Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

JAVON JACKSON ένα τζαζ σάουντρακ του αναγνωρισμένου τενορίστα

O 57χρονος Javon Jackson είναι ένας αναγνωρισμένος αμερικανός τενορίστας, που ηχογραφεί προσωπικά άλμπουμ (για την Blue Note) από το 1994, αν και εδώ στο blog, τον έχουμε συναντήσει, βασικά, όταν γράψαμε για τον δίσκο του “The Gospel According to Nikki Giovanni” [Solid Jackson Records, 2021], τη συνεργασία του, δηλαδή, με μια θρυλική φιγούρα του αφροαμερικανικού κινήματος, την ποιήτρια, συγγραφέα, εκπαιδευτικό και ακτιβίστρια Nikki Giovanni.
Τώρα, ένα άλλο σημαίνον πρόσωπο είναι εκείνο που κινητοποιεί τον Javon Jackson, δίνοντάς του αφορμή για να συντάξει το πιο νέο άλμπουμ του. Λέμε για τον εικαστικό Peter Bradley, του οποίου η ζωή και η πορεία στην Τέχνη θα γινόταν ντοκιμαντέρ από τον Alex Rappoport. Αναφερόμαστε λοιπόν στην ταινία “With Peter Bradley” (2023), το σάουντρακ της οποίας υπογράφει ο Jackson. Όπως διαβάζουμε στο μέσα μέρος του triple folded digipak:
«Ήταν προνόμιο, για μένα, να συνθέσω πρωτότυπη μουσική για το ντοκιμαντέρ “With Peter Bradley”. Η προσωπική φιλία μου με τον Peter ξεκίνησε στα χρόνια όπου συμμετείχα στο γκρουπ του σπουδαίου Art Blakey, καθώς ο Peter και ο Blakey ήταν στενοί φίλοι. Η ενθάρρυνση που μου παρείχε ο Peter μέσα στα χρόνια και το γεγονός πως ήταν πάντα διαθέσιμος για μένα είναι κάτι που δεν άλλαξε ποτέ, και γι’ αυτό του είμαι ευγνώμων, θεωρώντας τον εαυτό μου τυχερό».
Η αγάπη του Jackson προς τον Bradley δεν είναι όμως μόνο λόγια, στην περίπτωσή μας, καθώς τούτη μεταφράζεται (και) σε μουσική – ο λόγος για το CD With Peter BradleySoundtrack and Original Score [Solid Jackson Records, 2023].
Όπως λέει ο ίδιος ο Javon Jackson… «ήξερα την αγάπη του Peter Bradley για τις μουσικές των John Coltrane, Charles Mingus, Clifford Brown και Max Roach, μεταξύ άλλων, έτσι επέλεξα να συνθέσω με βάση αυτά τα πρότυπα».
Έχοντας, έτσι, στην συντροφιά του μια ομάδα έξοχων εκτελεστών (Jeremy Manasia πιάνο, Greg Glassman τρομπέτα, David Williams μπάσο, Charles Goold ντραμς και McClenty Hunter επίσης ντραμς σε κάποια λίγα tracks) o Javon Jackson δεν μπορεί παρά να είναι εντυπωσιακός όχι μόνον σαν σαξοφωνίστας (ανατριχιάζεις καθώς ακούς τις πρώτες νότες από το κολτρεϊνικό “The game”), μα και σαν συνθέτης συνολικώς, καθότι η jazz που ακούμε εδώ είναι εξόχως... συμπεριληπτική, με πολλές σουινγκάτες μελωδίες, δυναμικό hard bop, έντονη πνευματικότητα κάποιες φορές και, βεβαίως, με πλείστες όσες post bop αναφορές.
Ίσως να απορείς κομμάτι, για το πώς μπορεί να ηχεί τούτη η μουσική, μέσα στο ντοκιμαντέρ του Alex Rappoport, για τον Peter Bradley, στην πράξη όμως ξεχνάς πως έχεις να κάνεις με κάποιο σάουντρακ, καθώς το μόνο που σου μένει είναι να παρασυρθείς από το πάθος και την ορμητικότητα της εγγραφής.
Επαφή: www.javonjackson.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου