Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

ΚΩΣΤΗΣ Γ. ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ εύπλοια ή οι παράδοξες συνέπειες ενός αθώου πάθους

Όπως διαβάζουμε στο Βιβλιοnet: «Ο Κωστής Αγγελάκης γεννήθηκε το 1962 στον Μέρωνα Ρεθύμνης και από το 1971 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή του Πειραιά. Η “Εύπλοια” είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του ύστερα από την “Αναρρούσα” που εκδόθηκε το 2020 από τις Εκδόσεις Πνοή».
Στα χέρια μας λοιπόν έφθασε το βιβλίο του Κωστή Γ. Αγγελάκη «ΕΥΠΛΟΙΑ ή οι παράδοξες συνέπειες ενός αθώου πάθους» και όπως πάντα κάνουμε, για κάθε έντυπο (βιβλίο ή περιοδικό) που φθάνει στο blog και που δεν σχετίζεται άμεσα με την μουσική, μεταφέρουμε την περίληψή του, έτσι όπως εκείνη καταγράφεται στο οπισθόφυλλο:
«Ένας ρακένδυτος ηλικιωμένος περιπλανώμενος καταλαμβάνεται από υστερικό παραλήρημα προτού καταρρεύσει στους πυρπολημένους από τον καύσωνα δρόμους της Αθήνας. Η συνέχεια δίνεται στον θάλαμο της ψυχιατρικής κλινικής, όπου ο Ζήσιμος, ένας νεαρός ψυχίατρος, επιχειρεί να ανακαλύψει τις αιτίες του κλονισμένου ψυχισμού του, μέσω ενός ημερολογίου και μίας μυστηριώδους συσκευής που θα βρεθούν στα χέρια του. Η σχέση γιατρού και ασθενή υποχωρεί καθώς το παρελθόν του Πάρι Σο αποκαλύπτεται με τρόπο αναπάντεχο. Ένας κόσμος πέρα από κάθε φαντασία φανερώνεται, στον οποίο ο Ζήσιμος βυθίζεται όλο και περισσότερο. Το απίστευτο δίνει τη θέση του στο αλλόκοτο, κι εκείνο με τη σειρά του, στο κραυγαλέο, θέτοντας σε δοκιμασία αντιλήψεις και πεποιθήσεις και ανάβοντας τον πόθο για ένα ταξίδι στον κόσμο πίσω από την απατηλή εικόνα του. Όχι κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι συνέβη πίσω στον χρόνο, όταν ο Ηλιόφαντος και η Ορχήστρα του παρέσυραν τον Πάρι Σο στον μαγευτικό τους κόσμο, κι εκείνος ακολουθώντας τις προτροπές τους έτρεξε σαν δραπέτης μακριά, αναζητώντας μιαν άλλη ζωή».
Έχει κάποια έμμεση σχέση με την μουσική το βιβλίο του Κωστή Γ. Αγγελάκη;
Αν κρίνουμε από το τρισέλιδο επίμετρο... ναι, έχει. Έτσι, πηγή έμπνευσης για το βιβλίο, ή εν πάση περιπτώσει μία από τις πηγές έμπνευσής του αποτελούν, κατά πρώτον, οι ηχογραφήσεις του Sun Ra, με τα πάμπολλα, μέσα στα χρόνια, συγκροτήματά του (ή μάλλον με τις πάμπολλες ονομασίες του συγκροτήματός του) και ακόμη ένα πλήθος άλλων καλλιτεχνών από τον JulianCannonballAdderley, τον Μπαχ και τον Syd Barrett, μέχρι τον Moondog, τον Σάκη Παπαδημητρίου και τον Frank Zappa.
Επαφή: https://www.ekdoseispnoi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου