Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ το νέο τεύχος #82

O Μετρονόμος, το καλό περιοδικό για το «έντεχνο τραγούδι», συμπληρώνει 82 τεύχη με το παρόν Απριλίου-Ιουνίου 2023. Με 80 σελίδες, με άψογη ασπρόμαυρη εμφάνιση και με τιμή 10 ευρώ, ο Μετρονόμος φιλοδοξεί και το κατορθώνει, με τα συνεχή αφιερώματά του, να δημιουργεί όχι ένα περιοδικό επικαιρικό και αναλώσιμο, μα μία έκδοση αρχείου.
Έτσι συμβαίνει και με το τρέχον τεύχος, που είναι αφιερωμένο στον Γιώργο Ανδρέου, ένα συνθέτη, που πρωτοστάτησε με τα τραγούδια του στην αναθέρμανση του «έντεχνου» στην δεκαετία του ’90 (και μετά απ’ αυτήν).
Οι πρώτες δέκα εννέα σελίδες του περιοδικού είναι αφιερωμένες στον Γ. Ανδρέου λοιπόν, η παραγωγή του οποίου προσεγγίζεται μέσα από διαφόρων ειδών κείμενα, που περιλαμβάνουν συνεντεύξεις, σκέψεις γύρω από την δική του ποίηση, μα και γύρω από το πώς αντιμετωπίζει ο ίδιος, ως συνθέτης, τον ποιητικό λόγο άλλων, ενώ υπάρχει κείμενο ακόμη και για το ροκ συγκρότημα, τους Αλέ Ρε Τουρ, μέσω του οποίου εμφανίστηκε στην δισκογραφία, το 1984.
Από ’κει και πέρα η ύλη του συγκεκριμένου τεύχους επεκτείνεται σε πολλά και διαφορετικά θέματα, όπως είναι οι συνεντεύξεις (ο Σωτήρης Κακίσης μιλά στον Ηρακλή Οικονόμου, ο Τάσος Καρακατσάνης μιλά στον Σταύρο Γ. Καρτσωνάκη κ.λπ.), υπάρχει το δεύτερο αφιέρωμα «μουσική και θέατρο», ενώ άκρως ενδιαφέρον βρήκα το άρθρο του Κωνσταντίνου Τσικλέα για τον πιανίστα και διακεκριμένο δάσκαλο του πιάνου Αυστριακό Μαξ Χάλλεκερ (1922-2005), που από το 1970 ζούσε μονίμως στην Ελλάδα, όπως και το ανάλογο (άρθρο) του Κώστα Προβατά για τον συνθέτη-τραγουδοποιό Γιάννη Κ. Ιωάννου.
Ωραίο τεύχος, το οποίο θα απολαύσουν οι φίλοι του ελληνικού τραγουδιού και της μουσικής.
Επαφή: www.metronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου