Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 151

16/3/2019
Προσωπικώς όλη αυτή τη θεματολογία του black metal, death metal και τα λοιπά την παίρνω στην πλάκα, και όσους καταφέρονται έτσι με βαριές κουβέντες συλλήβδην εναντίον των θρησκειών τους παίρνω κι αυτούς λιγάκι ή και πολύ στην πλάκα (γιατί οι θρησκείες, πέρα από τα εγκλήματα, που έχουν διαπραχθεί μέσα στους αιώνες, υπό το όνομά τους, από τους εκάστοτε φονταμενταλιστές, διακινούν και πολιτισμικές ταυτότητες, που είναι, συχνά, πολύ σοβαρές).
Και τους Rotting Christ φυσικά τους παίρνω στην πλάκα, όταν λένε «σάπιες όλες οι θρησκείες», παρότι έχω δίσκους τους και μου αρέσει να τους ακούω (χωρίς να τρελαίνομαι φυσικά). Κι επειδή τους παίρνω στην πλάκα ενοχλούμαι, φυσικά, όταν οι παπάδες π.χ. τους παίρνουν στα σοβαρά.
Αλλά οι παπάδες, γενικώς, δεν έχουν και χιούμορ συν τοις άλλοις, που θα μπορούσε να το χρησιμοποιούν ενίοτε για να βγαίνουν από τις δύσκολες (για κείνους) περιστάσεις. 

13/3/2019
Ρε άσχετοι μην γράφετε πως ο János Lambizi συμμετείχε στο LP+single "Ζωντανοί στο Κύτταρο", γιατί κάτι ακόμη πιο άσχετοι τα αντιγράφουν και τα βάζουν στο discogs.

11/3/2019
Μουσική Χάρης Χαλκίτης, στίχοι Boris Bergman (ο στιχουργός των Aphrodite's Child κ.ά.), τραγούδι Δημήτρης Ταμπόσης. Όταν τα ελληνικά νιάτα διέπρεπαν στα κλαμπ και τα πικάπ της Δυτικής Ευρώπης...
 

11/3/2019
Παλιά, με τα περιοδικά, είχαμε πρόβλημα εμείς του γραπτού λόγου. Έπρεπε να γράψουμε συγκεκριμένο αριθμό λέξεων, επειδή οι σελίδες είχαν και έχουν μια συγκεκριμένη χωρητικότητα. Σωστό.
Αυτό προσωπικά με εκνεύριζε στην αρχή, αλλά στην πορεία νομίζω πως μου έκανε πολύ μεγάλο καλό, γιατί μ’ έμαθε να φιλτράρω τα κείμενα και να κρατάω πάντα (μετά από πολλαπλές αναγνώσεις και περικοπές) εκείνο το καταστάλαγμα, που άξιζε να τυπωθεί.
Τώρα με το δίκτυο δεν υπάρχει αυτός ο περιορισμός των λέξεων (ουφ!), αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν… αυτολογοκρίνομαι μ’ έναν αυτοματικό τρόπο. Έχοντας εκπαιδευθεί στο να αποκρούω την παρλαπίπα, δίνω χώρο μόνο σ’ εκείνο το «σκληρό», που μπορεί να ενδιαφέρει τον αναγνώστη (ή έτσι νομίζω τουλάχιστον).
Και το άλλο.
Επειδή, στις τυπωμένες σελίδες, ορισμένα θέματα δεν ήταν δυνατόν να περιοριστούν (δεν μπορούσες να γράψεις π.χ. για τον Frank Zappa σε δύο σελίδες), επιχειρούσα να εκμεταλλευτώ τον παρεχόμενο χώρο με κείμενα, που αφορούσαν σε άγνωστα πρόσωπα, σε λεπτομέρειες, σε κάτι ειδικό και ενδιαφέρον – ώστε ο χώρος να φαίνεται πολύς.
Μ’ αυτό το «κόλπο» έχω γράψει (σε έντυπα) μερικά από τα πιο αγαπημένα μου κείμενα, που δυστυχώς πια δεν τα έχω σε ηλεκτρονική μορφή. Θυμάμαι π.χ. ένα άρθρο, τριών-τεσσάρων σελίδων, για τον μεγάλο «βρετανό» σαξοφωνίστα της τζαζ Joe Harriott, γραμμένο για το Jazz & Τζαζ 20+ χρόνια πριν και που ακόμη και σήμερα, αν το διάβαζε κανείς, θα το εύρισκε πολύ ενδιαφέρον.
(Κάποια στιγμή, όταν δεν θα έχω τι άλλο να κάνω, θα το «χτυπήσω»…).

7 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb περί κειμένων, περιοδικών κ.λπ.

    Alfa Bhta
    ...δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το σκανάρεις σε κείμενο - πχ με κάτι σαν το Abbyy Fine Reader - ή όταν λες θα το χτυπήσεις εννοείς ότι θα κάνεις και φινίρισμα στο άρθρο..

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν τα νοιώθω τα δικά μου κείμενα όταν τα σκανάρω. Θέλω να τα "χτυπάω". Να τα πλαισιώνω με το φωτογραφικό υλικό που θέλω, εκεί όπου το θέλω, να τα ξανα-επιμελούμαι κ.λπ. Το σκανάρισμα είναι λίγο "πεθαμένο" πράγμα. Εξάλλου αυτό μπορεί να το κάνουν και άλλοι - δεν είναι απαραίτητο να το κάνω εγώ.

    Alfa Bhta
    εεε... επειδή είμαι γραφιάς (σε άλλο κλάδο .. δυστυχώς..) - ξεκινάς από το σκαναρισμένο και χτίζεις πάνω σε αυτό.. - αλλιώς είναι λίγο σαν επαγγελματική διαστροφή..

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν υπάρχουν κανόνες σ' αυτά. Ο καθένας δουλεύει όπως του αρέσει και όπως νοιώθει να εξυπηρετείται καλύτερα. Ξαναλέω πως το σκανάρισμα μπορεί να το κάνει ο καθένας. Και δικά μου κείμενα τα έχουν σκανάρει φίλοι και τα έχουν ανεβάσει στο scribd. Εγώ, για μένα, δεν το κάνω αυτό.

    Akis Akiskam
    Η .. καρδούλα ( τέλειο) είναι για το σημερινό κείμενο. Με την ευκαιρία σε ευχαριστώ για τα υπέροχα κείμενα που μας έχεις προσφέρει, για τη σεμνότητα, το ήθος και την γενική πληροφόρηση πάνω στα μουσικά θέματα και .. όχι μόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλια από το facebook για τον Δημήτρη Ταμπόση...

    Spyros Diastimikos
    https://www.youtube.com/watch?v=uQ6K-OKO_wI

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Παλιότερα υπήρχε και έγχρωμο κλιπ, για το Poor soul, το είχα δει, αλλά τώρα δεν το βρίσκω. Εδώ έχει λίγο σε ασπρόμαυρο... https://www.youtube.com/watch?v=xmdXKtBThOA

    Ntinos Dimatatis
    O έλληνας Jo Cocker ! Σήμερα παίζει σε ξενοδοχεία στην Ρόδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχόλια από το facebook περί Rotting Christ...

    Michalis Matthaiou
    Πολύ σωστός.

    Chris Papadakis
    Το χιούμορ βοηθάει και είναι καλή μέθοδος επιβίωσης. Επειδή όμως σε περιστατικά σαν και αυτό των Christ ο μπαξές έχει και άλλα φρούτα εκτός από Παπάδες... Ας διαβάσουμε προσεκτικά όλη την ιστορία και ας καταδικάσουμε την φίμωση της Ελευθερίας έκφρασης. Ειδικά όσοι έχουν μπάντες και αύριο μεθαύριο θα φορτώσουν για να παίξουν σε κάποια Χ πόλη, ας διαβάσουν προσεκτικότερα και ας προβληματιστούν διπλά.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Όσον αφορά στο συγκεκριμένο περιστατικό η μόνη επίσημη ανακοίνωση είναι αυτή του δήμου. Κι εγώ μόνο αυτή μετράω.
    «Σε σχέση με τα αναγραφόμενα σε ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης περί "λογοκρισίας" κ.λπ. ενημερώνουμε ότι η συναυλία των "Rotting Christ" η οποία ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Μαρτίου στην αίθουσα "Αίγλη", δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί λόγω σοβαρών τεχνικών προβλημάτων. Αυτό γνωστοποιήθηκε από τον Δήμο Πατρέων στη διοργανώτρια εταιρεία.
    Η Δημοτική Αρχή παραχώρησε και παραχωρεί δημοτικούς χώρους και διευκολύνει όλους τους φορείς, πολιτικούς, συνδικαλιστικούς, αθλητικούς κ.λπ., χωρίς διακρίσεις και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Δεν παραχωρούμε χώρους και δεν διευκολύνουμε με κανέναν τρόπο μόνο το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής.
    Όσον αφορά τη συναυλία που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, η διοργανώτρια εταιρεία έχει ενημερωθεί για το πρόβλημα και γίνονται προσπάθειες για την αποκατάσταση της βλάβης προκειμένου να πραγματοποιηθεί».


    Chris Papadakis
    Υπάρχει αρκετό ψωμί από πίσω. Ψάξε το! Μια ματιά απλά στη σελίδα του διοργανωτή είναι αρκετή για αρχή -
    https://www.facebook.com/events/2285113728433794/?active_tab=discussion
    Δες στην συζήτηση, επίσημες αναρτήσεις του ίδιου του διοργανωτή. Δεν αναφέρομαι σε σχόλια τρίτων... Αρχικά η συναυλία θα πραγματοποιούνταν σε ιδιωτικό χώρο. Αλλά... https://i.imgur.com/KogteAy.jpg
    Επίσης αν το πρόβλημα ήταν απλά τεχνικό - δεν θα ακύρωνε και ο Αγγελάκας το live του της επόμενης μέρας στον ίδιο χώρο, κάτι που όπως σίγουρα γνωρίζεις έγινε για λόγους συμπαράστασης. Δυστυχώς το πράγμα είναι όντως Rotting...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν ασχολιέμαι ούτε με τον διοργανωτή, ούτε πολύ περισσότερο με τον Αγγελάκα. Δέχομαι αυτό που λέω ο δήμος. Και η συναυλία θα γίνει.

      Chris Papadakis
      Τον διοργανωτή τον αναφέρω σαν μια επίσης επίσημη πηγή. Το σκηνικό με την ακύρωση Αγγελάκα δεν είχε λόγο να συμβεί και μάλιστα με επίσημη ανακοίνωση του ιδίου και της δικής του διοργανώτριας που καυτηριάζει το θέμα, αν το όλο σκηνικό ήταν ένα απλό τεχνικό πρόβλημα. Όπως και να έχει και οι δύο είπαν ότι θα δώσουν νέες ημερομηνίες. Θα δείξει.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ο διοργανωτής εξ όσων ξέρω εικάζει πως ανακατεύτηκαν παπάδες. Δεν έχει στοιχεία γι' αυτό. Η δε φάση με τον Αγγελάκα ελέγχεται εξ αρχής. Δε θέλω να επεκταθώ.

      Chris Papadakis
      Εμ για αυτό σου λέω. Η γενική εικόνα τελικά δεν "στήνεται" μόνο γύρω από τους "Παπάδες" -που παίζει να είναι και οι πιο "αθώοι" τελικά-. Ούτε και εγώ όμως θέλω να επεκταθώ, κρατώ το ότι είμαι κατά της οποιοσδήποτε φίμωσης της ελευθερίας έκφρασης στην τέχνη, από οποιονδήποτε "φορέα", θρησκευτικό, πολιτικό, φασιστικό κτλ.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δε κατάλαβες τι εννόησα για τον Αγγελάκα. Εννόησα ότι βιάστηκε να βγάλει συμπέρασμα - δίχως να έχει επίσημα στοιχεία στη διάθεσή του. Το θεωρώ απαράδεκτο. Θέλει να πουλήσει μούρη.

      Chris Papadakis
      Το κατάλαβα, με το "ελέγχεται εξ αρχής" είσαι σαφέστατος! Αν και σε δεύτερη φάση προσωπικά -στεκάμενος δηλαδή στο κίνητρο και όχι στο γεγονός ακύρωση Αγγελάκα-, συμφωνώ μαζί σου, δεν τρέφω αυταπάτες για τις "αγνές προθέσεις" του Αγγελάκα. Στο αρχικό ποστ αναφέρω την ακύρωση του, κάνοντας λόγο στο γεγονός. Τώρα για τα "κίνητρα"...

      Nikos Zozos στον Chris Papadakis
      εντάξει τώρα, ντόρος έγινε, εισιτήρια θα πουληθούν, μπορεί κι εγώ αν ήμουν διοργανώτρια εταιρεία να το τραβούσα από τα μαλλιά όσο περισσότερο γίνεται ��

      Διαγραφή
    2. Chris Papadakiς
      Ένας "χαλασμένος πίνακας" εν τέλη ακυρώνει 2 live; Στην ίδια πόλη, το ίδιο ΠΣΚ. Άλλοι χώροι δεν υπάρχουν; Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Τώρα αν το πρόβλημα είναι υπαρκτό ή αν η κάθε διοργάνωση το παίρνει σαν selling point... Ο καθένας ας κρίνει. Πάντως η άποψη μου είναι πως η ρίζα της αρχικής ακύρωσης είναι αρκετά σοβαρή και σάπια -και δεν αναφέρομαι στο Δήμο ντε και καλά, αλλά σε αυτούς που άσκησαν πιέσεις στο Δήμο-. Από εκεί και πέρα σαφώς παίζουν και όσα κουβεντιάζουμε.

      Lampros Alkahest
      Συγγνώμη, τα γεγονότα δεν τα γνωρίζει κανείς; Η ακροδεξιά οργάνωση "Ιερός Λόχος 2012" ξεκινά 2 μέρες πριν το λάιβ κ βαλεται εναντίον των Christ. Την επόμενη η Μόνη Εσφιγμένου καλεί όλους τους πιστούς να πάρουν τηλέφωνο να ακυρωθεί η συναυλία, μάλιστα προτρέπουν "εάν έχουν @@ να μετονομαστουν σε Rotting Moameth η Transgender Rabbit" επίσης η ΧΑ μπαίνει κ κατεβάζει αφίσες, στον εναλλακτικό χώρο που δώθηκε και εν τέλει η συναυλία ακυρώνεται λόγο air-conditioning. Βεβαίως , ενώ το πρόβλημα διαπιστωθεί στις 14, στις 16 αποφασίζει ο Δήμος να δείξει ένα απλό χαρτί όπου ο τεχνικός πιστοποιεί την βλάβη. Εάν ήμουν 5 ετών, μπορεί κ να πίστευα την σύμπτωση.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Πρέπει να ξέρεις ότι ο δήμος της Πάτρας δεν μασάει από τέτοια και το έχει αποδείξει εμπράκτως. Εννοώ πως ο κομμουνιστής Πελετίδης έχει τραβήξει τις δικές του γραμμές έναντι των Ναζί, έχει πάει σε δίκη γι' αυτό κι έχει αθωωθεί. Σιγά μη μάσαγε από τη... Μονή Εσφιγμένου και τους υπόλοιπους που λες. Ίσα-ίσα αν υπήρχε τέτοιο θέμα εγώ λέω πως θα το εκμεταλλευόταν και προς όφελός του. Εν τω μεταξύ τώρα ξυπνήσανε όλοι αυτοί; Οι Rotting Christ έχουν παίξει στην Πάτρα ένα σωρό φορές - και επί δημαρχίας Πελετίδη το 2016.
      https://www.news247.gr/.../eisaggeliki-protasi-gia...
      Αθώος παμψηφεί ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στη δίκη με τη Χρυσή Αυγή

      Chris Papadakis
      Εγώ όπως ξέρεις γνωρίζω ακριβώς από που ξεκίνησε η όλη ιστορία για αυτό και έχω φρικάρει από προχτές. Στα πλαίσια αυτής της κουβέντας στον τοίχο του Φώντα προτίμησα σε πρώτη φάση να πω την άποψη μου σε ένα γενικό πλαίσιο και να δώσω συνδέσμους για περαιτέρω ψάξιμο. Νομίζω όμως πως έγινα αντιληπτός για το point μου. Δεν θα ξαναπώ τα ίδια. Απλά θα επαναλάβω το εξής: "έξω οι φασίστες και τα φίμωτρα τους, από οποιαδήποτε μορφή τέχνης". Για την ώρα κρατώ πως η συναυλία των Christ ΔΕΝ έγινε. Και έχω ανοιχτά ραντάρ για την συνέχεια.

      Διαγραφή
    3. Thanasis Kotsopoulos
      Το θεμα ειναι οτι αυτοι οι τυποι (παπαδες)επιβαλουν με το το τι θα κανουμε οι υπολοιποι πλακα !

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Η συναυλία θα γίνει στην Πάτρα. Αυτό έλειπε να μη γίνει.

      Spyros Zoupanos
      https://www.youtube.com/watch?v=HV00_B3ZirQ
      να προτείνουμε αυτούς στας πάτρας

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Είναι πρωτοπόροι οι ίδιοι οι Πατρινοί σ' αυτά... https://www.youtube.com/watch?v=RKcDJ1G4KyY

      Spyros Zoupanos
      ωραία φτηνή ( με την καλή έννοια ) σαπίλα!!!

      Ferris Costas
      Εμένα μ' αρέσουν οι Rotting Christ, υπό τον όρο ότι το παίρνουν κι αυτοί στην πλάκα, τηρουμένων των αναλογιών. Κατά τα άλλα, παίζουν αβέρτα και μάλιστα διεθνώς, και που και που έχουν και κάποιο επεισοδιάκι (διεθνώς).

      Γιώργος Γιαννόπουλος
      Ο σάκης έχει καλλιτεχνική φλέβα, παρ όλα αυτά.

      Ferris Costas
      Ή... χάρη σ' αυτά. Πολύ τον συμπαθώ. Κι είναι και εξαιρετικά σεμνός.

      Διαγραφή
  4. win win είναι, και το χριστεπώνυμο πλήθος χάρηκε και οι RC κάτι θα τσιμπήσουν παραπάνω εισητηριακώς στην επόμενη.
    Για να μην έχουμε παρεξηγήσεις, τους σέβομαι ως παρουσία, και έχουν βελτιωθεί και μουσικά, αλλά το ότι στην επόμενη συναυλία θα τους βοηθήσει (άθελα του) ο δεσπότης ισχύει, άρα: win win.

    υγ Εγώ για τη φωτό του πιτσιρικά με το ducati (?) στο εξώφυλλο του dimitris μπήκα να γράψω, αλλά μπλέχτηκα με τα πολιτικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή