Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

SILENT WAGON χαμηλό noise, ambient κατεύθυνση

Κάτω από το όνομα Silent Wagon κρύβεται κάποιος έλληνας(;) συνθέτης (αν πρόκειται για προσωπικό project), ο οποίος μας συστήνεται μέσω μιας πρώτης εγγραφής του υπό τον τίτλο “[Hidden Pole]” (2019). Η εγγραφή κυκλοφορεί σε περιποιημένη κασέτα από την ετικέτα A Man out of a Man. Το «περιποιημένη» δεν αφορά μόνο στο απλό-ωραίο εικαστικό του πράγματος, αλλά και σ’ αυτή καθ’ αυτήν την ηχητική απόδοση, καθώς η κασέτα (για τέτοιου τύπου εγγραφές) μπορεί να εμφανίζει φαινομενικώς τις λιγότερες δυνατές «απώλειες», μιας και ο αναμενόμενος θόρυβός της μπορεί να θεωρηθεί ως… ενσωματωμένος στο γενικότερο θόρυβο της μουσικής.
Όχι δεν είναι σκληρό noise το “[Hidden Pole]” – αν αυτό αφέθηκε να εννοηθεί. Υπάρχει βεβαίως noise, αλλά η στάθμη του είναι χαμηλή, περιβαλλοντική, ambient. Συνήθως δηλαδή, γιατί από καιρού εις καιρόν ξεπετάγονται διάφορα επάλληλα εφφέ, που πυκνώνουν την αρχική δομή, δίνοντάς της ακόμη και «βιομηχανικά» ή έστω «βιοτεχνικά» χαρακτηριστικά (“No lager”).
Όμως η πλειονότητα των κομματιών δεν είναι αυτή. Υπάρχει λοιπόν η «kraut-ίλα» τύπου early Tangerine Dream (και βασικά του “Zeit”) από τη μια μεριά, αλλά υπάρχουν και οι πιο καινούριες κοσμικές μεταλλαγές, οι αμέσως επόμενες εννοώ… από Zoviet France (“Mohnomishe”), μέχρι Aphex Twin (στιγμές είναι σαν ν’ ακούω το “Selected Ambient Works Volume II”) και τα λοιπά.
Το αποτέλεσμα είναι άρτιο… και δεν φαίνεται να χάνει από κάπου. Απεναντίας, με tracks σαν το “Waving goodbye to the burning island” σου δημιουργείται η πεποίθηση πως ακόμη και σ’ αυτόν τον τόσο ασαφή και μάλλον εύκολα προσπελάσιμο χώρο, μπορεί ακόμη να υπάρξει αληθινή έμπνευση και δημιουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου