Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

GIANNI MIMMO / HARRI SJÖSTRÖM δύο σοπρανίστες σε κοινή κάθοδο

Οι σαξοφωνίστες, σοπρανίστες βασικά, Gianni Mimmo και Harri Sjöström, συνεργάζονται από παλαιά σε πάλκα και στούντιο. Εδώ, στο δισκορυχείον, τους έχουμε συναντήσει ως μέλη του γκρουπ Sestetto Internazionale, στο άλμπουμ “Aural / Vertigo” [Amirani, 2017], μα και στο κανονικό, για ντούο, CD τους “Live at Bauchhund, Berlin 2010” [Amirani, 2011].
Άρα λοιπόν έχουν εντοπίσει όλους εκείνους τους κώδικες επικοινωνίας, που θα πρέπει να υφίστανται, ώστε να μπορεί ένα τέτοιο σχήμα να υπάρχει στη σκηνή ή στο στούντιο, δημιουργώντας ένα αισθητικό γεγονός.
Και όντως έτσι είναι – έτσι συμβαίνει και με το Wells [Amirani Records, 2023], την πιο καινούρια συνεργασία Mimmo και Sjöström, που καταγράφεται τώρα σ’ ένα ωραίο CD, με all-paper cover, ηχογραφημένο ζωντανά στο Teatro San Matteo, στην Piacenza της Ιταλίας (9 Απριλίου 2022).
Μάλιστα τα πρώτα τρία tracks γράφτηκαν σ’ ένα απογευματινό session, πιθανώς στην φάση της «πρόβας» των δύο μουσικών (τοποθετούμε το «πρόβας» εντός εισαγωγικών, γιατί πρόβες με την πιο κοινή έννοια δεν νοούνται στα improv events), ενώ τα επόμενα επτά, ηχογραφήθηκαν κανονικά, κατά την διάρκεια του βραδινού κονσέρτου.
Όμως, είτε στα μεν είτε στα δε, εκείνο το οποίο έχει σημασία και προέχει, για αμφότερους τους οργανοπαίκτες, είναι αυτή καθ’ αυτή η διαδικασία του αυτοσχεδιασμού και ο τρόπος, η μέθοδος, μέσω της οποίας ολοκληρώνεται, συνιστώντας «έργο».
Τα δύο σοπράνο σαξόφωνα (αν και ο Sjöström χειρίζεται και σοπρανίνο ενίοτε) δεν είναι δύο «ίδια» όργανα, από την στιγμή κατά την οποίαν τα χειρίζονται δύο διαφορετικοί οργανοπαίκτες. Εννοούμε πως οι παικτικές προσωπικότητες του Ιταλού και του Φινλανδού δεν είναι ίδιες, και αυτό το αντιλαμβάνεσαι από τον τρόπο που ηχούν κάθε φορά τα δύο όργανα, εκμεταλλευόμενα μία γκάμα ηχοχρωμάτων που μπορεί να περνά από το κλαρινέτο, το όμποε ακόμη και από κάποια είδη φλάουτου μερικές φορές, προσδίδοντας στις εκδηλωτικές συνομιλίες (βασικά υπάρχει συνήχηση των δύο οργάνων και σπανιότερα διάλογος ή φάση σόλο) την βεβαιότητα μιας ανατρεπτικής διάθεσης.
Υπάρχει λοιπόν μία στρατηγική εδώ, η οποία συνήθως λειτουργεί με την λογική του σπινθήρα. Εννοούμε πως από κάπου σκάει ένα «δεδομένο», μιαν «αφορμή» και απ’ αυτό αρχίζει να ξετυλίγεται μια κατάσταση, την οποία δεν μπορείς να προδιαγράψεις.
Μουσική πηγαία και αυθόρμητη λοιπόν, από τους Gianni Mimmo και Harri Sjöström, χωρίς εμφανείς αναφορές, δουλεμένη και επεξεργασμένη εν τω γεννάσθαι, που δίνει σημασία στο απρόσμενο και την έκπληξη.
Επαφή: www.amiranirecords.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου