Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

«Εφιάλτης»: το μνημειώδες ψυχολογικό θρίλερ του Ερρίκου Ανδρέου από το 1961 – με αφορμή την πρόσφατη απώλεια της πρωταγωνίστριας της ταινίας Βούλας Χαριλάου

Πριν από λίγες μέρες (18 Ιουλίου) έγινε γνωστός ο θάνατος της ηθοποιού Βούλας Χαριλάου.
Η Χαριλάου, που πέθανε σε μεγάλη ηλικία φυσικά, είχε σταματήσει να εμφανίζεται στον κινηματογράφο ήδη από το 1965, καθώς για τελευταία φορά θα την έβλεπε ο κόσμος στην πολύ καλή ταινία «Αδίστακτοι» του Ντίνου Κατσουρίδη.
Ψάχνοντας, περαιτέρω, για την Βούλα Χαριλάου βρήκαμε μερικά στοιχεία, σε σχέση με την διαδρομή της μετά το 1965 –πέρα από την παρουσία της σε εκπομπές ραδιοφωνικού θεάτρου («Το θέατρο της Κυριακής», «Το θέατρο της Τετάρτης»)–, που έχουν κάποια σημασία.
Κατ’ αρχάς, συμμετείχε ως ηθοποιός στην κωμωδία των Πολύβιου Βασιλειάδη-Λάκη Μιχαηλίδη «Ο Άγουρος και το Τρελλοκόριτσο», που είχε ανεβεί το καλοκαίρι του 1972 στο Θέατρο Μινώα από τον θίασο Κώστα Βουτσά-Βέρας Κρούσκα-Γιάννη Βογιατζή – πράγμα που σημαίνει πως μέχρι τότε, τουλάχιστον, η Βούλα Χαριλάου δεν είχε εγκαταλείψει το θέατρο.
Ακόμη, τον Σεπτέμβριο του 1975 όταν ο ηρωικός συνταγματάρχης Σπύρος Μουστακλής (1926-1986), ανάπηρος από τα βασανιστήρια του ΕΑΤ/ΕΣΑ, επί δικτατορίας, θα επισκεπτόταν τα Χανιά, η Βούλα Χαριλάου, που του παρέδιδε μαθήματα ορθοφωνίας, γιατί ο άνθρωπος από τα βασανιστήρια δεν μπορούσε ούτε να μιλήσει, θα βρισκόταν δίπλα του.
Το τελευταίο στοιχείο που εντοπίσαμε, για την άξια ηθοποιό, προέρχεται από τον Σεπτέμβριο του 1980, όταν η Βούλα Χαριλάου είχε κάνει αίτηση, τότε, για να προσληφθεί στο Εθνικό Θέατρο. Πιθανώς η αίτησή της να μην είχε γίνει δεκτή, γιατί, ψάχνοντας στο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου, δεν βρήκαμε το όνομά της σε κάποια παράσταση.
Η αφίσα της ταινίας σχεδιασμένη από τον Μιχάλη Νικολινάκο 
Εγκαταλείποντας λοιπόν την κινηματογραφική οθόνη τόσο νωρίς (1965), το όνομα της Βούλας Χαριλάου θα αποκτούσε μία ξεχωριστή αίγλη μέσα στις δεκαετίες – βασικά, γιατί όλοι μας είχαμε αντιληφθεί πως επρόκειτο για μία σπουδαία ηθοποιό, το ταλέντο της οποίας, για αδιευκρίνιστους λόγους, δεν είχε απλωθεί όπως και όσο θα άξιζε, όλα τα κατοπινά χρόνια.
Η Βούλα Χαριλάου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο σινεμά στην γνωστή, καλή ταινία της Μαρίας Πλυτά «Δούκισσα της Πλακεντίας» (1956), αλλά ο ρόλος μέσω του οποίου θα αποδείκνυε πόσο σημαντική ηθοποιός υπήρξε θα ήταν εκείνος της Άννας Μαργκό, στην ταινία «Εφιάλτης» (1961) του Ερρίκου Ανδρέου.
 
Η συνέχεια εδώ...
https://www.lifo.gr/culture/cinema/efialtis-mnimeiodes-psyhologiko-thriler-toy-errikoy-andreoy-apo-1961

1 σχόλιο:

  1. Από το fb...

    Chris Papadakis
    Έπος!

    Kwstas Agas
    κάποτε η ΕΡΤ την έβαζε συχνά τα σ/κ που έπαιζε ελληνικές ταινίες ... και παρόλο που ως παιδάκι δεν την πολυ-καταλάβαινα, την έβλεπα κάθε φορά εκστασιασμένος [ενώ για πολλά χρόνια μπέρδευα τη Βούλα Χαριλάου με την Έλλη Φωτίου !!]!! Το θρίλερ ήταν γενικά ένα είδος που δεν ευδοκίμησε στον ελληνικό κινηματογράφο !! Η συγκεκριμένη ταινία είναι καταπληκτική, εξαιρετική, δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από ξένες παραγωγές, αλλά δεν "άνοιξε το δρόμο" για να γυριστούν κι άλλες τέτοιες ....

    Panagiotis Koutakis
    Η σκηνή στο ασανσέρ είναι όντως ανατριχιαστική... Ταινιάρα...

    Alexandros Richardos
    Δεν την έχω δει ποτε
    Ξέρετε αν έχει βγει σε dvd;

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δυστυχώς δεν ξέρω κάτι.

    Stathis Politis
    Σε κακή ανάλυση
    https://youtu.be/42k5XC4ot-c
    Εφιάλτης (1961)

    Γιάννης Φρέρης
    Μόλις την είδα στο γιουτιουμπ, πραγματικά ταινιαρα για την εποχή της.

    Αλέξανδρος Κατσαούνης
    έχει βγει σε dvd τουλάχιστον μια φορα. Πουλιέται σε ιντερνετικά καταστήματα αν ψαξεις.

    Irini Pitsoli
    Εξαιρετική ανάλυση για μία πραγματικά σπάνια ταινία του ελληνικού κινηματόγραφου. η ταινία υπάρχει στο youtube εξαιρετική και η αναφορά στη Βούλα Χαριλάου. δδ

    ΑπάντησηΔιαγραφή