Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΝΑΝΟΣ ...θύμησες

O συνθέτης και ντράμερ Μανώλης Κουτσουνάνος (Manolis Koutsounanos) από την Κοζάνη μας απασχολεί αραιά και πού, με προσωπικές δουλειές, συμμετοχές του σε σχήματα κ.λπ. Γνωστός μας τουλάχιστον από την εποχή τού Apopsis Trio (2005), του συγκροτήματος στο οποίο συμμετείχε μαζί με τους Λάκη Τζήμκα και Γιώργο Τζούκα, ο Μ. Κουτσουνάνος είχε κάνει ένα προσωπικό CD το 2016, ενώ τώρα επανέρχεται –αν δεν έχουμε χάσει, εν τω μεταξύ, κάποιο άλλο επεισόδιο– μ’ ένα νέο άλμπουμ, που αποκαλείται «...Θύμησες» [Private Pressing, 2022].
Στο CD, που είναι πολύ περιποιημένο, κλεισμένο σε hardback εξώφυλλο, περιέχον 24σέλιδο booklet, με στοιχεία, credits και παλιές κιτρινισμένες φωτογραφίες, καταγράφονται επτά συνθέσεις του Μανώλη Κουτσουνάνου, όπως και μία του Κυριάκου Σφέτσα (“Paintings”), ειδικώς γραμμένη και ενορχηστρωμένη για το συγκεκριμένο άλμπουμ. Στα υπόλοιπα κομμάτια οι ενορχηστρώσεις ανήκουν στον Μ. Κουτσουνάνο.
Το κλίμα στον δίσκο «...Θύμησες» είναι ποικίλο – και εννοούμε με αυτό πως οι συνθέσεις του Μ. Κουτσουνάνου, περνούν από ποικίλα στάδια, ενσωματώνοντας πολλές και διαφορετικές επιρροές. Οι συμμετοχές-παρουσίες, δε, πολλών και καλών μουσικών σε αυτές φανερώνει, αν θέλετε, και το πνεύμα τους (των συνθέσεων), αφού τα τρομπόνια, οι τρομπέτες, τα σαξόφωνα και τα κλαρίνα, συνυπάρχουν με τις κιθάρες, το μπάσο, τα ντραμς (φυσικά) και ακόμη με τα πλήκτρα (πιάνο ή fender rhodes), το τσέλο, το βιολί και τους φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς. Συνυπάρχει δηλαδή η ευρύτερη δυτικομακεδονική μουσική παράδοση, με την jazz, το rock, τα κλασικά ηχοχρώματα, τις «μουσικές του κόσμου» κ.λπ.
Άρα έχουμε να κάνουμε μ’ ένα ευρύτερο κράμα, που είναι αρκούντως προσεγμένο και δουλεμένο, από έναν μουσικό, που γνωρίζει τι θέλει και που ξέρει, επιπλέον, πώς ακριβώς να το επιτύχει – με την συνεισφορά, προφανώς, όλων αυτών των οργανοπαικτών της ευρύτερης δημιουργικής σκηνής (όπως τον βιμπραφωνίστα Χρήστο Ραφαηλίδη, τους μπασίστες Γιώτη Κιουρτσόγλου, Λάκη Τζήμκα και Ντίνο Μάνο, τον πιανίστα Γιώργο Τζούκα, τους τρομπετίστες Γιάννη Οικονομίδη και Στέλιο Χατζικαλέα, την κιθαρίστρια Βάσω Δημητρίου, την βοκαλίστρια Νατάσσα Μάρε Μουμτζίδου και άλλους πολλούς).
Άσσοι μουσικοί λοιπόν, που επιφυλάσσουν τα καλύτερα, για τις «...Θύμησες», αποδίδοντας με αληθινό κέφι, μια σειρά ωραίων συνθέσεων, μέσω των οποίων αναμιγνύονται με γόνιμο τρόπο οι παραδόσεις με τα πιο σύγχρονα ρεύματα.
Εντάξει, μπορεί να πει κάποιος, τέτοιες καταστάσεις δεν είναι πρωτοφανείς (ακόμη και για την ελληνική δισκογραφία εννοείται), άρα πού ακριβώς μπορεί να κρύβεται η έκπληξη εδώ;
Στις συνθέσεις κατά πρώτον, και βεβαίως στα παιξίματα, όπως και στην ηχογράφηση-παραγωγή... θα απαντούσαμε. Πραγματικά, δηλαδή, αφού στο άλμπουμ υπάρχουν μερικά καταπληκτικά tracks, όπως τα «Θύμησες», «Νανούρισμα», «Κοζανίτικος» και “Highway”, δίχως, φυσικά, να υστερεί κάποιο από τα υπόλοιπα, ενώ πολύ ωραίο είναι και το κλείσιμο, με την σύνθεση του Κυριάκου Σφέτσα, που ταιριάζει απολύτως με το ύφος του δίσκου, μεταφέροντας στο τώρα κάτι από την εποχή της πρώτης Greek Fusion Orchestra.  
Καταλήγοντας, θα γράφαμε για ένα άλμπουμ-έκπληξη, που κινείται στον χώρο της greek jazz και που έχει γίνει με ιδιαίτερη φροντίδα από τον Μανώλη Κουτσουνάνο και τους φίλους του.
Επαφή: koutsounanos@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου