτος
      Δεν πειράζει. Όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο. Είναι και ωραίος ο Αλεξίου, τον στηρίζουμε.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Να περάσεις με τον κηδεμόνα σου από το δισκορυχείον...
      Χρόνια πολλά κιόλας.
      Ένα παράδειγμα. Έχει τέσσερα του Αγγελάκα και δύο των Ciccada. Πού να χωρέσουνε οι "τάσεις", όταν βάζεις μέσα ίδιους δίσκους;

      Maria Pappa
      μήπως τα αριθμήσανε κατά λάθος; πιο πολύ τσουβάλιασμα κάνει έτσι όπως τα χουν τα κακόμοιρα...

      Διαγραφή
  4. Σχόλιο από το fb στο ποστ για τον Brian Patten...

    Akis Perdikis
    Και με Neil Innes οι Grimms. Υπέροχο LP το Rocking Duck.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχόλια από το fb στο ποστ "O υπουργός Εθνικής Αμύνης Παναγιώτης Κανελλόπουλος"...

    Errikos Sofras
    τραγικο προσωπο για πολλους λογους. Ειχε παθος με το γραψιμο, αλλα απο τα 50 βιβλια που τυπωσε δεν αντεξε στο χρονο κανενα

    Adrianos Nonis
    μειναμε πιστοι στις παραδοσεις,το μονο σιγουρο

    Γιώργος Χαρωνίτης
    Αφού ήταν θύμα των συμμοριτών!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Συμμορίτες Σικελοί...

    Σπυρίδων Παπαδημητρίου
    Ωραια χρονια καυμενε, δημιουργικα , με φαντασια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή