Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

WADADA LEO SMITH τα ντουέτα του με ντράμερ, σ' ένα box-set των 5 CD

Στο εκδοτικό πλαίσιο, που σχετίζεται με τα 80χρονα του μεγάλου συνθέτη-τρομπετίστα της avant-jazz και μάστερ της improv-jazz Wadada Leo Smith (γενν. 18 Δεκ. 1941) η φινλανδική TUM Records Oy κυκλοφορεί ακόμη ένα κουτί, ένα box-set, μετά το “String Quartets Nos. 1-12”, για το οποίο γράψαμε πριν από λίγες μέρες, το οποίον αποκαλείται “The Emerald Duets” (2022) και περιλαμβάνει πέντε CD, μαζί με 60σέλιδο πολύχρωμο booklet.
Υπάρχει concept σ’ αυτή την έκδοση; Φυσικά, καθώς κάθε CD αποτελείται από ξεχωριστά sessions του Wadada Leo Smith με κάποιον ντράμερ.
Έτσι, στο DISC 1 “Litanies, Prayers and Meditations” (74:58) ακούμε τον Wadada Leo Smith, που βασικά χειρίζεται τρομπέτα και περιστασιακώς πιάνο, μαζί με τον ντράμερ Pheeroan akLaff (rec. Μανχάταν 3-4 Δεκ. 2019), στο DISC 2 “Havana, Cuba” (65:36) ο Smith συνεργάζεται με τον Andrew Cyrille (rec. Μανχάταν 20-21 Σεπτ. 2019), στο DISC 3 “Mysterious Sonic Fields” (51:15) καταγράφονται οι Smith και Han Bennink (rec. Άμστερνταμ 29 Ιουλ. 2014), στο DISC 4 “Freedom Summer, The Legacy” (53:18) παρακολουθούμε τις συνομιλίες Smith και Jack DeJohnette (rec. Μανχάταν 9-10 Ιαν. 2020), ενώ στο τελευταίο CD DISC 5 “Paradise: The Gardens and Fountains” (37:45) ηχογραφούνται ξανά οι Smith και Jack DeJohnette (rec. Μανχάταν 9-10 Ιαν. 2020).
Όπως αντιλαμβάνεστε εδώ έχουμε ένα... τεράστιο και συμπαγές υλικό, διαφορετικών αισθητικών κατευθύνσεων, κινούμενο πάντα μέσα στο πνεύμα της improv-jazz, που αναδεικνύεται τόσο από τα παιξίματα και τις προσεγγίσεις του Wadada Leo Smith, όσο και από ’κείνα των εκάστοτε ντράμερ συνεργατών του.
Ίσως θα πρέπει να προσθέσουμε εδώ πως τα duos με ντράμερ, για τον Wadada Leo Smith, δεν είναι καινούρια ιστορία και πως αυτά καταγράφονται ήδη από τα χρόνια του ’80. Ένα τέτοιο είναι το “The Blue Mountains Sun Drummer” [Kabell, 2010 / rec. 1986] σε συνεργασία με τον Ed Blackwell, ένα άλλο είναι το “Wisdom in Time” [Intakt, 2007] η συνεργασία του με τον Günter Baby Sommer, ένα άλλο είναι το “Ancestors” [TUM, 2012] με τον Louis Moholo-Moholo (για το οποίον έχουμε γράψει και στο blog), ένα άλλο είναι το “Sacred CeremoniesDisc 1” [TUM, 2021] με τον Milford Graves (και γι’ αυτό έχουμε γράψει στο blog). Φυσικά υπάρχουν κι άλλα duos, με άλλους ντράμερ. Όπως υπάρχουν και πάμπολλα duos του Wadada Leo Smith με άλλους συνοδοιπόρους (πλην ντράμερ). Duos δηλαδή με Marion Brown, με Anthony Braxton, με Vijay Iyer, με Bill Laswell κ.ά. Γενικώς, το duo είναι ένα σχήμα, που «πάει» στην ιδιοσυγκρασία του Wadada Leo Smith, γεγονός που το έχει «εκμεταλλευθεί» αναλόγως, μέσα στις δεκαετίες.
Τώρα, και επί του προκειμένου, να πούμε πως για μιαν ακόμη φορά, ο Wadada Leo Smith, με τους εκάστοτε συνεργάτες του, μας προσφέρει εξαιρετική μουσική, jazz και improv-jazz, που διακρίνεται για την ποικιλία και τον στοχασμό της.
Ποικιλία, γιατί, όπως μαρτυρούν και οι τίτλοι, οι μουσικές διαθέτουν άλλοτε πνευματικά-διαλογιστικά χαρακτηριστικά, άλλοτε είναι πιο λυρικές ή πιο εύθυμες, άλλοτε ακούγονται πιο «ελεύθερες» και πιο προχωρημένες και άλλοτε περισσότερο «γόνιμες», υπό την έννοια πως αναβλύζουν συνεχώς από αυτές ρυθμοί και μελωδίες.
Ένα box set λοιπόν, άψογο σε κάθε διάστασή του (ηχογραφική, παραγωγής, εικαστική), που έρχεται να προστεθεί στο αμέσως προηγούμενό του και μαζί μ’ εκείνο σε όλα τα ανάλογα του παρελθόντος, δείχνοντας, για μιαν ακόμη φορά, την υψηλή ποιότητα της τζαζ προσφοράς του Wadada Leo Smith, που παραμένει αμετακίνητη για σχεδόν 60 χρόνια!
Επαφή: www.tumrecords.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου