Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

FERGUS McCREADIE ο νεαρός σκωτσέζος τζαζίστας σε ακόμη ένα εντυπωσιακό άλμπουμ

Αυτός ο νεαρός σκωτσέζος πιανίστας, ο Fergus McCreadie (γενν. 1997), είναι αληθινά μία αξιοπρόσεκτη, και, γιατί όχι, μία αξιοθαύμαστη περίπτωση.
Είχαμε γράψει τα καλύτερα για το περσινό του άλμπουμ “Cairn” [Edition Records, 2021], ένα κλασικό piano-trio CD, που κατέγραφε το μεγάλο ταλέντο (συνθετικό και παικτικό) του 24χρονου Σκωτσέζου, και αυτό θα ξανακάνουμε τώρα (θα ξαναγράψουμε τα καλύτερα δηλαδή) για το πιο νέο άλμπουμ του, το Forest Floor [Edition Records / ΑΝ Μusic, 2022], που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό.
Κατ’ αρχάς να πούμε πως και στα δύο άλμπουμ η line-up του trio παραμένει σταθερή, ήτοι: Fergus McCreadie πιάνο, David Bowden μπάσο και Stephen Henderson ντραμς.
Ίδια μέλη λοιπόν, και ακόμη μία οκτάδα νέων συνθέσεων του McCreadie (όλες δικές του) ικανές... να σε στείλουν.
Ναι, δεν υπάρχει καμία υπερβολή σε αυτό. Το άλμπουμ είναι εκπληκτικό, τα κομμάτια είναι το ένα ωραιότερο του άλλου, με τους τρεις μουσικούς να τα δίνουν όλα προς κάθε επίπεδο.
Το λέμε, γιατί και οι συνθέσεις του McCreadie είναι εντυπωσιακές, καθώς δανείζονται στοιχεία και από την folk παράδοση (“The unfurrowed field”) παίζοντας με τις ταχύτητες, από πολύ γρήγορες μέχρι μπαλαντικές, επινοώντας συνεχώς νέους τρόπους «απλώματος» των μελωδιών, που είναι γόνιμες, με την δημιουργική φαντασία (του πιανίστα) να οργιάζει, και με παιξίματα απαιτητικά, που συνδυάζουν λυρικά και δυναμικά στοιχεία, σε απολύτως λειτουργικές αναλογίες.
Από δίπλα, φυσικά, το rhythm section, δύο μουσικοί, ο David Bowden μπάσο και Stephen Henderson ντραμς, επίσης νέοι στην ηλικία, με απόλυτη επικοινωνία και φοβερό timing, έτοιμοι να στηρίξουν τον ασυγκράτητο παικτικό χαρακτήρα τού McCreadie – ο οποίος, ιδίως στα μεγάλης διάρκειας κομμάτια, όπως τα “The unfurrowed field” (8:26), “The ridge” (10:27) και “White water” (8:16), αποδεικνύεται πολύ μεγάλος μάστορας... σε τόσο νεαρή ηλικία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου