Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

GILAD HEKSELMAN το πολύ καλό άλμπουμ του ισραηλινού κιθαρίστα της jazz

Ισραηλινός μουσικός (κιθαρίστας), γεννημένος το 1983, ο Gilad Hekselman, ζει μεταξύ Tel-Aviv και Νέας Υόρκης, και βασικά στην Νέα Υόρκη. Ηχογραφεί δε από πολλά χρόνια προσωπικούς δίσκους, ενώ δεν είναι λίγες και οι παρουσίες του σε ευρύτερα σχήματα ή σε δίσκους «τρίτων». Με εγγραφές σε γνωστές εταιρείες (Whirlwind Recordings, Double Moon Records κ.ά.), ο Gilad Hekselman έχει τώρα (2022) ένα CD στην γνωστή μας βρετανική Edition Records (AN Music), που αποκαλείται Far Star και που είναι... πολύ καλό.
Ο Hekselman έχει ηχογραφήσει αυτό το άλμπουμ σε διάφορες sessions, στο Tel-Aviv (Μαρ.-Δεκ. 2020) και στην Νέα Υόρκη (Δεκ. 2020-Ιουν. 2021), παίζοντας βασικά ηλεκτρική κιθάρα, πλήκτρα, μπάσο, whistle και κρουστά, ενώ, ανά σύνθεση, δέχεται και «βοήθειες» από μία πλειάδα μουσικών, δηλαδή τους Eric Harland ντραμς, Shai Maestro co-production, πλήκτρα, Nathan Schram βιόλα, βιολί, ενορχηστρώσεις, Oren Hardy μπάσο, Alon Benjamini ντραμς, κρουστά, Nomok co-production, πλήκτρα, Amir Bresler co-production, ντραμς, κρουστά και Ziv Ravitz ντραμς.
Ο Gilad Hekselman είναι πολύ καλός συνθέτης, πέρα από κιθαρίστας, και αυτό το αντιλαμβάνεσαι αμέσως – από το πρώτο track του “Far Star”, που αποκαλείται “Long way from home”.
Η αίσθηση, που αποκομίζεις από το υλικό του Hekselman είναι εκείνο του... μεσογειακού fusion. Έχουμε, δηλαδή, εδώ, έναν τύπο ηλεκτρικής jazz, έντονης ηλεκτρικής jazz, που δεν αποφεύγει τα rock passages, ακόμη και τις dance ατασθαλίες ενίοτε, στηριγμένη στην δύναμη και την έμπνευση.
Λέμε «δύναμη», γιατί ο Hekselman παίζει τζαζ και τζαζ-ροκ κλίμακες με σθένος, και λέμε «έμπνευση» γιατί στο “Far Star” δεν υπάρχει ούτε μία στιγμή χαλαρή, στο-περίπου ή ασήμαντη.
Όλα έχουν την αξία και το νόημά τους, εδώ, με κομμάτια σαν το σχεδόν 9λεπτο “Magic chord” να ακούγονται στ’ αυτιά μου αρκετά προχωρημένα (ως σύγχρονο fusion), με τα «χτυπήματα» του Eric Harland (αυτού του πολύ σημαντικού ντράμερ) να κάνουν την μισή, τουλάχιστον, δουλειά, ενώ άλλα κομμάτια, σαν την μέσου-τέμπου μπαλάντα “Cycles”, που διαθέτει θελκτική μελωδική ανάπτυξη, να καταφέρνουν να σε κερδίζουν, εύκολα, με την ουσία και την απλότητά τους.
Ένα χαρισματικό άλμπουμ είναι το “Far Star”, που μπορεί να ενδιαφέρει τόσο ακροατές της jazz, όσο και του rock.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου