Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

MAGAM το πρώτο LP τους από το 2017

Το πρώτο άλμπουμ των MAGAM, υπό τον τίτλο One[Thirsty Leaves Music / To Pikap] από το 2017, έφθασε εσχάτως στα χέρια μας, μαζί με τις νεότερες κυκλοφορίες της Thirsty Leaves Music (για τις οποίες θα αναρτήσουμε κείμενα τις επόμενες μέρες), κι επειδή δεν είχαμε γράψει κάτι γι’ αυτό, παλαιότερα, ας πούμε τώρα λίγα λόγια.
Κατ’ αρχάς εδώ έχουμε ένα διαφορετικό γκρουπ. Όχι τελείως διαφορετικό, αλλά σε κάθε περίπτωση... άλλο. Έτσι λοιπόν, αν στο δεύτερο LP των MAGAM, το “Another” [Thirsty Leaves Music / Underflow Record Store & Art Gallery, 2019], για το οποίο είχαμε πει τα σχετικά στο κείμενο της 10ης Μαΐου 2019, συμμετείχαν ως βασικοί οι Ρουμάνοι Călin Torsan και Andrei Kivu, μαζί με τον moody alien από την Θεσσαλονίκη και τους guests Francesco Covarino, Κώστα Τσουμάνη και Χρήστο Παππά, στο παρόν “One”, το σχήμα είναι ντουέτο – δηλαδή ο Γιώργος Αβραμίδης τρομπέτα και ο moody alien σε διάφορα κρουστά (glockenspiel, βιμπράφωνο, μαρίμπα, tubular bells κ.λπ.), συν εφφέ, πλήκτρα και ηλεκτρονικά.
Μία δεύτερη διαφορά, ανάμεσα στα δύο LP, που συνδέεται άμεσα με τις δύο line-ups, είναι πως στο πρώτο άλμπουμ, το “One”, υπάρχουν περισσότερα τζαζ ηχοχρώματα, κάτι που δεν είναι άμοιρο της ευρείας χρήσης της τρομπέτας, που και σ’ αυτή την περίπτωση δεν μπορεί παρά να συνδυάζεται με τους ηλεκτρικούς, ηλεκτρονικούς και κρουστούς ήχους.
Το άκουσμα σε κάθε περίπτωση στο “One” είναι υποβλητικό καθώς επιδρούν με αποφασιστικότητα επ’ αυτού όχι μόνον η τρομπέτα και τα κρουστά με το σχετικό μανιπουλάρισμα, μα και τα ηχοχρώματα των guests (Βασίλης Μπαχαρίδης ντραμς, κρουστά, Σωτήρης Πατσαλιάς κοντραμπάσο, Νεκτάριος Μανάρας και Phut ηλεκτρικές κιθάρες), που δίνουν, ανά περιπτώσεις, πολύ ενδιαφέρουσες επεκτάσεις, χτίζοντας ιδιόμορφα και περιπετειώδη jazz, avant, electronic, improv και fusion περιβάλλοντα. 
Πολύ καλή περίπτωση ελληνικού «προχωρημένου» γκρουπ και LP, που δεν είναι αργά να το ανακαλύψετε (αν δεν το έχετε ήδη ανακαλύψει).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου