Σάββατο 30 Απριλίου 2022

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΕΒΕΝΤΟΠΟΥΛΟΣ τζαζ συνθέσεις, και όχι μόνο, για ακουστική κιθάρα

Ο Απόστολος Λεβεντόπουλος (Apostolos Leventopoulos) είναι κιθαρίστας της ελληνικής τζαζ σκηνής και αν μέχρι τώρα δεν είχε κάποιο προσωπικό άλμπουμ να προτάξει, αυτό οφειλόταν κυρίως στο γεγονός πως βρισκόταν ως εκτελεστής μέσα σε ευρύτερα σύνολα (και άλμπουμ) – άρα σηματοδοτούσε και από ’κει την διαδρομή του στα πράγματα, με έναν τρόπο,  επαρκή ενδεχομένως.
Ρίχνοντας μια ματιά στο site του διαπιστώνεις πως ο Α. Λεβεντόπουλος συμμετέχει σε άλμπουμ του σαξοφωνίστα Γιάννη Κασσέτα, των Bouoroke Mello, του πιανίστα Γιώργου Ψυχογιού, της Janet Kapuya, ενώ βλέπουμε να εικονίζεται στην δισκογραφία του και το CD τού Jazz & Τζαζ “Euro Jazz 2003” (προφανώς ο κιθαρίστας θα σχετιζόταν με την ελληνική συμμετοχή της εποχής, τους Greek Warriors, αλλά δεν έχουμε, τώρα, χρόνο για να το τσεκάρουμε). Επίσης οι συμμετοχές του σε ποικίλα projects (Apostolos Leventopoulos Trio, Hot Organic Trio, Blues Family κ.ά.) δεν είναι και αυτές λίγες.
Θέλουμε να πούμε με αυτά πως ο Α. Λεβεντόπουλος, που έχει σπουδάσει στο Berklee College of Music, δεν είναι κάποιο τυχαίο πρόσωπο, αλλά ένας μουσικός με ιστορία πίσω του και με μέλλον μπροστά του.
Αυτό το τελευταίο το αντιλαμβάνεσαι ακούγοντας το πρώτο προσωπικό CD του, που αποκαλείται Songs for Acoustic Guitar (2022) και το οποίο κυκλοφορεί, σ’ ένα ωραίο digipak, από την εταιρεία του κοντραμπασίστα Πέτρου Κλαμπάνη, την ΠΚ Music.
Το άλμπουμ περιλαμβάνει οκτώ tracks, όλα συνθέσεις του Α. Λεβεντόπουλου, ηχογραφημένα στα Sierra Studios, το καλοκαίρι του 2021, με δύο κιθάρες (για αριστερόχειρα) τις Taylor 810 και Taylor 512, σε ρυθμικό και lead ρόλο.
Όπως διαβάζουμε στις σημειώσεις του ενθέτου (David Adlet), στις μελωδίες των περισσότερων κομματιών το κούρδισμα είναι το standard, αλλά υπάρχει κι ένα κομμάτι (“Forest breeze”) σε DADGAD (ρε μπάσο, λα, ρε, σολ, λα, ρε), δηλαδή στο κούρδισμα κιθάρας που είχε κάνει ο Jimmy Page στο “White summer” με τους Yardbirds και αργότερα στο “Black mountain side” των Led Zeppelin κ.ά. (ένα κούρδισμα, που το είχε ξεσηκώσει, φυσικά, από τον Davey Graham, που πρώτος, κατά πάσα πιθανότητα, το παρουσίασε στη δισκογραφία), όπως κι ένα άλλο track (“The sky, the clouds”) σε Drop-D κούρδισμα.
Οι μελωδικές επιρροές, τώρα, του Α. Λεβεντόπουλου είναι ποικίλες – καθώς στο “Songs for Acoustic Guitar” δεν θ’ ακούσεις μόνον jazz, μα ακόμη και blues, folk, ballads και σύγχρονη acoustic music. Επίσης μελωδίες χαρούμενες ή όχι, που αποτυπώνονται «καθαρά», με μιαν ευγένεια και κυρίως μ’ ένα πάθος, άλλοτε πιο συγκρατημένο και άλλοτε περισσότερο ξέχειλο (βοηθούν και τα μικρόφωνα, που αφουγκράζονται την προσπάθεια και τις ανάσες του μουσικού).
Καταπληκτικό το κλείσιμο, με το 5λεπτο “Silence within”... αποτελεί, και αυτό, ακόμη μία απόδειξη της μαγείας και της αισθητικής πληρότητας του ακουστικού (κιθαριστικού) ήχου.
Επαφή: https://apostolosleventopoulos.bandcamp.com/releases

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου