Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

LES SKARTOI! μουσική της Τζαμάικας, από μια μπάντα από το Αίγιο

Το δεύτερο άλμπουμ των Σκάρτων! (Les Skartoi!), με την… υποσημείωση Rocksteady Orchestra, για το οποίο γράφουμε στο δισκορυχείον είναι το Twentyfour Hours(όπως διαβάζουμε στο cover του CD τους) ή “24 Hours” [Salt city ska records, 2019], όπως διαβάζουμε στη ράχη. Το άλμπουμ αυτό περιλαμβάνει δέκα tracks, οκτώ τραγούδια και δύο ορχηστρικά (όλα συνθέσεις του σχήματος) και είναι ηχογραφημένο στο Noisebox Studio, στην Πάτρα, στο διάστημα Νοέμβριος 2017-Σεπτέμβριος 2018, από τον Σάκη Μπάστα. Αυτές είναι οι μόνες πληροφορίες, κατ’ ουσίαν, που αναγράφονται στο digipak. Εκείνο που θέλω να πω είναι πως δεν γίνεται λόγος ούτε για τα ονόματα των μελών του γκρουπ, που πήραν μέρος στην εγγραφή, και αυτό είναι κομματάκι περίεργο. Τέλος πάντων… Πάμε παρακάτω…
Να υπενθυμίσω, λοιπόν, πως οι (Les) Skartoi! είναι ένα reggae σχήμα από το Αίγιο, πως υπάρχει από 15ετίας και πως ντράμερ του γκρουπ είναι ο Στέλιος Γαβριηλίδης (γνωστός και από τους Blues Cargo). Λέω “reggae”, επειδή οι Skartoi! δεν παίζουν μόνο rocksteady, αλλά και ska κ.λπ. – οπότε με το “reggae” είσαι μέσα σ’ όλα. Αν και καλύτερα απ’ όλα θα ήταν να λέγαμε πως το συγκρότημα παίζει σύγχρονη μουσική της Τζαμάικας (δηλαδή μουσική από το ’60 και μετά), αφού και το reggae είναι μια μετεξέλιξη του ska και του rocksteady. Ξαναπάμε παρακάτω…
Το “24 Hours” είναι γενικώς ένα συμπαθητικό άλμπουμ, με καλές συνθέσεις και παιξίματα και με φωνητικά (γυναικεία κ.λπ.), που θα ήθελαν περισσότερο δουλειά. Δεν τίθεται θέμα αν η βασική φωνή είναι καλή ή όχι (καλή είναι), αλλά κατά πόσον συνάδει και δένει με το πνεύμα μιας reggae εγγραφής. Κι εκεί έχω ενστάσεις.
Σίγουρα οι Skartoi! είναι ιδανικοί για μια καλοκαιρινή βραδιά, να τους ακούς κάπου σε μια από τις ωραίες παραλίες της Αιγιαλείας (ή και όπου αλλού), αλλά η δισκογραφία έχει άλλο «βάρος» και θέλει άλλου είδους «προσοχή» σε όλα τα επίπεδα. Αν ενδιαφέρεσαι, δηλαδή, να καταγράψεις κάτι περισσότερο από το (προφανές) «κάνω το κέφι μου».
Εν πάση περιπτώσει τα καλύτερα κομμάτια του CD των Skartoi! είναι τα ορχηστρικά τους, το “El reggay del machete”, που δεν είναι εντελώς reggae, έχει να παραθέσει κι άλλα soul-groovy στοιχεία εννοώ, και το έσχατο “Twentyfour hours”, που είναι ska. Αυτά τα δύο, μάλιστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου