Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 421

5/1/2022
Xθες πληροφορηθήκαμε τέσσερις θανάτους ρε φίλε. Πέθαναν οι ποδοσφαιριστές Στέλιος Σεραφείδης της ΑΕΚ και Ανδρέας Μιχαλόπουλος της Παναχαϊκής (για τον οποίον κάναμε ποστ το πρωί). Επίσης χθες πέθανε ο πατρινός τραγουδιστής του ελαφρού, και με πολύ μεγάλη επιτυχία στο δεύτερο μισό του ’60, Σάκης Παπανικολάου, ενώ περί τα Χριστούγεννα πέθανε άλλος ένας τραγουδιστής, του ηπειρώτικου τραγουδιού, ο Αλέκος Κώστας, που είχε γνωρίσει τεράστια επιτυχία στην δεκαετία του ’70.
Εντάξει τον Σεραφείδη δεν τον πρόλαβα, και δεν ξέρω πολλά γι’ αυτόν, αλλά τους άλλους τρεις τους θυμάμαι πολύ καλά. Γινόταν χαμός με το «Αλέκο Κώστας τραγουδάει» στις εκπομπές της Music Box στο κρατικό, στα σέβεντις. Φωνάρα... και βαριά ψυχεδέλεια...
https://www.youtube.com/watch?v=y9evUZ-IK64

5/1/2022
Παλιό κείμενο για τον Charles Mingus, που ανεβαίνει ξανά σήμερα, με αφορμή τα 43 χρόνια από τον θάνατό του.
https://www.lifo.gr/culture/music/charles-mingus-15-stathmoi-stin-poreia-enos-tranoy-syntheti-kai-kontrampasista-tis

5/1/2022
Πέθανε χθες στα 73 του ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος – ο σέντερ-φορ της Παναχαϊκής εκείνα τα μεγάλα χρόνια της, στο πρώτο μισό του ’70 (τέταρτη στο πρωτάθλημα του 1972-73 και έκτη στο επόμενο). Ο Μιχαλόπουλος ήταν μέλος της τρομερής πεντάδας των Πατρινών, μαζί με τους αείμνηστους Θέμη Ρήγα, Κώστα Δαβουρλή, Πέτρο Λεβεντάκο και τον τελευταίο πια εν ζωή Βασίλη Στραβοπόδη.
Η καριέρα του Μιχαλόπουλου είχε δοκιμαστεί από δύο σπασίματα του ποδιού του, που συνέβησαν μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα, το 1973-74, με αποτέλεσμα η πορεία του να ανακοπεί ή και να καταστραφεί, αφού ακυρώθηκε μετεγγραφή του σε «μεγάλη ομάδα» του κέντρου, ενώ και ο ίδιος γύρισε πιο πίσω, σε θέση επιθετικού χαφ, προκειμένου να διαφυλάξει το πόδι του. Έτσι τον θυμάμαι, να συνεργάζεται ιδανικά κυρίως με τον Βασίλη Στραβοπόδη, με τον οποίον έκαναν απίστευτα πράγματα. Θυμάμαι μια κομπίνα, που εφάρμοζαν σε φάουλ, με τον Στραβοπόδη να του κάνει κάτι σαν λόμπα, παρακάμπτοντας το τείχος και με τον Μιχαλόπουλο να ξεμαρκάρεται και να σουτάρει, προς την αντίπαλη εστία.
[Στη φωτό ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος ανάμεσα στον Βασίλη Στραβοπόδη αριστερά και τον Θέμη Ρήγα]

4/1/2022
Τις νύχτες λάμπουν οι κρετίνοι και σου το ’λεγα
η αλήθεια ντρέπεται ντυμένη με μισόλογα
Προφταίνεις όμως κι άλλους να εξαπατήσεις
τώρα που αργούνε συμπεράσματα και λύσεις
https://www.youtube.com/watch?v=uiYf13YYnQs

3/1/2022
Είχα βρει τα πολυσέλιδα προγράμματα από τα Επιδαύρια 1971 και Επιδαύρια 1972 εδώ και 2-3 μήνες, αλλά δεν τα είχα ανοίξει ακόμη. Τα άνοιξα σήμερα. Εξαιρετικά κείμενα και ακόμη πιο εξαιρετικές φωτογραφίες!
Εν τω μεταξύ από τις μουσικές επενδύσεις των τραγωδιών και κωμωδιών παρελαύνει σύσσωμη η avant-garde της εποχής - ανάμεσα και η σπορά του Γιάννη Χρήστου. Με τη σειρά: Στέφανος Βασιλειάδης, Μιχάλης Αδάμης. Δημήτρης Τερζάκης, Δημήτρης Δραγατάκης, Νικηφόρος Ρώτας και ακόμη Μάνος Χατζιδάκις και Αντίοχος Ευαγγελάτος.
(Με τον Arthur Brown μοιάζει ο Στέλιος Βόκοβιτς)

2/1/2022
Kλάση Genesis και πάνω. Fruupp “Faced with Shekinah”…
https://www.youtube.com/watch?v=ZYRc751Wrh4

31/12/2021
Καλή χρονιά σε όλους!

3 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb στο ποστ "Είχα βρει τα πολυσέλιδα προγράμματα από τα Επιδαύρια 1971 και Επιδαύρια 1972"...

    Nikolaos Kotsovos
    επι Χουντας ;

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Τι ερώτηση τώρα είναι αυτή; Λέμε 1971-72. Δεν υπήρχε Εθνικό Θέατρο εκείνη την εποχή;

    Nikolaos Kotsovos
    εγω ξερω οτι υπηρχε ,αλλα ελαχιστοι κανουν αναφορα στο εργοι και μπορω να πω και απαξιωτικα ....

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Οι θεσμοί δεν σταμάτησαν να λειτουργούν και έργο παραγόταν. Πολύ και τρομερό. Δηλαδή τώρα τι να πούμε ότι οι δύο κατά τεκμήριο σημαντικότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου η Αναπαράσταση και η Ευδοκία γυρίστηκαν και προβλήθηκαν εκείνη την εποχή;

    Nikolaos Kotsovos
    εγω δεν μηδενιζω ποτε και καμμια περιοδο ειδικα στην Τεχνη ...ειτε στην μουσικη ειτε στο θεατρο ειτε στον κινηματογραφο κλπ η αισθηση των δηθεν επαιοντων ομως ειναι αυτη που εκφραζεται με την παραπανω ερωτηση .

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν συμβαίνει αυτό. Είναι παγκοίνως γνωστό πως μερικοί από τους σημαντικότερους δίσκους του ελληνικού τραγουδιού π.χ. βγήκαν εκείνη την εποχή. Δίσκοι του Μαρκόπουλου, του Ξαρχάκου, του Χατζιδάκι, του Μούτση, του Σαββόπουλου, του Μαμαγκάκη και τόσων άλλων. Η Τέχνη δεν φυλακίζεται. Παράγεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

    Γιώργος Γιαννόπουλος
    Επίσης και η avant-garde έτυχε προσοχής εκείνη την περίοδο -ταυτίστηκε σχεδόν με την μουσική επένδυση του αρχαίου δράματος- αλλά ήταν κάτι που είχε ξεκινήσει πριν τη χούντα, και συνέβαινε ανεξάρτητα από αυτήν.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ναι, γι' αυτό λέω η σπορά του Γιάννη Χρήστου (από τα μέσα του '60 με Θέατρο Τέχνης). Αν και σύγχρονη μουσική και αβάντ είχαν ξεκινήσει ως επενδύσεις στο θέατρο πριν από τον Χρήστου. Να ένα καλό θέμα για ψάξιμο... Αν υπήρχαν διαθέσιμες και οι ηχογραφήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλια από το fb στο ποστ "Πέθανε χθες στα 73 του ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος"...

    Giannis Sotiropoulos
    Απ την μεγάλη 5αδα μόνο ο Στραβοποδης μας έμεινε

    Christos Mamalakis
    Τρομερή πεντάδα! Κυριολεκτικα έκαναν παπάδες κσι κηδείες παντου! Ο φουκαρας ο ΠΑΟΚ θα εχει να το θυμάται μεσα στη Τούμπα.....

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    ΠΑΟΚ-Παναχαϊκή 3-5

    Christos Mamalakis
    ετσι ακριβως! Ο Μεγας Δαβουρλης τους εκλεισε το σπιτι!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Είχε χάσει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ από εκείνη την ήττα. Και κρίμα, γιατί είχε κι εκείνος ομαδάρα. Όπως και ο Ολυμπιακός, που το πήρε τελικά.

    Christos Mamalakis
    Πράγματι ηταν ενα ξεχωριστο πρωτάθλημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραίο το άρθρο - τιμή στον μεγάλο Charles Mingus.
    Την μετέπειτα ορχήστρα, τους Mingus Dynasty, (φυσικά και τους αναφέρεις), είχαμε δει, τέλη '80, στο Ρόδον. Έπαιζαν σχεδόν τρεις ώρες, παρόλο τον λίγο κόσμο. Μαγική ατμόσφαιρα, πολύ κουλ, αξέχαστη συναυλία.
    Όσο για το βιβλίο, ομολογώ ότι ήταν σοκαριστικό για μένα, δυσκολεύτηκα να το διαβάσω, νομίζω, ξεπερνάει κατά πολύ τον Μπουκόφσκι, παρόλο που δεν αμφισβητώ ότι είναι πολύ σημαντικό βιβλίο, αν μπορείς να αντέξεις τον ωμό του λόγο...
    (Παρακαλώ, μη δημοσιεύσεις το σχόλιο, αν κρίνεις ότι έχω κάνει κατάχρηση του φιλόξενου χώρου σας.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή