Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

JEFF DENSON / ROMAIN PILON / BRIAN BLADE ένα εντυπωσιακό jazz-trio

Όπως έχουμε ξαναγράψει... ο μπασίστας, συνθέτης, τραγουδοποιός (και τραγουδιστής) Jeff Denson είναι μια χαρισματική τζαζ προσωπικότητα. Μάλιστα, στο δισκορυχείον δεν τον έχουμε συναντήσει μόνο σε αυστηρώς προσωπικές εγγραφές του (π.χ. στο άλμπουμ “Concentric Circles” στην Ridgeway Records το 2016), αλλά και ως μέλος ή συνεργάτη διαφόρων άλλων σχημάτων (Negative Press Project, San Francisco String Trio, Opaluna και Ratatet).
Το τελευταίο άλμπουμ του Jeff Denson, για το οποίον υπάρχει κείμενο στο blog, είναι το “Between Two Worlds” [Ridgeway Records, 2019], που είχε ολοκληρωθεί από το τρίο Jeff Denson κοντραμπάσο, Romain Pilon κιθάρα, Brian Blade ντραμς – ένα τρίο, που, τώρα, μας επανασυστήνεται με το πιο νέο CD του, που αποκαλείται Finding Light (2022), και που κυκλοφορεί, και αυτό, από την Ridgeway Records.
Από το 2019 μέχρι το 2022 μπορεί να μεσολάβησαν πολλά (και βασικά η περιπέτεια με την νόσο covid-19), αλλά όλα φαίνεται πως τώρα αποκτούν ξανά την πρότερη δυναμική τους, με τα γκρουπ να επανασυνδέονται, να επικοινωνούν χωρίς περιορισμούς και να επανηχογραφούν με το ίδιο μεράκι, όπως και πριν.
Υπάρχει, λοιπόν, μία έξαρση προτάσεων και κυκλοφοριών, που όσο περνάει ο καιρός λογικώς και θα γίνεται όλο και πιο έντονη, και κάπως έτσι, μέσα σ’ αυτό το δισκογραφικό ξεπέταγμα, έχουμε τώρα στο player, το “Finding Light”, που είναι ηχογραφημένο στο Oakland της Καλιφόρνιας στις αρχές της χρονιάς (Ιανουάριος 2022).
Το άλμπουμ περιλαμβάνει δέκα tracks –έξι συνθέσεις του Jeff Denson και τέσσερις του Romain Pilon– και είναι απολαυστικό. Απολαυστικό υπό την έννοια της ποικιλίας των υφών (ένα κιθαριστικό jazz-trio έχουμε εδώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα, όταν έχεις να κάνεις με τέτοιους παίκτες και συνθέτες), και του «δοσίματος» γενικότερα, που είναι πλήρες και γιατί όχι συναρπαστικό.
Με επιρροές πολλές και ποικίλες, και όχι μόνον τζαζικές, και όχι μόνον μουσικές, το “Finding Light” έχει τον τρόπο να προκαλεί είτε με τις «φανκιές» του (“This way cooky”) είτε με τα παράξενα, σχεδόν... ψυχεδελικής εξέλιξης κομμάτια του (“Espoir”), είτε με τις απρόσμενες αναφορές του (‘Sixto”, για τον... Sugarman προφανώς).
Σφιχτό, μελετημένο και καθόλου απλό, το “Finding Light” είναι απότοκο μια τριάδας σούπερ μουσικών, οι οποίοι εντυπωσιάζουν, και οι τρεις μαζί, για δεύτερη φορά. (Δεν ξέρω αν πρέπει να γράψω... αναμενόμενο).
Επαφή: www.jeffdenson.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου