Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

DESERT MONKS το νέο άλμπουμ “Sympan” του ελληνικού γκρουπ

Βλέπω στο bandcamp των Desert Monks (Andreas Ntroulias κιθάρες, φωνή, Vangelis Bougiatiotis κιθάρες, Thanis Paraskevopoulos μπάσο, φωνή, Kostas Amargianitakis ντραμς, φωνή, συν «βοήθειες» σε κρουστά, φωνές, τρομπέτα) να περιγράφουν το πιο πρόσφατο CD τους, που αποκαλείται Sympan [Just Gazing, 2022], ως progressive rock, rock, alternative rock, indie rock και psychedelic rock. Τα alternative rock και indie rock έχουν ένα νόημα, το progressive rock έχει ένα πολύ, μα πάρα πολύ ελαφρύ (νόημα), ενώ το psychedelic rock μάλλον κανένα (νόημα).
Θέλω να πω με αυτό πως οι Desert Monks είναι ένα indie βασικά συγκρότημα, με κάποιες πιο «περίεργες» αναφορές στα πιο μεγάλα σε διάρκεια tracks του δίσκου τους, στα 6λεπτα “Alone, in love and well distracted” και “Waters”, με το έσχατο “Ten years ago today” να φανερώνει την ικανότητά τους και στην ακουστική (folk) μπαλάντα.
Ναι, είναι πολύ ωραίο το κλείσιμο του “Sympan”, όπως πολύ καλά είναι και τα δύο 6λεπτα tracks, μα ακόμη και τα “Eyes” και “Mermaid soup” (αυτά σε alternative φόρμες).
Έχουμε λοιπόν ένα γκρουπ, κι ένα άλμπουμ κατ’ επέκτασιν, κάπως πληθωρικό, που ενώ στην αρχή δεν σε «πιάνει» και πολύ, σταδιακώς «ανεβαίνει», για να κλείσει, στο τέλος, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Δεν ξέρω, σίγουρα, αν οι Desert Monks μπορούν να γράψουν σύγχρονο και απαιτητικό prog-rock, δείχνουν όμως ότι μπορεί, και σ’ αυτό, να τα καταφέρουν.
Τώρα, γιατί αναλώνονται στο indie είναι κι αυτό ένα ερώτημα, το οποίον, από ’μένα τουλάχιστον, δεν είναι εύκολο να απαντηθεί.
Εννοείται πως το συγκρότημα παίζει, επίσης, πολύ καλά, ενώ και η ηχογράφηση-παραγωγή είναι επαρκής.
Κάτι, όμως, πρέπει να γίνει, ή να αλλάξει αν θέλετε, με τον προσανατολισμό των Desert Monks, ώστε εκείνο που μας προτείνουν να είναι ακόμη περισσότερο διακριτό και στοχευμένο.
Μπορεί να μην υπάρχει αδιάφορο κομμάτι εδώ –και αυτό είναι, οπωσδήποτε, ένα από τα αδιαμφισβήτητα «συν» του “Sympan”–, δεν είναι όμως όλα tracks του αυτού επιπέδου. Λογικό από την μια μεριά, αλλά και άδικο, ταυτοχρόνως, αν σκεφτείς πως η μπάντα αυτή μοιάζει να έχει αληθινά υψηλές δυνατότητες.
Επαφή: https://desertmonks.bandcamp.com/album/sympan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου